Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

KOMENTÁŘ: Sestavování funkčního týmu je pro politického nováčka těžší

  15:51
Vytvoření dobře fungujícího týmu je pro každou osobu ve funkci hlavy státu, včetně Petra Pavla, důležité. Pro začínajícího politika je situace nepochybně obtížnější. Tým sestavuje z lidí s kterými nemá delší politickou spolupráci. Funkcí hlavy státu by politická kariéra měla tedy končit a nikoliv začínat, píše v komentáři pro iDNES.cz vedoucí Kanceláře prezidenta republiky v letech 2003-2013 Jiří Weigl.

Tisková konference zvoleného prezidenta Petra Pavla (27. února 2023) | foto: Topič PetrMAFRA

Kancelář prezidenta republiky (KPR) je mezi vrcholnými orgány státu jedinečná. Není ústředním orgánem státní správy a její zaměstnanci z toho důvodu nepodléhají zákonu o státní službě.

KPR má tudíž značně flexibilní strukturu a ze všech státních institucí je nejvíce vázána na jednu konkrétní osobu – prezidenta republiky, jehož potřebám se přizpůsobuje. Její strukturu i personální obsazení lze relativně snadno měnit, a to usnadňuje nástup nového prezidenta do funkce a vytváření týmu jeho spolupracovníků.

Pro každou osobu ve funkci hlavy státu je tedy vytvoření funkčního týmu kolem sebe podmínkou úspěšného zastávání úřadu.

KOMENTÁŘ: Inovace, či zkostnatělost? Jaký bude aparát prezidentské kanceláře

Handicap politického nováčka

Na samém počátku záleží na tom, odkud a s jakou vlastní kvalifikací a politickými zkušenostmi přichází zvolený prezident do úřadu. Pro začínajícího politika je situace nepochybně obtížnější, než pro osobnosti, které už před tím zastávaly vysoké veřejné funkce a léta se pohybovaly v politice či veřejné správě.

Ty mají jednak výhodu zkušenosti s vrcholovou politikou na domácí i zahraniční úrovni, znají, jak funguje politický systém, parlament, politické strany a samosprávy, setkali se s hlavními problémy země a doby.

Za druhé navíc obvykle mají kolem sebe již časem a delší spoluprací prověřený okruh lidí, kterým mohou důvěřovat a kteří disponují potřebnými znalostmi a zkušenostmi a které mohou přivést s sebou. V takovém případě se tým sestavuje snáze a rychleji.

Pavel složí slib 9. března dvě hodiny po poledni. Zahájí výjezdy do krajů

Politický nováček má v tomto směru silný handicap. Vše je pro něho nové, postrádá zkušenosti a tým musí tvořit od základu a z lidí, s nimiž nemá dostatečnou pracovní či expertní zkušenost. I z tohoto důvodu jsem přesvědčen, že funkcí hlavy státu by politická kariéra měla končit a nikoliv začínat.

Zásadní při sestavování prezidentského týmu je představa samotné nové hlavy státu o tom, jak chce výkon své funkce pojmout. Je třeba říci, že prostor k tomu je velmi široký.

Tři druhy prezidentů

Jak jsme se mohli přesvědčit v době druhého mandátu Václava Havla nebo Miloše Zemana, kteří po relativně dlouhou dobu ze zdravotních důvodů svůj prezidentský mandát vykonávali velmi omezeně, nebo skoro vůbec, laťku lze nastavit na skutečné minimum a nic dramatického se nestane. V takovém případě mohou být i požadavky na aparát prezidentské kanceláře výrazně omezené.

Druhým extrémem může být aktivistický prezident budující jakési druhé mocenské centrum ve státě konkurující vládě a snažící se zasahovat do praktické politiky v oblastech daleko přesahujících ústavou dané prezidentské kompetence. Přímá volba maximalistické pojetí prezidentské funkce ještě zesílila.

To může vést hlavu státu k ambici svůj úřad rozšiřovat, vytvářet struktury dublující vládní agendy a podobně. V tom případě se stává hlavním limitem personálního bobtnání Hradu rozpočet, který prezidentské kanceláři schvaluje parlament.

Chci změnit atmosféru, říká Pavel. A reforma penzí musí být jasná všem

Mezi těmito extrémy leží jakási střední cesta, kdy se hlava státu drží svých relativně omezených kompetencí a těžiště svého mandátu nespatřuje v ovlivňování každodenní politiky, ale v péči o tradice naší státnosti, její symboly, o ochranu demokracie a zastupování zájmů naší země ve světě.

Přibližně stočlenný aparát prezidentské kanceláře je mu nepochybně více než dostatečným zázemím pro racionální a přiměřený výkon své funkce.

Personální změny po nástupu

Hovoříme-li o pravděpodobných personálních změnách po nástupu nového prezidenta, potom platí, že obměna se obvykle týká nejbližšího okolí prezidenta – jeho sekretariátu, tiskového mluvčího, vedoucího KPR, většinou ředitelů klíčových politických odborů, poradců a tak dále. Změny se nevyhýbají i vedení bezpečnostních struktur, nejen nejbližších ochránců.

Klíčoví funkcionáři KPR a řada jejich dalších spolupracovníků, kteří přicházejí do styku s utajovanými skutečnostmi, musejí splňovat požadavek bezpečnostního prověření na určitý konkrétní potřebný stupeň. Ti, kteří s utajovanými skutečnostmi do styku nepřicházejí, takovou prověrku nepotřebují, i když pracují v KPR.

Pavlův tým rozšíří politolog Lebeda, specializuje se na volební chování

Prověření na nejvyšší stupně je dlouhotrvající, značně nákladná činnost, zaměstnávající řadu bezpečnostních úřadů státu, a proto zákon vyžaduje od státních organizací, které o vydání osvědčení žádají, velmi odpovědný a zdůvodněný přístup v této oblasti.

V každém případě je převzetí úřadu a budování nového týmu klíčovou etapou na počátku prezidentování každé nové hlavy státu. Zásadní je především dobré a funkční prolnutí nových lidí, kteří s prezidentem přicházejí, s profesionály, kteří v úřadě již pracují a zajišťují kontinuitu jeho fungování a tzv. institucionální paměť.

Autor:

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Bílý lev a Bílý kříž. Čaputová s Pavlem si vyměnili nejvyšší státní vyznamenání

  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Komentátor Schmarz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

„Představte si, že by za Němce hráli pouze běloši.“ Poslankyně rozpoutala bouři

20. června 2024  16:21

Poslankyně za německé Zelené Katrin Göringová-Eckardtová schytala kritiku po vítězném zápase...

Muže s jedenácti zákazy řízení policisté opět načapali na motorce, stroj zabavili

20. června 2024  16:17

Motorkář o víkendu ujížděl Vrchlabím na Trutnovsku před policejní hlídkou. Propletl se centrem a...

Policie pátrá po patnáctileté dívce z Líbeznic. Může mít sebevražedné sklony

20. června 2024  15:42

Středočeští policisté v úterý vyhlásili pátrání po 15leté Jolaně Škopkové z Líbeznic u Prahy. Dívka...

Německé zásoby léků na půl roku? Stačily by pro pět zemí na rok, zlobí se Válek

20. června 2024  15:25

ČR se chce na Radě ministrů zdravotnictví EU ohradit proti půlročním zásobám léků, které bude nově...

Karban a Karban, s.r.o.
Řidič/ka dodávky/skladník

Karban a Karban, s.r.o.
Praha
nabízený plat: 36 500 - 40 000 Kč

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Survivor 2024 má vítěze, ten si kromě titulu odnáší i výhru 2,5 milionu korun

Na platformě Voyo mohli diváci v úterý večer sledovat napínavé finále reality show Survivor Česko & Slovensko. Na Nově...