Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Oběti násilí nelžou, brutalitu někdy nelze popsat, říká zakladatelka iniciativy

Zneužívání v dětství, týrání, znásilnění. To jsou jen některá témata, která pokrývá iniciativa Pod svícnem. Vznikla v létě a v krátkém čase dokázala pro oběti násilí vytvořit bezpečný prostor pro sdílení příběhů. „Některé byly tak brutální, že je ani nebylo možné publikovat,“ říká v rozhovoru pro iDNES.cz Michaela Studená, jedna ze zakladatelek.
Spoluzakladatelka iniciativy Pod svícnem Michaela Studená.

Spoluzakladatelka iniciativy Pod svícnem Michaela Studená. | foto: Archiv Pod svícnem

Nedávno jsem takovou otázku dostala sama, tak ji položím i vám: Jak víte, že obětem můžete věřit?
Vzhledem k tomu, že drtivá většina z nich nechce, aby o nich někdo věděl, že se staly obětmi, proč by vám ze srandy psaly o strašných a traumatických záležitostech? Navíc z většiny se jedná o otevřené profily, vidíte, kdo dotyčný je. Proč by si to někdo vymýšlel? Je to stejné, jako když se bagatelizuje to, co prožily děti, slovy ‚děti toho navymýšlejí‘. Děti si ale většinou nevymýšlí sexuální útoky ani týrání.

Navíc by si musely dost věcí nastudovat, co se týká psychologie oběti, protože perfektně zapadají do těchto vzorců. Proč by někdo kvůli jedné zprávě vynaložil tak obrovské úsilí? Nedává to vůbec smysl. Navíc když se zeptáte jakékoli oběti znásilnění, týrání nebo zneužití, všechny se za to strašně stydí.

A myslíte si, že lidi nečtou diskuze? Čtou. A to je také důvod, proč je tak strašně vysoká latence. Osmdesát procent to nikde nenahlásí. Z té stovky příběhů, co jsme dostali, byl nahlášený jen jeden.

Kdyby na vás někdo začal řvát, že jste neschopná kráva, tak mu sbalíte kufry a dáte před dveře. Ale tyhle lidi v tom žijí každý den. Každý den slyší, jak jsou neschopné, hrozné...

Kolik lidí se vám denně ozývá?
Každý den kolem deseti, dvaceti. Většina nechce příběh publikovat, chce se hlavně vypovídat, zeptat, jestli je chování, které ze strany partnera zažívají, v pořádku. Když vám takto, jako cizímu člověku, někdo ze svého profilu píše, už cítíte, že to v pořádku nebude.

V 80 procentech případů jsme první kontakt, který to ví. Buďto jim nikdo nevěřil, nebo se o to ani nepokoušeli. Také mají strach, protože jim agresor často tvrdí, že jim beztak nikdo neuvěří... Ale když si přečtou, co zažili ostatní, dojde jim, že to, o čemž si mysleli, že není v pořádku, vážně v pořádku není. Často nám pak také říkají, že u sebe to tak nevnímali, ale kdyby jim to řekl někdo jiný, nebo když viděli svůj sepsaný příběh, došlo jim, jak moc intenzivní a složité to bylo. Mají tendenci bagatelizovat a normalizovat, když se to děje jim. Což je normální.

Michaela Studená

  • Je jí 36 let
  • Narodila se v Brně
  • Vystudovala politologii na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity.
  • Vedle iniciativy Pod svícnem se věnuje marketingu a public relations. Před sedmi lety založila a spoluvlastní spolu s Jiřím Ďurovičem a Janem Skalníkem úspěšnou komunikační agenturu Communication Lab
  • Má ráda čas strávený s rodinou, cestování, dobré jídlo, běh.

Spoluzakladatelka iniciativy Pod svícnem Michaela Studená.

Jak takový kontakt většinou probíhá? Bojí se dotyční svěřit, mají strach?
Někdy je to tak, že napíšou, jestli můžou pomoct, a pak se třeba svěří. Nebo pozdraví a ptají se, jestli můžou napsat svůj příběh. Někteří je rovnou i nahrávají. Jiní si založí anonymní profil. Další jsou s tím v pohodě, když je ujistím, že nezveřejníme jejich jména. Nikdy nikoho do zveřejnění nenutíme. Vždycky se ptáme – máte sílu, máte chuť to zveřejnit?

Přemýšlíme, jak příběhy co nejlépe publikovat tak, abychom nic nevynechali, ale na druhou stranu abychom neohrozili mravní výchovu mládeže. Některé příběhy však byly tak brutální, že jsme je zveřejnit nemohly.

Mám pocit, že na profilu vytváříme takovou komunitu, aby se tam všichni cítili bezpečně.

Ze soudních spisů.
Naštěstí soud obžalovanému neuvěřil. Nicméně dostal podmínku.

#domacinasili

29. srpna 2022 v 13:04, příspěvek archivován: 26. září 2022 v 10:28

A funguje to? Nebo se objevují i projevy bagatelizace, nenávisti?
Pár nenávistných komentářů se objevilo na začátku. Většinou ale píšou spíš do zpráv. Nebo to zkouší do komentářů, ale tam se na ně ostatní vrhnou a snaží se jim problematiku vysvětlit. I já se snažím, nechci být sprostá ani arogantní, chci pochopit jejich pohnutky.

Možná se tak chovají kolikrát i proto, že něco podobného sami zažili, ale odmítají si to přiznat a snaží se to znormalizovat, protože s tím celý život bojují. Ono je strašně těžké i tohle nějakým způsobem odsoudit. Snažíme se to nedělat, a to je důvod, proč chceme do budoucna pracovat i s agresory. Zdůrazňuji, že to, co si zažili v dětství, je neomlouvá. Ale pokud chceme, aby se vrátili do společnosti, a ne aby si chladili žáhu na někom jiném, když se jedné oběti podaří z jejich spárů vyletět, musíme něco udělat.

Iniciativa Pod svícnem

  • Iniciativa Pod svícnem vznikla v roce 2022 s cílem edukace společnosti, změny legislativy v oblasti domácího násilí.
  • Za jejím vznikem stála Barbora Urbanová a Michaela Studená za podpory osobností odborné a kulturní sféry.
  • Projekt doplňují výpovědi obětí a stránky na sociálních sítích. Součástí projektu je také petice „Za bezpečný domov“.

Ten hodný kluk, který ví, co říct

Zachytila jste nějaký vzorec, který se stále opakuje?
V partnerských vztazích je to ten syndrom vařené žáby, jak o něm mluvila třeba Anička (rozhovor pro iDNES.cz si můžete přečíst zde). Partner ze začátku vypadá jako princ na bílém koni, který chápe potřeby a osobnost partnerky. Na druhou stranu se od začátku objevují červené vlajky – třeba postupná snaha o sociální izolaci nebo o to, aby partnerka byla čím dál víc citově závislá. Někde to eskaluje rychle, třeba už po několika měsících, po půl roce. Většinou se tam odehraje nějaký přelom, třeba narození dítěte nebo svatba...

Důležité je říct, že ty ženy, nebo samozřejmě i muži, si agresory nevybírají záměrně s tím, že je to ten „zlej týpek“. Naopak. Agresoři většinou vypadají jako ňoumové, jako kluci od vedle. Nejsou to žádní seladoni, co se zjeví ve dveřích. Jsou to ti hodní kluci, co vzbudí pocit, že se o ně postarají, protože jsou to ti správní, protože vědí, co říct.

Předpokládám, že se vám také objevují mechanismy, které jsou pro člověka, který o tématu tolik neví, často nepochopitelné. Třeba syndrom naučené bezmoci...
Ano, ten reálně vypadá tak, že oběti mají pocit, že bez násilníka nemohou žít dál. Nedokážou si vydělat, ani třeba uklidit, když na ně nebude řvát... Berme to tak, že všichni žijeme v plus mínus normálních vztazích. Kdyby na vás někdo začal řvát, že jste neschopná kráva, tak mu sbalíte kufry a dáte je před dveře. Ale tyhle oběti v tom žijí každý den. Každý den slyší, jak jsou neschopné, hrozné...

Drtivá většina obětí, které prožily násilí, vám řekne, že to fyzické se dá zvládnout. Že mnohem horší je to psychické, že tehdy mnohdy prosily na kolenou, ať toho agresor nechá. Protože čím déle slyšíte, že člověk, na jehož názoru vám nejvíc záleží, vámi opovrhuje, říká vám, že jste úplná nula, úplně neschopná, začnete tomu časem věřit. Zvlášť když si do toho nesete nějaké trauma z dětství.

Často se objevuje také bagatelizace. Přitom to zvnějšku vůbec nechápete – oběť znásilnili, zmlátili, a ona říká, že do ní strčil, že měl jen velkou sílu... Často se objevuje také snížená sebeúcta, sklony k sebepoškozování, sebevražedné sklony. A u dětí, které zažily zneužívání nebo týrání, se může objevovat zvýšená sexualita, tendence k tvrdým praktikám... Samozřejmě to není vždycky a všude, ale často se takový vzorec opakuje.

Manžel mě znásilnil dva týdny po porodu. Žaloba nemá smysl, říká Anna

Jako kdyby chtěl, aby o dítě přišly

Co je pro vás na tom všem, co od obětí slýcháte, nejhorší?
Dost často, až mě to překvapuje, se setkáváme se sexuálním nátlakem nebo znásilněním v šestinedělí. Dokonce máme i několik obětí, které nám řekly, že partner vyžadoval extrémně tvrdé sexuální praktiky i během těhotenství. Jako kdyby chtěl, aby o dítě přišly.

Jaký příběh vás nejvíc zasáhl?
Všechny měly něco takového. Třeba jen to, jaký má dopad na dítě, když se rodiče hádají a mlátí. Nebo zneužití bratrem. Nejvíc ve mně zarezonoval příběh, kdy se žena až teprve v nemocnici dozvěděla, že není jedinou obětí svého manžela, ale že týral i obě děti...

Zároveň organizujete online podpůrné skupiny. Jak to funguje?
Aktuálně máme Prahu a Jihomoravský kraj, ale pracujeme i na dalších. Online skupiny jsou super, ale když jsme si dělali anketu, většina se shodla, že by chtěla také možnost sejít se offline. Když mluvíte s někým napřímo, kontakt je přece jenom hlubší, otevřenější.

Podpůrné skupiny budou také tajné na Facebooku, aby nebyly viditelné pro okolí. Bude tam možnost výměny zkušeností, takže podobně jako to, co poskytujeme na stránce. Tam to třeba tak docela anonymní není. Zároveň by tyto skupiny měli do budoucna moderovat odborníci, kteří se věnují práci s traumatem.

Jak se má správně chovat oběť? Je nějaký manuál správné oběti?
Zklameme vás. Oběti sexualizovaného násilí, které prožily v dětství často nepoznáte. Mohou vést silně promiskuitní život, mít problémy s návykovými látkami nebo se poškozovat. Více v grafice.

#domacinasili #sexualizovanenasili #agrese #deti

20. září 2022 v 18:18, příspěvek archivován: 26. září 2022 v 10:24

Domácí násilí je komplexní jako puzzle

Jak vůbec vznikl nápad iniciativu Pod svícnem založit?
Zhruba před třemi lety, kdy jsem byla těhotná. Na konci ledna nebo února došlo k utýrání malého chlapečka jeho matkou. Tehdy se mě to tak strašně dotklo, že jsem několik nocí nespala. Byla jsem z toho hodně špatná. Říkala jsem si, jak je možné, že si někdo, kdo porodí dítě a má k dispozici instituce jako Babybox nebo Klokánky či lidi, kteří čekají na adopci, nechává dítě jako boxovací pytel.

Řešila jsem to tenkrát s Bárou Urbanovou, tehdy aktivistkou a teď už poslankyní. Bavily jsme se o tom, co dělat, a přišly jsme na to, že by bylo dobré vztáhnout to na celé domácí násilí a dílky od sebe neoddělovat. Domácí násilí je jako komplexní obraz, jako puzzle. U nás ale není jeden zákon, naopak je to rozdrobené mezi jednotlivé zákony.

Naše premisa je taková, že i rozhodování by mělo být jednodušší. Poté, co byla Bára zvolena poslankyní, řekla, že nyní už má tu sílu něco dělat. Změnit svět, změnit českou legislativu. Já říkám, že já se starám o komunikaci a Bára se svým týmem dělá ty chytré věci, co jsou spíš v pozadí. Legislativní návrhy, změny, rešerše.

Vyšší výživné či volno navíc. Iniciativa chce zvýhodnění obětí domácího násilí

Co na tom bylo organizačně nejtěžší?
Založit to nebylo až tak těžké. Spíš teď zjišťujeme, jak široká ta problematika je. Zjišťujeme, že ten problém je neuvěřitelně komplexní a nelze jednotlivé věci od sebe odtrhávat. Třeba když jsme komunikovali s Petrem Winklerem z Národního ústavu duševního zdraví, zjistili jsme, že je tady velký problém takzvaných prvních kontaktů s traumatem. Nejen tedy policisté, kteří už nějaké školení mají, ale také učitelé, zdravotníci nebo pracovníci Orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD). Neví, jak správně a dobře komunikovat s obětí. Na jednu stranu chápeme, že sociální pracovníci jsou poddimenzovaní, mají málo peněz, jsou frustrovaní, ale na druhou stranu je pořád potřeba s obětmi komunikovat co nejcitlivěji. Nikdy vám na první dobrou neřeknou, co se jim vlastně děje.

Když se pracovník OSPODu před rodiči zeptá, jestli mu něco dělají, dítě nikdy neřekne ano. Stejně tak když se policista zeptá: ‚Paní, ubližuje vám manžel? To od něj máte tu modřinu?‘ také vám neřekne ano. Ví, že pak dostane naloženo. A to je jen střípek ledovce. Když chcete, aby se takoví lidé otevřeli, musíte k nim přistupovat citlivě.

Co byste vzkázala obětem?

Nejste sami. My vám věříme. Nesoudíme vás. Jste lepší, než si myslíte, a máte na víc. Život, který jste vedli nebo vedete, může být vždycky lepší, a celý jeho zbytek máte před sebou. Vyhledejte odbornou pomoc, není to žádná ostuda.

Zrada

Všechny děti ho měly rády. Karin popsala, jak ji zneužíval učitel tance

Karina Hlousková (19. ledna 2023)

Seriál Karin jako dítě zneužíval její taneční trenér. Vzpomínky na traumatizující zážitky však její tělo...

Kněz mluvil o lásce k Bohu, roky mě zneužíval. Církev ho chránila, říká přeživší

Jiří Kylar - přeživší zneužívání v církvi a zakladatel organizace Někdo ti...

Když vás zneužije kněz, jako by vás zneužil Bůh. Na tom se shoduje většina přeživších. Jiřímu...

Zažila znásilnění i zneužití vlastních dětí. Sex je mi dodnes odporný, říká

ilustrační snímek

Zuzanu od pěti let zneužíval otčím. Vyústilo to v brutální znásilňování v jejím dospívání a její...

Sexuální agresoři sázejí na promlčení, mám i případy z 90. let, říká advokát

Advokát Daniel Bartoň

Promlčecí doba u znásilnění je deset až patnáct let. Takřka stejnou dobu přitom trvá, než se oběti...

Mávala jsem rodičům z okna a bratr už mi stahoval kalhotky, líčí Dominika

ilustrační snímek

Dominiku v dětství po tři roky zneužíval vlastní bratr. Trauma ovlivnilo velkou část jejího života....

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...