Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 20. 3. 2024 14:07

Protest zemědělců

Zemědělci již poněkolikáté opakují protestní akci. Tentokrát ve středu 20. března opět vyrazí na hraničních přechody, především v jižních Čechách a na jižní Moravě.

22. 2.
10:58
Ústecký kraj

Pomalu jedoucí kolona míří k hraničnímu přechodu u Hory Svatého Šebestiána. Je dlouhá několik kilometrů.

  • Pomalu jedoucí kolona míří k hraničnímu přechodu u Hory Svatého Šebestiána. Je...

    Pomalu jedoucí kolona míří k hraničnímu přechodu u Hory Svatého Šebestiána. Je dlouhá několik kilometrů. (22. února 2024) / Autor: Miroslava Strnadová, MF DNES

22. 2.
10:56
Jihomoravský kraj

Traktory z Modřic do centra Brna jedou po menší komunikaci vedle hlavního tahu. Zástupci protestujících firem sdělili, že se tak rozhodli proto, aby nekomplikovali provoz na frekventované silnici.

22. 2.
10:53
Zemědělci

K hranicím se Slovenskem, Polskem a Německem dnes v ČR na protest proti politice EU podle Agrární komory vyrazilo asi 3 000 kusů zemědělské techniky.

22. 2.
10:47
Olomoucký kraj

V Olomouci dorazili zemědělci na hlavní nádraží. Zde by se měli za pár okamžiků setkat s hejtmanem kraje Josefem Suchánkem (STAN).

  • V Olomouci dorazili zemědělci na hlavní nádraží. (22. února 2024)

    V Olomouci dorazili zemědělci na hlavní nádraží. (22. února 2024) / Autor: Václav Havlíček, MF DNES

22. 2.
10:43
Pardubický kraj

Ve Svitavách městem projelo šest traktorů, které na chvíli zpomalily dopravu, ale nic horšího se nestalo.

22. 2.
10:43
Jihočeský kraj

Organizátoři protestu očekávali, že před českobudějovické výstaviště dorazí zhruba 50 traktorů, nakonec jich přijelo téměř sto a některé musely parkovat v areálu výstaviště, protože před branou už nebylo místo. Protestu se zúčastnilo asi 150 zemědělců, k nimž promluvila ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje Hana Šťastná nebo předseda Zemědělských služeb Dynín Petr Pokorný.

22. 2.
10:42
Pardubický kraj

Kolem desáté hodiny traktory v Hrušové zpomalily dopravu, plánovaná trasa jim zabrala zhruba dvacet minut, tvořila se za nimi kolona veškeré dopravy. Zablokovaly i projíždějící sanitku, která musela poměrně dlouhý úsek projet protisměrem.

22. 2.
10:41
Moravskoslezský kraj

Čeští a polští zemedělci částečně zablokovali hraniční přechod v Chotěbuzi. Na silnici zaparkovali 80 kusů techniky. Provoz ale úplně nezastavili.

22. 2.
10:39
Jihomoravský kraj

Na patnáct traktorů čtyř menších zemědělských firem, vybavených protestním transparentem a českými vlaječkami, vyrazilo z Modřic na Brněnsku do centra Brna. Traktory se chystají projet Mendlovým náměstím a ulicí Kotlářskou a vrátit se zpět. „Doprovází je policejní vůz, za kolonou trpělivě jede asi deset aut,“ hlásí z Vídeňské ulice v Brně reportér MF DNES Oldřich Haluza. Zemědělci mu sdělili, že jim vadí byrokracie nízké výkupní ceny, hlavně obilovin.

  • Patnáct traktorů čtyř malých a středních firem vyrazilo před desátou hodinou z...

    Patnáct traktorů čtyř malých a středních firem vyrazilo před desátou hodinou z Modřic na Brněnsku. / Autor: Oldřich Haluza, MF DNES

22. 2.
10:38
Jihočeský kraj

Provoz na silnicích intenzivně hlídají také jihočeští policisté. „Budeme se snažit zajistit plynulý provoz na všech vozovkách. Zemědělská technika nesmí na silnice prvních tříd a dálnice. Na některé vozovky prvních tříd platí výjimky a zemědělci na ně mohou. Ale většinou se to týká pouze období žní a s nimi spojených prací,“ informoval jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura.

22. 2.
10:37
Doprava

Na hraniční přechod do Polska v Náchodě přijeli zemědělci protestovat s desítkami traktorů a dalších strojů. Dopravu na hraničním přechodu neomezili.

22. 2.
10:36
Olomoucký kraj

Protestující zemědělci u vesnice Bílý Potok na Olomoucku

  • Protestující zemědělci u vesnice Bílý Potok na Olomoucku (22. února 2024)

    Protestující zemědělci u vesnice Bílý Potok na Olomoucku (22. února 2024) / Autor: MF DNES

22. 2.
10:33
Jihočeský kraj

Více než čtyři stovky traktorů a zemědělských strojů vyrazily dnes na silnice v Jihočeském kraji.

22. 2.
10:32
Zlínský kraj

Na trasu z Kroměříže do Holešova vyjelo dnes dopoledne přes 40 traktorů protestujících zemědělců. Vezly transparenty a některé i české vlajky.

22. 2.
10:32
Plzeňský kraj

Farmáři z Plzeňského kraje protestují u hranic se SRN proti politice EU. U přechodu Folmava jede pomalu kolona o délce 1,5 km. Připojili se Němci.

22. 2.
10:31
Jihomoravský kraj

Ještě před ohlášeným začátkem protestní akce v 10:00 zastavili zemědělci provoz na hraničním přechodu na Slovensko v Hodoníně. Pomalu jedoucí stroje komplikovaly příjezd do Hodonína už kolem 9:00, na hranicích zastavily asi o půl hodiny později a kolonu nebylo možné projet.

22. 2.
10:30
Karlovarský kraj

„Klesají národní dotace, rostou náklady, stěžují se podmínky pro hospodaření na půdě. Pro rok 2024 a rok 2025 nevidím žádnou komoditu, která by nesla nějakou rentabilitu. Sedláci měli vždycky dvě tři základní výroby, mléko, maso, řepku a podobně. Dnes už není nic, na čem by se dala vydělat nějaká koruna,“ popsal situaci a důvody protestu Jiří Vacek z Farmy Poustka z Chebska.

22. 2.
10:26
Ústecký kraj

Zhruba sto zemědělců jede v protestní koloně na hraniční přechod Hora Svatého Šebestiána. Přechod plánují zablokovat. Setkají se s německými kolegy.

22. 2.
10:25
Královéhradecký kraj

„Na seřadišti u přehrady Rozkoš se traktory ze směrů od Jaroměře a Červeného Kostelce napojily na hlavní tah na Náchod a jely poměrně svižně asi 40 km/h. Velký provoz tam nebyl,“ popsal reportér MF Dnes z místa. Těsně před desátou hodinou byl Náchod zcela volně průjezdný, za asi dvaceti traktory se tvořila kolona. Těžká technika projela průtahem po mezinárodní silnici směrem k hraničnímu přechodu během deseti minut.

  • Traktory protestujících zemědělců celkem rychle projíždějí Náchodem. (22. února...

    Traktory protestujících zemědělců celkem rychle projíždějí Náchodem. (22. února 2024) / Autor: Tomáš Hejtmánek, MF DNES

22. 2.
10:23
Jihomoravský kraj

Před 10:00 zastavily traktory provoz z Hodonína do slovenské Holíče. Jsou jich tam stovky.