Za vojenské uniformy při protestu zemědělců hrozí pokuty. Civilisté je nosit nesmí

  • 266
Na pondělní protest zemědělců v Praze dorazili někteří účastníci ve vojenských uniformách. Teď jim hrozí pokuta, nešlo totiž o vojáky. Podle policistů totiž civilisté nesmí ve vojenském stejnokroji na veřejnosti chodit. Případu se teď věnuje policie Prahy 1.

Někteří demonstranti na pondělní protest zemědělců v Praze dorazili v kompletních vojenských uniformách se znaky hodností a útvarů. Teď jim hrozí pokuta. Nejsou totiž vojáci. Podle zákona nemohou civilisté na veřejnosti chodit ve vojenském stejnokroji.

Konec Green Dealu a Výborného, chtěli farmáři. U Sněmovny skončili předčasně

Policie účastníky na místě prověřila. „Pražská policie má vše zadokumentováno, věcí se zabývá a pokud dojde k závěru, že došlo k porušení zákona, bude věc oznamovat příslušnému orgánu k dalšímu projednání,“ řekl iDNES.cz mluvčí policistů Ondřej Moravčík.

Případ teď bude řešit úřad Městské části Praha 1. Příslušným demonstrantům hrozí za přestupek pokuta až 3000 korun.

Demonstraci podle premiéra pořádají lidé, kteří se netají podporou Kremlu

Lidé ve vojenském stejnokroji při pondělní demonstraci zaměřené na podporu zemědělců stáli v řadě před pódiem při proslovech organizátorů akce. V rukou měli vlajku spolku Národní domobrana. Podle zákona o ozbrojených silách však vojenský stejnokroj a vojenské odznaky mohou nosit jen vojáci v činné službě a v určitých případech vojáci v záloze či žáci a studenti vojenských škol.

Armáda situaci zatím nekomentovala. Velitel armádní Skupiny kybernetických sil a informačních operací Ivo Zelinka na síti sdělil, že demonstranti si v uniformách chtějí „přisvojovat společenskou prestiž Armády ČR, která jim nepřísluší“.

Zemědělci v Praze protestovali proti situaci ve svém oboru. Do metropole přijeli se zhruba 500 kusy techniky. Traktory přes den zastavily dopravu před ministerstvem zemědělství, ministru Markovi Výbornému předali demonstranti dopis s žádostí o odstoupení od Green Dealu. Na následný mítink před Sněmovnu dorazila jen část protestujících a demonstrace tu skončila předčasně.

Nesmysl, odmítá Výborný požadavek zemědělců, ať vláda odstoupí od Green Dealu

Demonstrace neměla podle premiéra Petra Fialy s bojem za lepší podmínky zemědělců mnoho společného. „Demonstraci pořádají lidé, kteří se netají např. svou podporou Kremlu a sledují jiné cíle než zájmy zemědělců. Asi i proto se od dnešního protestu distancovaly všechny hlavní organizace, které zemědělce zastupují,“ napsal na svůj účet na sociální síti X.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video