Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Městy projely protestní kolony, zemědělci darovali potřebným českou mouku

aktualizováno  13:03
Až do ulic českých měst dnes dorazili zemědělci, kteří se opět připojili k evropským protestům, aby upozornili na neřešené problémy pěstitelů a chovatelů. Kolony traktorů projely Plzní, Chebem, Českými Budějovicemi, Hradcem Králové, Litoměřicemi i Opavou. Do akce se zapojily asi dva tisíce kusů techniky, traktory dorazily také na hraniční přechody. Na Vysočině přivezli zemědělci do potravinové banky dva metráky české mouky.

Na české silnice dnes při protestech zemědělců vyjely asi dva tisíce kusů techniky. Počet lidí, kteří se dnes do akce zapojili, Agrární komora ČR odhadla na zhruba 1 700.

V regionech měly demonstrace podobu protestních jízd traktorů a další zemědělské techniky nebo veřejných shromáždění. Někteří farmáři se na hranicích setkali s polskými kolegy. Organizátoři vyzvali ke klidnému průběhu protestů.

„Lokální omezení provozu není možné vyloučit. Jedná se o protestní akci, během které zemědělci chtějí dát najevo svou nespokojenost,“ avizovala mluvčí Agrární komory ČR Barbora Pánková.

Zemědělci požadují snížení byrokratické zátěže, podporu zaměstnanosti na venkově, zachování podpory pro životní pohodu zvířat v nezkrácené výši, vrácení zdanění půdy na úroveň před konsolidačním balíčkem. Dalším požadavkem je to, aby se nedanily evropské provozní dotace a omezily bezcelní dovozy zemědělských produktů ze zemí mimo Evropskou unii.

Je dojednaná podpora pro malé a střední zemědělské podniky, řekl ministr

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) dnes ráno v České televizi uvedl, že pokud budou protesty v Česku pokračovat, vláda pro zemědělce nemá připravené žádné záchranné balíčky.

„Dnešní protesty vnímám jako celoevropské,“ uvedl dále Výborný, který je tento týden s delegací na návštěvě Filipín a Vietnamu.

„Za mě platí, že pokud budou protesty pokračovat na národní úrovni, tak já a vláda nemáme připravené žádné další záchranné balíčky. To, co jsme měli připravené, jsme dali na stůl,“ doplnil s tím, že vláda letos přidá 550 milionů korun na životní pohodu zvířat a příští rok podpoří dvěma miliardami korun zaměstnanost na venkově slevami na sociálním pojištění.

V rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál Výborný dnes ráno uvedl, že je dojednaná podpora určená zemědělským podnikům, které jsou postižené nejvíce, tedy těm malým a středním. Se zástupci farmářů Výborný podle svého vyjádření aktuálně jedná o tom, jak přesně zacílit navýšení investiční podpory na tři miliardy korun.

V čem se ale neshodnou, je podle něj vrácení daně z nemovitosti na úroveň před konsolidačním balíčkem. „Kdybychom začali rozebírat konsolidační balíček, tak by to prostě nedopadlo dobře,“ řekl ministr.

Čeští zemědělci jsou podle předsedy Zemědělského svazu Martina Pýchy připraveni protestovat do konce funkčního období současné vlády.

Požadavky, které společně s dalšími oborovými organizacemi svaz nedávno předložil Výbornému, podle něj ale nemusí být splněné všechny. „Je vůle domluvit se na kompromisu,“ řekl už dříve předseda Zemědělského svazu.

Protesty v jednotlivých krajích

V Karlovarském kraji zemědělci vyrazili na protestní jízdu s přibližně pětadvaceti traktory, které vyjely od hraničního přechodu v Pomezí nad Ohří do Chebu a v koloně projely městem. K protestu se připojilo i šest německých zemědělců.

„V Chebu jsme projeli páteřní komunikace Evropskou a Ašskou rychlostí asi 15 kilometrů za hodinu, aby si lidé mohli přečíst transparenty na našich strojích a dozvědět se, za co bojujeme,“ uvedl jeden z organizátorů protestu Jiří Vacek z Farmy Poustka. Člen Ekonomické komise Agrární komory ČR doplnil, že stroje městem pouze projely, nikde se netočily, nezastavovaly, nedělaly potíže.

Obavy z dopravního kolapsu kvůli tomu, že je nyní v Chebu v provozu pouze jeden ze dvou mostů přes Ohři, se nepotvrdily.

Komise ustupuje zemědělcům. Nebudou muset plnit některé ekologické požadavky

Také farmáři z Plzeňského kraje tentokrát při protestech mírně přitvrdili. Kolona, v níž jelo asi pětadvacet strojů, vyrazila do krajského města z Chválenic za asistence dopravní policie.

Projela kolem obchodního centra Olympie, dále po Nepomucké, Slovanské, Částkově a Koterovské ulici a zpět do Chválenic. Protest se obešel bez vážnějších dopravních komplikací. Po cestě do Plzně se ale za kolonou tvořila fronta vozidel.

„Vadí mi, že jezdí po silnicích. Vadí to i mé širší rodině. Měli by jezdit v hodinách mimo špičku. Musím se dostat včas do práce. Měli by jezdit po polích a dělat svoji práci,“ řekla ráno Tereza Pelnářová z Plzně, která sledovala kolonu u obchodního centra Olympia.

„Aby bylo vidět, že pořád přitahujeme šrouby. Přibližujeme se do centra města. Pokud budou další protestní akce, pojedeme asi ke krajskému úřadu,“ řekl dnes šéf krajské agrární komory a předseda Osecké zemědělské a obchodní společnosti Jaroslav Šíma.

Zemědělci ze severního Plzeňska vyjeli v deset hodin z Třemošné na kraj Plzně a zpět. Kolona devíti vozidel byla vidět ve Studenské ulici. Některé traktory vezly balíky slámy, další měly prázdné valníky a troubily. Vozy doprovázeli policisté. Protest se obešel bez dopravních komplikací.

Krátká blokáda přechodu ve Strážném se obešla bez komplikací

Protesty v Jihočeském kraji měly stejnou podobu jako při únorové akci. Hlavní centrum protestů bylo opět před českobudějovickým výstavištěm, kde jihočeská agrární komora očekávala až stovku traktorů.

„Počítáme s tím, že se zapojí až 400 osob rozprostřených do osmi kolon a dvou shromáždění. Kromě toho se sejdou zemědělci také u Zahradního centra Tábor. Ti budou také projíždět od Teska směrem k Sídlišti nad Lužnicí,“ informovala už v úterý ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje Hana Šťastná.

V 11 hodin zemědělci projeli Českými Budějovicemi. „Projedeme Budějovicemi, aby lidé věděli, že se tento problém týká i jich. Policisté nás budou pouštět na Dlouhou louku po dvaceti traktorech, abychom nezablokovali dopravu. V koloně Projedeme Mánesovou, Pražskou, Strakonickou ulici. Po Husově se vrátíme zpět před výstaviště,“ upřesnil prodejce zemědělské techniky Vlastimil Daňhel.

Policie očekávala komplikace také na hraničním přechodu Strážný na hranicích s Německem, vyrazilo tam na 150 strojů. „Zemědělci ohlásili blokování přechodu,“ informovala policejní mluvčí Martina Joklová.

Kolem půl dvanácté už ale reportér MF DNES hlásil, že se přechod Strážný pomalu začíná uvolňovat, a to i za asistence policie. Traktory stály jen v levých jízdních pruzích.

„Při hlavní části protestu se na české straně vytvořila zhruba kilometrová kolona, ve které byly především kamiony,“ uvedla Joklová. Na Strážném se akce zúčastnilo asi 70 traktorů. Blokáda trvala asi hodinu.

Zemědělská technika se pohybovala také na silnicích I/39 a I/4 ve směru od Vimperka a dále na silnici II/141 ve směru od Prachatic. Řidiči, kteří nechtěli čekat, mohli v obci Houžná a Volary využít trasy na Český Krumlov - Dolní Dvořiště.

Zemědělci z Jindřichohradecka vyrazili na tři jízdy, a to na Třeboňsku, po kruhových objezdech v Hradci a v okolí Dačic.

„Požadujeme, aby vláda splnila svůj slib z roku 2022 na spuštění programu, který má formou slevy na sociální pojištění zemědělským podnikům finančně pomoci. Chceme, aby nám podle slibu navrátili dotace, které podpoří výrobu, na úroveň pěti miliard korun. Dnes je to polovina. Zemědělci tak přicházejí o důležitou finanční podporu. Politici, nechte nás dělat potraviny pro české a evropské obyvatele. Podporujte nás, jinak nás nahradí dovoz z třetích zemí, kde se nedbá na kvalitu ani životní pohodu zvířat,“ prohlásil během protestů předseda Zemědělských služeb Dynín Petr Pokorný.

Požadavky zemědělců

Evropská komise minulý týden vyhověla zemědělcům a navrhla zrušit některé ekologické požadavky, které na ně dosud měla v rámci společné zemědělské politiky.

Farmáři si stěžují na nedostatečné výdělky, byrokracii, rostoucí náklady i podmínky při hospodaření. Unijní exekutiva také posuzuje, zda by bylo možné omezit dovoz ruských zemědělských produktů do EU. Mluvčí Agrární komory ČR Barbora Pánková tvrdí, že rozhodnutí EK vítá, ale přišlo pozdě a návrhy řeší jen část problémů zemědělců, kterých je jinak mnoho.

Protesty zemědělců se konají u příležitosti jednání Evropské rady, které připadá na 21. března. Zapojí se do nich i zemědělci z Polska, Německa, Nizozemska a Belgie.

Zemědělci ve Středočeském kraji se dopoledne připojili k evropským protestům se zhruba 215 stroji. Jízdy techniky nezpůsobily dopravní komplikace, protest v regionu byl poklidný, řekla ředitelka středočeské agrární komory Petra Novotná.

Traktory kroužily po výpadovce I/38 mezi Kosmonosy a Debří, příměstskou částí Mladé Boleslavi. Na silnici mírně brzdila dopravu asi desítka traktorů s valníky. Některé měly české vlaječky nebo transparenty například s nápisem „České potraviny v ohrožení!“

V regionu na akci dohlížely desítky policistů. Policie nezaznamenala žádné narušení pořádku nebo bezpečnosti provozu, řekla krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

„Ze všech okresů máme informace, že to bylo bezproblémové, menší kolony možná někde byly, třeba se mírně pozdržela doprava, ale nebylo to ve špičce,“ řekla Novotná. Účast podle ní byla kvůli zahájení jarních prací menší než před měsícem.

Na Příbramsku oproti původně plánovaným třem trasám vyjeli zemědělci se stroji pouze na dvě trasy. Celkem se tam zapojily tři desítky traktorů, například na trase ze Sedlčan to bylo 15 traktorů. V Rakovníku, kde zemědělci projížděli městem, se přidalo 35 strojů. Na Benešovsku zemědělci nepořádali protestní jízdy, ale se stroji označenými vlajkami a hesly vyjeli za běžnou prací. Do Prahy zemědělci tentokrát organizovaně protestovat nepřijeli.

V Ústeckém kraji se do protestní jízdy traktorů a další zemědělské techniky zapojily desítky účastníků.

Kolony se pohybovaly na několika místech kraje. Zemědělci projeli centrem Litoměřic. Ráno se setkali v Prosmykách mezi Lovosicemi a Litoměřicemi a v půl desáté vyrazili do Litoměřic odkud zamířili do Terezína.

„Jízdy se účastní zhruba dvacet zemědělců z Litoměřicka a další kolegové z Mostecka,“ informoval Otakar Šašek, předseda Zemědělského družstva Klapý.

Do Litoměřic se pak kolona ještě vrátila. „Před výstavištěm se setkáme se starostou Litoměřic a ředitelkou Zahrady Čech, kterým předáme kytku a chleba a poděkujeme jim za podporu,“ oznámil Šašek.

Další kolona vyjela i na Lounsku. Zemědělci vybrali dvě trasy, a to na Most a na jižní okraj okresu.

Zemědělci v Libereckém kraji dnes blokády hranic ani měst neplánovali. Někteří ale vyrazili podpořit protesty v sousedním Polsku, kde se farmáři chystali u Zhořelce blokovat nájezdy na dálnici A4.

Farmáři v kraji uspořádali od února několik protestních akcí, kromě jiného i při výjezdním zasedání vlády ve středu 13. března v Jablonci nad Nisou

Náměstkovi ministra zemědělci požadavky nepředali, na setkání nepřijel

Zemědělci v Královéhradeckém kraji vjeli kolem deváté hodiny ráno do krajského města. Kolona desítek traktorů sjela z velkého okruhu k fotbalovému stadionu v Malšovicích, pak zamířila na vnitřní okruh kolem náměstí.

„Projíždějí celkem hladce, doprava jede, zemědělci občas troubí, mají vlajky,“ hlásil redaktor MF DNES od zimního stadionu.

Trutnovem projela kolona asi třiceti strojů, směrem na česko-polský hraniční přechod Lubawka zbrzdily dopravu, kolona někdy i stála. Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal se vezl na jednom z traktorů.

„Důležité je pro nás jednání Evropské rady ve čtvrtek, kde se mají řešit dvě důležitá témata: jednak bezcelní dohoda EU a Ukrajina a jednak nějaká okamžitá rychlá pomoc zemědělcům v letošním roce. Když se tady zeptáte všech zemědělců, největším problémem letošního roku je, že fakticky nemohou prodat úrodu, kterou mají na skladech, a za čtyři měsíce nás čeká nová sklizeň, tedy bude problém, kam ji vůbec dát. Narážíme na to, že tím, jak nemůžeme úrodu prodat, docházejí nám peníze. Slýchám, že za měsíc, dva zemědělcům dojdou peníze,“ uvedl před odjezdem z Trutnova Doležal.

Ten se dnes spolu s prezidentkou Potravinářské komory ČR Danou Večeřovou zúčastnil i protestní akce, na které chtěli zemědělci předat seznam požadavků náměstkovi ministra zemědělství Miroslavu Skřivánkovi, ten však nakonec z časových důvodů nedorazil.

Desítky traktorů vjely na vnitřní okruh kolem náměstí v Hradci Králové. (20. března 2024)

„Bylo nám slíbeno, že tu bude někdo jiný, bohužel ti důležití lidé jsou buď ve Vietnamu s ministrem zemědělství Markem Výborným nebo nejsou dostupní. Budu panu náměstkovi telefonovat, tady uslyšíme řadu problémů,“ řekl v Trutnově Doležal.

Dále uvedl, že se chystá předat požadavky zemědělců náměstkovi ministra Skřivánkovi dodatečně a očekává, že se dostanou k premiéru Fialovi ještě před čtvrtečním odletem na jednání Evropské rady.

„Zemědělci jsou tady hodně rozčarovaní, nejen z toho, že tu pan náměstek nebo pan ministr nejsou, ale dozvěděli jsme se závěry trialogu k bezcelní dohodě EU a Ukrajiny z včerejšího večera, což se ještě musí schválit v Evropské radě i parlamentu. Trialog nám absolutně neřeší problém, který tady máme. Pořád se sem budou dovážet obiloviny z Ukrajiny a nevidíme řešení, které by zemědělce ochránilo. My říkáme: nejenom zastavit dovoz nebo ho omezit, narovnat na úroveň let 2021 a 2022, ale potřebujeme pomoci i v exportu,“ vysvětlil.

Jako příklad uvedl situaci v pásmu Gazy. „Tam hladovějí děti, a my tady sedíme na obrovské kupě obilovin. Do Gazy přitom už začíná dovážet obilí Jižní i Severní Amerika nebo Rusko. Evropa je neakceschopná, vše jí trvá hrozně dlouho. Bohužel vnímám to tak, že jsme zemědělce ve střední a východní Evropě obětovali na úkor pomoci Ukrajině,“ uvedl Doležal v Trutnově.

V Pardubickém kraji protesty v podstatě kopírovaly akce, které se konaly před dvěma týdny. Troubení nespokojených řidičů se ozývalo v Litomyšli. Svoji nelibost dala najevo například jedna osádka černého superbu, jehož spolujezdkyně z otevřeného okénka vztyčila na projíždějící zemědělce prostředníček.

Auta se ploužila v dlouhé koloně, a to od světelné křižovatky po okružní křižovatku u hotelu Dalibor ve směru na Vysoké Mýto, v opačném směru se řidiči museli obrnit trpělivostí už před Litomyšlí.

Na Svitavsku jezdili zemědělci na silnicích I. tříd, a to na čtyřech místech dohromady s asi třiceti kusy techniky.

Na Orlickoústecku byl největší protest u hraničního přechodu Dolní Lipka, kam se sjelo asi čtyřicet souprav zemědělské techniky. Sedláci se tam setkali s polskými kolegy.

Netradiční způsob, jak zviditelnit potíže českých zemědělců, zvolili dnes zástupci Okresní agrární komory (OAK) ze Žďáru nad Sázavou na Vysočině. Kromě protestních jízd na silnicích nakoupili 200 kilogramů mouky různých druhů z Mlýna Havlíčkův Brod, jehož majitelé Valentovi melou mouku výhradně z tuzemské pšenice.

„Tuto českou mouku věnujeme Potravinové bance Vysočina - jako dar od zemědělců ze žďárského okresu, abychom upozornili na problémy, které jako zemědělci nyní řešíme,“ shrnul předseda Jaroslav Michal, předseda OAK Žďár nad Sázavou.

Symbolické předání mouky se odehrálo po 11. hodině před žďárským městským úřadem, kde tento dar zaštítil místostarosta města Jaroslav Hedvičák. „Jsem zastánce názoru, že o problémech se musí mluvit. Protest jako takový asi nic moc nevyřeší, ale věřím, že donutí lidi, co o vás bez vás rozhodují, aby s vámi zasedli k jednacímu stolu a začali vám naslouchat,“ promluvil ke shromážděným zemědělcům Hedvičák.

U předání nechyběli ani zástupci zmíněného havlíčkobrodského mlýna. „Doba dnes bohužel není vůbec příznivá. Jako tradiční výrobce, zpracovávající české obilí, nejsme konkurenceschopní, a ztrácíme tak některé odběratele. Nemůžeme si totiž dovolit takové ceny, jako ti, co berou levnější obilí z ciziny,“ přiblížila současnou situaci Helena Valentová, obchodní ředitelka Mlýna Havlíčkův Brod.

Jihomoravští zemědělci vyrazili ke třem hraničním přechodům v Hodoníně, Mikulově a Znojmě a zpět.

Na odstavné ploše hraničního přechodu v Mikulově na Břeclavsku se shromáždilo kolem padesáti zemědělských strojů, převážně traktorů. Některé na sobě měly české vlajky, některé cedule s hesly jako „živíme tuto zemi“, „produkce celých potravin v ohrožení“ nebo „v celé EU stejné podmínky“.

„Jsme tady proto, že zítra bude summit premiérů a prezidentů EU, který se bude zabývat regulací dovozu komodit z Ukrajiny. Přitom v návrhu chybí stěžejní komodity, tedy obiloviny a olejniny. Usilujeme o to, aby na zítřejším summitu byl balíček rozšířen o tyto dvě komodity,“ uvedl na hraničním přechodu v Mikulově předseda jihomoravské agrární komory Václav Hlaváček.

Dodal, že se zemědělci nacházejí v nejhlubší krizi za celou dobu podnikání. „Je to boj o to, jestli zůstane zemědělství produkční, nebo bude pouze o údržbě krajiny,“ podotkl Hlaváček.

Kolem jedenácté hodiny zemědělci v Mikulově nasedli do strojů, objeli dva kruhové objezdy a vydali se zpátky do svých družstev. Jejich protest tak trval zhruba hodinu.

K hraničnímu přechodu Hatě na Znojemsku vyjelo bez komplikací asi čtyřicet traktorů. „I z našeho pohledu to dopadlo dobře a bez problémů. Samozřejmě některé řidiče jsme trošku zdrželi, ale jinak ta jízda proběhla plynule,“ zhodnotil Petr Sova z AGRA Olbramovice.

U hranic se zemědělci nezastavovali, na kruhovém objezdu se otočili a jeli stejnou trasou zpět ke Znojmu.

Jsou připraveni se účastnit i dalších protestů, pokud to bude potřeba. „Když akce budou, chceme naše zástupce, tedy zemědělský svaz a agrární komoru, podpořit. Uvidíme, jak to bude pokračovat,“ dodal Sova.

Jak připomněla Martina Boková ze Zemědělského svazu ČR pro Znojmo a Brno – venkov, dnešní akce je evropským protestem před čtvrtečním summitem premiérů EU, kde se bude mimo jiné jednat také o otázkách dovozu komodit ze třetích zemí a také o spuštění krizového balíčku.

Protestní jízdy zemědělců, kteří se ve Zlínském kraji rozjeli do tří směrů, nezpůsobily větší komplikace v dopravě. Z Kroměříže se zhruba třicítka traktorů a další techniky vydala do Holešova kolem 10. hodiny dopolední, kromě pomalejšího průjezdu v úseku u Třebětic, kde se staví dálnice, neměli na trase žádné potíže.

Bez konfliktů se obešly i jízdy ze Vsetínska na vrch Bumbálka, který protíná hranice se Slovenskem, a z Nivnice na hraniční přechod Starý Hrozenkov.

Zhruba po čtvrt na dvanáct se skupina asi dvaceti strojů vydala na zpáteční cestu z Hrozenkova na Uherský Brod. „Řidiči na nás spíše mávají a troubí v dobrém, za to díky. Provoz cíleně neblokujeme, ale zpomalené to samozřejmě je. Policie nám zastavila na chvíli provoz, abychom mohli vyjet společně, takže jedeme v koloně,“ popsal hlavní koordinátor protestu v kraji Martin Moulis.

Zemědělci při protestu projeli Litoměřicemi a před výstavištěm Zahrada Čech předali starostovi města a ředitelce výstaviště chléb a kytici.

Zemědělci v Olomouckém kraji vjeli s desítkami traktorů do ulic Olomouce, Přerova a Prostějova.

Účastníci ze Šumperska, Jesenicka a Olomoucka měli ráno sraz u nádraží v Příkazích odkud v 10 hodin kolona zemědělských strojů vyrazila přes Křelov do Olomouce. Tam se řidiči traktorů chovali slušně. Drželi se v pravém pruhu.

Drobný konflikt se stal v ulici Jeremenkova, kde jeden z chodců vstoupil do vozovky a blokoval dopravu. „Já s vámi nesouhlasím“ řekl lidem, kteří ho chtěli odvést z přechodu. „Asi jste nepochopil, že se díky nám můžete najíst, nemůžete blokovat dopravu,“ hartusili na něj protestující zemědělci. „A vy můžete?“ oponoval muž. Jednal prý po impulzivním rozhodnutí, naštvalo ho, že jej zemědělci zdrželi cestou do práce. „Nesouhlasím s takovou formou protestu ani s tím, proti čemu protestují,“ pronesl na adresu farmářů. Vozovku pak po krátké výměně názorů sám opustil.

U kruhového objezdu u Globusu v Olomouci nebyly žádné problémy. Byl to přitom rizikový úsek, před objezdem na silnici 35 totiž dělníci pokračují ve stavbě mostu, v místě dopoledne stál domíchávač. Při minulém protestu stavbaři omezení na silnici dočasně odstranili, dnes kvůli strojům nemohli. „Vybrali si blbý den, dneska jim to posunout nemůžeme,“ komentovali.

Při průjezdu traktorů na pár minut práci přerušili a nechali traktory projet.

„Kolegové se snažili vybrat trasu, která bude taková, abychom úplně Olomouc nezablokovali, ale zároveň, abychom byli vidět. Trasa byla vybraná v součinnosti s policií,“ uvedl jeden z organizátorů Jiří Milek ze společnosti , Úsovsko a.s.

V Prostějově vedla trasa protestní jízdy ulicemi Wolkerova, Brněnská, Dolní, Újezd, Olomoucká a Kostelecká. „Dnešní protest bohužel nejspíš není poslední. Budeme v nich pokračovat tak dlouho, dokud nebudeme vyslyšeni,“ řekl dnes Ivo Kasal, předseda agrární komory Olomouckého kraje.

Kraj přistoupil ke stávce s pochopením, zemědělcům chce dát prostor pro vyjádření názoru. „Měli bychom komunikovat, měli bychom si vzájemně naslouchat. Z kraje nemáme tolik kompetencí v oblasti zemědělství, můžeme poskytnout alespoň podporu ve formě vybraných dotací,“ uvedl krajský radní pro životní prostředí Martin Šmída (Piráti). .

Zemědělci v Moravskoslezském kraji protestovali na třech místech. Jeli na demonstrativní jízdu Opavou a Bruntálem, třetí část vyrazila na hraniční přechod s Polskem v Chotěbuzi na Karvinsku.

V Chotěbuzi se sjely necelé tři desítky traktorů. Oproti minulému protestu zde bylo znatelně méně lidí i techniky. Nepřijeli zemědělci z Polska, kteří se soustředili na domácí protesty, část domácích farmářů se zase musela věnovat nutným polním pracím.

I rozsah byl oproti předchozí akci menší, traktory už nepřejížděly z české strany hranice na polskou tam a zpět, ale pouze pendlovaly mezi objektem bývalého přechodu a kruhovým objezdem.

„Teď se schválilo Euro 7, kde se udělaly velké ústupky automobilovým motorům, ale zařadilo se tam zemědělství, takže větší chovy kuřat či prasat budou spadat pod emisní povolenky a bude s tím spojené složité papírování. A předpokládá se, že od roku 2026 se do toho přidá i chov skotu,“ zdůvodnil účast na akci farmář Karel Kuběnský z Těrlicka.

„Nikdo to s námi neprojednával, takže vůbec netušíme, jaké z toho pro nás budou následky,“ podotkl.

Upozornil, že protest bude tentokrát kratší. „Máme už spoustu práce na polích, nebo my konkrétně v kravíně, kde se nám telí krávy,“ sdělil Kuběnský. Krátce po půl dvanácté protest zemědělců v Chotěbuzi skončil.

Demonstrovalo se už v březnu a v únoru

Poslední demonstrace českých zemědělců byla 7. března v Praze a podle mluvčí Agrární komory se jí zúčastnily tři až čtyři tisíce zemědělců a tisíc zemědělských strojů.

Část farmářů demonstrovala i 19. února a požadovala, aby česká vláda odstoupila od Zelené dohody pro Evropu, jejímž cílem je dosáhnout klimatické neutrality sedmadvacítky do roku 2050.

Agrární komora a Zemědělský svaz se ale od tohoto protestu distancovaly. Zemědělské organizace se podílely také na protestu 22. února proti byrokracii a ekologickým požadavkům v zemědělství či dovozu ze zemí mimo Evropskou unii.

Autoři: , , , , , , , , , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Čínská armáda se vrátila k Tchaj-wanu. Dvanáct letadel přeletělo dělící linii

27. dubna 2024  11:11

Tchaj-wan v sobotu zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...