Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Zastavte to šílenství.“ Protestující zemědělci zpomalili dopravu na hranicích

aktualizováno  13:35
Nespokojení zemědělci ve čtvrtek vyrazili k hranicím se Slovenskem, Polskem a Německem, kde částečně blokovali přechody. S celkem 3 000 kusy techniky protestovali proti politice EU a zpomalili dopravu i ve městech, větší komplikace na silnicích ale nenastaly. Výjimkou bylo uzavření hraničního přechodu v Hodoníně směrem na Slovensko.

Blokádu jako první ohlásili Němci s tím, že se k nim čeští sedláci u Hory Svatého Šebestiána připojí. Od 12. hodiny tu však nakonec probíhala pouze částečná blokáda a zemědělci si na místě předali dary. Neprojela auta z české strany, z německé ano. Poté se sedláci přesunuli na louku vedle přechodu. Na traktorech či valnících visela hesla jako například „Zastavte to šílenství“ nebo „Krávy nevypnu ON/OFF“.

Už před 10:00 zastavily traktory v Jihomoravském kraji provoz z Hodonína do slovenské Holíče, hraniční přechod byl asi hodinu kompletně zablokovaný. Na místo dorazily stovky traktorů. Někteří zemědělci měli české vlajky, jiní vzkazy, že chtějí pěstovat potraviny a ne řešit papíry nebo že chtějí rovné podmínky v celé EU. Na konec kolony traktorů od bývalého hraničního přechodu nebylo vidět, hlásil redaktor MF DNES z místa. Z druhé strany navíc přijely i traktory ze Slovenska, Maďarska a Polska.

„Já prodávám obilí za stejné ceny jako můj děda za socialismu. To není možné, je to neudržitelné,“ stěžoval si redaktorovi šéf společnosti malých agrárníků.

Protest se podle prezidenta AK Jana Doležala odehrál v poklidu, současnou situaci sedláků však označil za zoufalou. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) na síti X uvedl, že má pro dnešní protest pochopení.

Společný protest českých a polských zemědělců nakonec průjezd hraničním přechodem v Chotěbuzi na Karvinsku v Moravskoslezském kraji částečně zablokoval. Ve směru do Polska na velmi frekventované silnici D48 zůstal nejprve jen jeden volný jízdní pruh, pak se kolona desítek těžkých strojů rozjela do Polska a na nejbližším mimoúrovňovém křížení se traktory otáčely a vracely. Svou pomalou jízdou tak dopravu výrazně zpomalily. Na dalších třech místech v kraji, kam také vyrazily traktory, zůstala dopravní situace klidná.

Jeden z polských protestujících měl na traktoru velký plakát se smrtkou s ukrajinským a evropským praporem. Na místě hlídali i policisté. „S Poláky byla jednoduchá domluva, stačil jeden telefonát. Je znát, že to je celoevropský problém. Zemědělství máme rádi, je to skvělá práce, ale co se děje nyní, to není už možné,“ řekl jeden z organizátorů Karel Kuběnský z Těrlicka na Karvinsku.

Protest českých a polských zemědělců na hraničním přechodu v Chotěbuzi u Českého Těšína na Karvinsku. (22. února 2024)

Ve Zlínském kraji vyrazilo jedenačtyřicet kusů traktorů s přívěsy a další těžká zemědělská technika kolem 10. hodiny z Kroměříže do Holešova, kde se na kruhovém objezdu otočily a jely zpět. Doprava byla sice pomalá, ale nekolabovala.

„V zemědělství pracuji dvaačtyřicet let, za komunistů chybělo potravin, počítalo se každé zrno, po revoluci jsme museli vybíjet dobytek a dnes je výroba vepřového na jedné třetině, drůbež na dvou třetinách a snad jen v obilovinách je nějaký přebytek,“ vysvětloval jednatel společnosti Doubrava v Zahnašovicích Josef Luža. „Všechno ostatní se začalo dovážet, skončilo zelinářství, končí ovocnářství, chov prasat, produkce vajec, jde to špatným směrem,“ posteskl si.

Protestující zemědělci zastavili provoz na hraničním přechodu na Slovensko v Hodoníně.

Jeho kolega, předseda Zemědělského obchodního družstva Rataje Josef Sedláček s ním souhlasil, ale ten alespoň v současné době vidí snahu řešit problémy. „Současný ministr zemědělství je jiný než předchozí a jedná s námi, to je důležité,“ zmínil. Hlavní problémy vidí dva. „Nízká cena našich produktů, způsobená tím, že se sem valí ukrajinské zboží, které snižuje ceny našich produktů, to nejsme schopní nákladově ustát. Bavíme se nejen o pšenici, ale i kukuřici, řepce a já počítám, že bude problém i s cukrovkou.“

My nejlépe víme, co naše půda potřebuje, ne byrokrati, hlásili naštvaní zemědělci

Nespokojení se současnou situací jsou i farmáři ze středních Čech, kteří se stroji zamířili do Kolína.

„Nebylo naším cílem totálně ucpat město a zkomplikovat lidem dopravu, což hrozilo, kdybychom se v centru Kolína potkali všichni současně. Vzhledem k tomu, že jsme nikdy takovou akci nepořádali, tak jsme nevěděli, jaký dopad to bude mít na provoz. Ale byl jsem nakonec příjemně překvapený, že ostatní řidiči byli ohleduplní a k žádným komplikacím nedošlo,“ řek MF DNES předseda Okresní agrární komor Kolín a místopředseda Zemědělské akciové společnosti (ZAS) Bečváry Vojtěch Kšírl.

Ten redaktorovi vylíčil, že loni touto dobou prodával krmnou pšenici kolem 7 000 korun, teď už jen za 4 300. „A to jen díky tomu, že mi dobíhají loňské smlouvy, jinak bych musel s cenou pod 4 000 korun. Propad je tak 40 %, přitom náklady zůstávají stejné nebo se mírně zvyšují,“ stěžoval si Kšírl.

Krátce po desáté hodině se protestující sešli u hlavního nádraží v Olomouci s hejtmanem kraje Josefem Suchánkem (STAN). Zemědělci předali Suchánkovi listinu se sedmi důvody protestu.

„Je tam zpracovaná šílená byrokracie, co musí dennodenně zažívat ten farmář, ať malý nebo velký,“ uvedla Milada Rašková Měsícova, šéfka olomoucké agrární komory.

Na akci došlo i k drobné potyčce mezi jedním z traktoristů a kolemjdoucím, kterému vadilo, že účastník protestu vyhodil z okénka nedopalek cigarety. Kolemjdoucí jej zvedl ze země a vhodil jej zpátky do kabiny traktoru. Načež mezi oběma aktéry začala drobná strkanice.

Potyčka mezi účastníkem protestu a kolemjdoucím. Tomu se nelíbil vyhozený nedopalek od cigarety z kabiny traktoru.

Z Kaplice a nádraží na Českokrumlovsku v Jihočeském kraji vyrazilo přibližně 40 traktorů směrem na hranice s Rakouskem do dolního Dvořiště. Tam se otočily a jely zpátky. Provoz na silnicích intenzivně hlídali také jihočeští policisté.

„Současné podmínky jsou smrtícím koktejlem“

Podle odhadů policie se do protestů v Plzeňském kraji zapojili zemědělci přibližně se 120 traktory, nákladními auty a dalšími vozidly. Protestovali na třech místech. Na Domažlicku se soustředili k hraničnímu přechodu s Německem ve Folmavě, další kolona jela přes Klatovy a poslední se pohybovala na okraji Plzně a na výpadovce na České Budějovice.

„Nikde v kraji nedošlo k blokaci komunikací ani zablokování hraničního přechodu,“ uvedla půl hodiny po poledni policejní mluvčí Pavla Burešová. Na Domažlicku se do protestu na české straně připojili i farmáři z Bavorska. Podle poznatků redaktorky z místa přijeli v osobních autech a dodávkách, protože se obávali možných restrikcí ze strany policistů.

K protestu zemědělců na Chebsku v Karlovarském kraji se připojili také jejich bavorští kolegové. Společné téma je boj proti nadsazeným a nesmyslným podmínkám určeným Evropskou uniíí. „Jde nám o to, aby česká vláda vytvořila podmínky, aby lidé, co se zabývají zamědělstvím a chtějí v něm pracovat, to mohli dělat,“ uvedl Jiří Vacek, jeden z organizátorů protestu.

„Já těm současným podmínkám říkám smrtící koktejl. Protože když si sečtete, co všechno na sedláky dopadá, a to jak zvenku, což příliš nemůžeme ovlivnit, tak například z toho vládního balíčku, tak v tuto chvíli nevidím žádnou komoditu, která by nesla nějakou rentabilitu,“ dodal Vacek. Protesty budou podle zemědělců pokračovat dál. Vláda se podle nich nemá spoléhat na to, že až to umožní počasí, tak zemědělci vyrazí na pole a protesty skončí.

„Evropo, vzpamatuj se!“

K dnešnímu protestu se na Vysočině přidali také zaměstnanci a technika společnosti ZP Ostrov nad Oslavou na Žďársku. Na traktory pracovníci ráno umisťovali transparenty a české vlajky. Nechyběly nápisy: „Evropo, vzpamatuj se! Už toho máme dost!“ nebo „Od reality vzdálené míle, jsou evropské cíle!“.

Protest zemědělců v Praze

„K protestu jsme se připojili, protože jsme členy Agrární komory a souhlasíme s náměty k řešení, které komora dala. Rádi bychom také upozornili ministra zemědělství, že si za svým stojíme,“ vyjádřil se Vladimír Chrást, předseda představenstva firmy. Společnost s více než šedesáti pracovníky hospodaří na zhruba 1,2 hektarech půdy a zabývá se zemědělskou prvovýrobou, podniká ve službách a ve výrobě polotovarů pro potravinářský průmysl. Společně s akciovou společností ZERAS z nedalekého Radostína nad Oslavou vlastní i bramborárnu ve Vatíně, kde se brambory třídí pro prodej ve slupce. Právě další technika firmy ZERAS se dle Chrásta připojí k protestu také. V součtu půjde o cirka desítku strojů.

Protestních jízd se účastnili i v Královéhradeckém kraji zemědělci asi s 200 traktory a těžkou technikou. Na čtyřicet strojů projelo Trutnovem a pak zamířilo na přechod v Královci. „Jako zemědělci víme, že se musíme vypořádat s klimatickou změnou, ale zároveň víme, co máme dělat a nepotřebujeme diktát z Bruselu, který nám bude říkat, co kde máme pěstovat a jak se k poli chovat,“ řekl Petr Martinec, předseda Okresní agrární komory Trutnov a předseda představenstva Zemědělského družstva Velké Svatoňovice. Martinec také kritizoval přebujelou byrokracii. „V loňském roce jsme měli jedenáct kontrol. Máme 400 nařízení a na všechno musíme vést evidenci. Je to úplně nesmyslné.“

Protest pořádaný Agrární komorou a Zemědělským svazem byl součástí celoevropských akcí nespokojených zemědělců proti politice Evropské unie.

Zemědělci s technikou vyrazí protestovat na hranici do Náchoda i Královce

Zemědělcům vadí především podmínky Green Dealu, mají problém s bezcelními dovozy zemědělských produktů ze zahraničí, zejména z Ukrajiny či Latinské Ameriky.

V pondělí část zemědělců demonstrovala před ministerstvem zemědělství v Praze, protestní jízdou se stovkami traktorů částečně zablokovali magistrálu. Požadovali, aby česká vláda odstoupila od Green Dealu, tedy unijní Zelené dohody pro Evropu, jejímž cílem je dosáhnout klimatické neutrality sedmadvacítky do roku 2050. Od tohoto protestu se ale hlavní zemědělské organizace distancovaly.

V Praze protestovalo na 500 traktorů, doprava nezkolabovala (19. února 2024)

22. února 2024

Autoři: , , , , , , , , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...