Ondřej Tunka na trati kayakcrossu na MS v Londýně

Ondřej Tunka na trati kayakcrossu na MS v Londýně | foto: Kanoe.cz/Barbora Reichová

Češi v kayakcrossu neuspěli, v evropském semifinále jel jen Přindiš

  • 0
Čeští vodní slalomáři v kayakcrossu na mistrovství Evropy medaili nezískali. Nejlepší z nich Vít Přindiš vypadl na šampionátu ve slovinském Tacenu v semifinále a obsadil sedmé místo. Další čtyři reprezentanti včetně obhájce titulu Ondřeje Tunky skončili už ve čtvrtfinále. Tituly získali Švýcarka Alena Marxová, která má po triumfu v kvalifikaci druhé zlato z tohoto ME, a Brit Joseph Clarke.

Evropský šampion z roku 2021 Přindiš byl po středečním triumfu v časovce, za který získal zlatou medaili, ve vyřazovacích jízdách nejvýše nasazený. Ve čtvrtfinále dojel druhý před krajanem Tunkou, ale do finále se po loňském evropském bronzu tentokrát nedostal.

Cílem semifinále projel na nepostupové třetí pozici a pak ho rozhodčí odsunuli na konec pořadí za chybu ve druhé brance. „Bylo to takové divoké, ale to je kayakcross. Já jsem rád za ty jízdy, že jsem se mohl měřit s těmi nejlepšími. Ten hlavní závod teprve přijde,“ uvedl v nahrávce pro média Přindiš. Narážel na červnovou olympijskou kvalifikaci v Praze.

Na vlastní kůži zažívá, jak se nová olympijská disciplína vyrovnává. „Ten závod je čím dál tím těžší. Je to o drobnostech a o tom štěstí, které k tomu tady patří víc než v klasickém slalomu,“ dodal.

Podobnou zkušenost má loňský mistr Evropy Tunka, který po 16. příčce v kvalifikaci startoval ve čtvrtfinále z nejméně výhodné pozice a nedokázal se propracovat k postupu. „Potřeboval jsem, aby kluci udělali nějakou chybu, oni ji neudělali, tak jsem to nezvládl,“ poznamenal.

Ve čtvrtfinále vypadl i debutant v mužské seniorské reprezentaci Matyáš Novák a obě ženy Veronika Vojtová a Tereza Fišerová. Na stupně vítězů se za šampiony Marxovou a Clarkem prosadili Francouzka Camille Prigentová, Britka Nikita Setchellová, Švýcar Jan Rohrer a Španěl David Llorente.

Po změně programu, k níž pořadatelé přistoupili kvůli špatné předpovědi počasí, bude v pátek na mistrovství Evropy volno. O víkendu se odjedou všechny závody v klasickém vodním slalomu. Čeští reprezentanti v nich svedou také interní souboj o účast na olympijských hrách v Paříži.

Mistrovství Evropy ve vodním slalomu v Tacenu

Kayakcross

Muži: 1. Clarke (Brit.), 2. Rohrer (Švýc.), 3. Llorente (Šp.), 4. Renia (Fr.), ...7. Přindiš vyřazen v semifinále, 12. Tunka, 16. Novák vyřazeni ve čtvrtfinále, 28. Krejčí (všichni ČR) vyřazen v kvalifikaci.

Ženy: 1. Marxová (Švýc.), 2. Prigentová (Fr.), 3. Setchellová (Brit.), 4. Hornová (It.), ...13. Fišerová, 16. Vojtová vyřazeny ve čtvrtfinále, 25. Kneblová (všechny ČR) vyřazena v kvalifikaci.

,

Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon