Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reportáž skončila 20. 3. 2024 14:07

Protest zemědělců

Zemědělci již poněkolikáté opakují protestní akci. Tentokrát ve středu 20. března opět vyrazí na hraničních přechody, především v jižních Čechách a na jižní Moravě.

22. 2.
12:31
Ústecký kraj

Blokáda přechodu u Hory Svatého Šebestiána pomalu končí. České traktory se otáčí a míří zpět.

22. 2.
12:13
Jihomoravský kraj

V Brně již protesty končí. Do širšího centra se ze tří stran sjelo zhruba 75 traktorů a kombajnů. Část z nich zemědělci nechali na okraji města, aby ještě víc nezatěžovali provoz v ulicích. Před polednem se i poslední skupina na hlasitého troubení a klaksonů rozjela zpět do svých podniků. Reakce lidí si pochvalovali, většina jim mávala.

22. 2.
12:12
Plzeňský kraj

Zemědělci odjíždějí od nákupního centra na okraji Plzně zpátky na výpadovku směrem na České Budějovice.

  • Zemědělci odjíždějí od nákupního centra na okraji Plzně zpátky na výpadovku...

    Zemědělci odjíždějí od nákupního centra na okraji Plzně zpátky na výpadovku směrem na České Budějovice. (22. února 2024) / Autor: Petr Ježek, MF DNES

22. 2.
12:11
Ústecký kraj

Na hraničním přechodu u Hory Svatého Šebestiána nakonec probíhá pouze částečná blokáda. Neprojedou auta z české strany, z německé ano. Po blokádě se sedláci přesunou na louku vedle přechodu.

22. 2.
12:10
Zlínský kraj

Protestující farmáři v Kroměříži

  • Protestující farmáři v Kroměříži (22. února 2024)

    Protestující farmáři v Kroměříži (22. února 2024) / Autor: Martin Hýža

22. 2.
12:05
Ústecký kraj

Dary českých zemědělců pro německé kolegy předané při blokádě na hraničním přechodu u Hory Svatého Šebestiána.

  • Dary českých zemědělců pro německé kolegy předané při blokádě na hraničním...

    Dary českých zemědělců pro německé kolegy předané při blokádě na hraničním přechodu u Hory Svatého Šebestiána. (22. února 2024) / Autor: Miroslava Strnadová, MF DNES

22. 2.
12:02
Královéhradecký kraj

Na hranici v Náchodě dorazili zemědělci se 60 stroji, se znatelně staršími čtyřmi traktory tam přijelo i několik Poláků. Zástupci z obou zemí se s vlajkami sešli u hraničních značek. Víc polských farmářů se však podle jejich sdělení vydalo do Královce-Lubawky. Předseda Regionální agrární komory Královéhradeckého kraje Jiří Černý uvedl, že dnes v kraji protestovalo přes 200 zemědělců. Kolem 11:30 se traktory z přechodu v Náchodě začaly rozjíždět.

22. 2.
11:59
Ústecký kraj

Na hraniční přechod Hora Sv. Šebestiána - Reitzenhain dorazila kolona asi 60 zemědělských strojů z Německa. Čekají na české kolegy. Na strojích mají hesla jako například „Zastavte to šílenství.“ Z obou stran jsou hlídky policie.

22. 2.
11:57
Pardubický kraj

V příhraničních Králíkách na Orlickoústecku se sjelo 53 kusů techniky, původní odhad byl 42. „Spontánně se připojili i soukromí hospodáři, kteří nejsou nikde organizovaní a v minulosti na každého špičkovali. Vzali třeba osobní auto s přívěsem, na kterém byl balík slámy,“ řekla ředitelka Krajské agrární komory Vanda Rektorisová.

22. 2.
11:55
Politici

ANO podpořilo zemědělce a vybídlo vládu, aby řešila jejich problémy.

Vláda dostala od zemědělců facku zleva, teď přiletí zprava, tvrdí Havlíček

přečíst článek
22. 2.
11:54
Doprava

Traktory podle posluchačů Impulsu blokojí silnici ve Středočeském kraji ve směru na Brandýs nad Labem. Na Vysočině směrem na Pelhřimov, mezi Žďárem nad Sázavou a Ostrovem nad Oslavou, nebo také v obou směrech na trase mezi Jihlavou a Moravskými Budějovicemi. Blokován je i přechod na Slovensko Hodnonín-Senica, podle posluchačky rádia kolonu neukazují ani mapy.

22. 2.
11:50
Olomoucký kraj

V Olomouci u hlavního nádraží došlo k drobné potyčce mezi jedním z traktoristů a kolemjdoucí, kterému vadilo, že účastník protestu vyhodil z okénka nedopalek cigarety. Kolemjdoucí jej zvednul ze země a vhodil jej zpátky do kabiny traktoru. Načež mezi oběma aktéry začala drobná strkanice.

22. 2.
11:49
Moravskoslezský kraj

Společný protest českých a polských zemědělců na hraničním přechodu v Chotěbuzi u Českého Těšína na Karvinsku.

  • Společný protest českých a polských zemědělců na hraničním přechodu v Chotěbuzi...

    Společný protest českých a polských zemědělců na hraničním přechodu v Chotěbuzi u Českého Těšína na Karvinsku. (22. února 2024) / Autor: Alexandr Satinský, MAFRA

22. 2.
11:48
Doprava

Společný protest českých a polských zemědělců nakonec průjezd hraničním přechodem v Chotěbuzi na Karvinsku částečně zablokoval. Ve směru do Polska na velmi frekventované silnici D48 zůstal nejprve jen jeden volný jízdní pruh, pak se kolona desítek těžkých strojů rozjela do Polska a na nejbližším mimoúrovňovém křížení se traktory otáčejí a vracejí. Svou pomalou jízdu tak dopravu výrazně zpomalili. Na dalších třech místech v kraji, kde také vyrazily traktory, zůstává dopravní situace klidná.


22. 2.
11:41
Zemědělci

Zemědělci s technikou u hraničního přechodu s Německem ve Folmavě na Domažlicku.

  • Zemědělci s technikou u hraničního přechodu s Německem ve Folmavě na...

    Zemědělci s technikou u hraničního přechodu s Německem ve Folmavě na Domažlicku. (22.února 2024) / Autor: Martin Polívka, MF DNES

22. 2.
11:38
Pardubický kraj

Asi 150 souprav zemědělské techniky se v Pardubickém kraji zapojilo do demonstrace farmářů proti agrární politice EU. Je to víc, než se čekalo.

22. 2.
11:34
Politici

Ministr Výborný má pochopení pro dnešní protest zemědělců proti politice EU. Také jemu vadí zbytečná byrokracie a některé nereálné požadavky, uvedl.

22. 2.
11:31
Zemědělci

Zemědělci před 11:30 pokřikem „chceme rovné podmínky“ a „no import“ zakončili své setkání na hranici mezi Českem a Slovenskem. Pomalu se začínají rozcházet.

22. 2.
11:29
Plzeňský kraj

Farmáři z Plzeňského kraje protestují na Domažlicku u hranic s Německem proti politice EU. U přechodu Folmava jede zhruba dvacetikilometrovou rychlostí kolona o délce asi 1,5 km. Vepředu i vzadu má blikající vozy včetně policejních. Na hraničním přechodu se připojili Němci, kteří ale nepřijeli s traktory, ale jen ve 25 osobních a terénních vozech.

22. 2.
11:28
Zemědělci

„Zastavte to šílenství.“ Protestující zemědělci zpomalili dopravu na hranicích

přečíst článek