Pozor na sněhové jazyky a náledí, varují silničáři. Přibylo dopravních nehod

  8:57aktualizováno  17:04
V Česku napadlo v noci na sobotu místy až 20 centimetrů sněhu. Přibylo kvůli tomu nehod a hromadná doprava nabírala zpoždění. Na pražském okruhu se brzy ráno stala i smrtelná nehoda. Další člověk zemřel dopoledne na Trutnovsku, kde spadl na osobní auto strom.

Zda na tom mělo podíl sněžení, hasiči a záchranáři zatím neuvedli. Silničáři kvůli počasí v poledne preventivně uzavřeli pro nákladní auta silnici do Harrachova a dále na hraniční přechod s Polskem.

„V sobotu přes den bude vát čerstvý vítr s nárazy kolem 15 m/s, na horách i kolem 20 m/s (70 km/h). Proto se hlavně na tam, a postupně místy i ve vyšších a středních polohách mohou vytvářet sněhové jazyky,“ uvedli meteorologové. Výstraha před vydatným sněžením a tvorbou sněhových jazyků, a to zejména v regionech okolo hranic, trvá i v sobotu vpodvečer a v noci na neděli.

Až 20 centimetrů sněhu napadlo v noci ve Zlínském kraji, kde silnice ráno pokrývá rozbředlý či ujetý sníh a sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. V kraji stále sněží a správci silnic nabádají řidiče, aby do horských oblastí zatím raději nejezdili. Kluzká je také vozovka na dálnicích D55 a D1.

Pozor by měli dávat řidiči jedoucí po dálnici D1 ve směru z Kroměříže do Vyškova. Za sjezdem na Kojetín na 250. kilometru sjelo auto do příkopu. Vůz přijel vyprostit jeřáb, informoval Český rozhlas Radiožurnál. Místo je průjezdné se zvýšenou opatrností.

Na Radotínském mostě na pražském okruhu při nehodě zemřel člověk

Dopravu v Moravskoslezském kraji v sobotu komplikoval sníh. Podle informací Ředitelství silnic a dálnic jsou silnice sjízdné, ale se zvýšenou opatrností. Většinou jsou vozovky po chemickém ošetření mokré nebo jsou na nich zbytky sněhu. Na Bruntálsku se tvoří sněhové jazyky a vrstva ujetého sněhu, které se pro vydatnost sněžení zatím nedaří odstranit. Silnice I/56 v Bílé na Frýdecko-Místecku je uzavřena pro nákladní vozidla těžší 12 tun.

Mluvčí hasičů Lukáš Popp uvedl, že hasiči v souvislosti se sněhem evidují několik desítek událostí. „Od 09:00 do 16:00 hasiči vyjeli ke 41 událostem, z toho 25 události bylo způsobených sněhovou nadílkou. Jednalo se stále o vytahování vozidel, kamionů, sypačů a autobusů. U několika nehod evidujeme lehčí zranění osob,“ uvedl Popp.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před vydatným sněžením a tvorbou sněhových jazyků. (21. ledna 2023)

I silnice v Olomouckém kraji pokrývá rozbředlý či ujetý sníh, sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. V kraji stále sněží a místy fouká silný vítr, kvůli kterému hlavně v kopcovitých oblastech hrozí sněhové jazyky.

U Černotína na Přerovsku hasiči zasahovali u kamionu, který sjel ze silnice, a u Huzové na Olomoucku zase vyprostili z převráceného sypače řidiče. „Řešíme i nehodu osobního automobilu na přejezdu v Petrově nad Desnou na Šumpersku, která zastavila vlakovou dopravu na železniční trati,“ řekl mluvčí olomouckých hasičů Josef Koláček.

Problémy se sjízdností silnic měly kamiony ráno na Vysočině, kde se kvůli silnějšímu větru tvoří místy sněhové jazyky. Několik nákladních kamionů tak komplikovalo dopravu na silnici I/19 u Stříbrných Hor na Havlíčkobrodsku a na silnici 405 vedoucí z Jihlavy do Třebíče. Nákladní vůz ale blokoval jen jeden jízdní pruh a bylo možné ho objet.

V Jihočeském kraji napadlo během noci do pěti centimetrů sněhu a policie eviduje několik dopravních nehod. U Starého Hobzí na Jindřichohradecku sjela dodávka do stoky, u obce Světlík v okrese Český Krumlov se převrátilo auto a u Frymburku najelo do plotu. Nehody jsou bez zranění.

Uzavřený úsek na Polsko pro kamiony

V Libereckém kraji během soboty přibývá dopravních nehod. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Hustě sněží v Libereckém kraji i na některých místech Ústeckého kraje. Uzavřen už je úsek silnice I/10 z Tanvaldu do Harrachova a dále na hraniční přechod s Polskem pro nákladní vozidla nad 3,5 tuny. Při cestě do hor doporučují policisté motoristům mít s sebou zimní výbavu.

Policisté v Libereckém kraji řešili od rána několik dopravních nehod. Zatím se obešly bez vážných zranění. V Liberci se odpoledne srazil autobus s autem a na jiném místě tři automobily, v obci Žandov osobní vůz s čtyřkolkou. V příkopu skončilo auto u obce Pulečný v okrese Jablonec nad Nisou. Na různých místech vyjížděli policisté také k nehodám v Ústeckém kraji.

Nejlepší lyžařky míří do Špindlu. Získejte vstupenky zdarma na Světový pohár

Silničáři dnes z preventivních důvodů ve 12:00 uzavřeli úsek silnice I/10 z Tanvaldu do Harrachova a dále na hraniční přechod s Polskem pro nákladní vozidla nad 3,5 tuny. Omezení je platné zatím do nedělního poledne. ČTK o tom informoval Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

V Krkonoších sněží a námraza hrozí na Cínovci v Krušných horách, kde leží na silnicích ujetý a v nižších polohách rozbředlý sníh. Při cestě do hor doporučují policisté zimní výbavu. A to nejen řidičům. V Krkonoších od soboty opět platí druhý lavinový stupeň z pětidílné stupnice. Horská služba kvůli silnému větru a sněžení nedoporučuje hřebenové túry.

Kvůli silnému větru se dnes nerozjel ani jeden ze dvou úseků lanovky na Sněžku a vítr ráno zastavil také většinu lanovek ve Špindlerově Mlýně nebo kabinovou lanovku na Černou horu.

Na středočeských silnicích je místy rozbředlý sníh, a to i na hlavních tazích. Dálnice jsou většinou mokré po chemickém ošetření, sjízdné se zvýšenou opatrností. Na karlovarské dálnici D6 nebo na dálnici D4 může být na dálnici i rozbředlý sníh, vozovka je v některých úsecích kluzká. Dohlednost je snížená, v některých částech regionu se objevují sněhové přeháňky, vyplývá z dopravních informací. V regionu v poledne nejsou žádné vážné nehody ani uzavřené silnice a policisté mají hlášené menší havárie, kdy řidiči například nedobrzdí na sněhu či ledu.

Ve vyšších nadmořských výškách v Pardubickém kraji zůstává na silnicích místy sníh a lokálně mohou tamní komunikace namrzat. Dopravu komplikuje silný vítr. V okolí Hlinska, Lanškrouna a Poličky se místy tvoří sněhové jazyky, uvedli v ranním hlášení silničáři. Podle meteorologů kvůli silnému větru hrozí během dne sněhové jazyky už od středních poloh, na horách místy i závěje.

Se zvýšenou opatrností jsou sjízdné i silnice na území Královéhradeckého kraje. Ve vyšších nadmořských výškách na Trutnovsku, Náchodsku a Rychnovsku zůstává na některých vozovkách vrstva sněhu. Řidiči by měli být zvlášť opatrní ve vyšších oblastech Orlických hor, kde je místy namrzlá vrstva ujetého sněhu, částečně krytá posypem.

Po nočním sněžení je většina silnic na jihu Moravy mokrá po chemickém posypu, na Blanensku se tvoří sněhová kaše, na Brněnsku a Vyškovsku jsou na menších silnicích zbytky rozbředlého sněhu. „Zejména v kopcovitých terénech ve výše položených částech města Brna upozorňujeme řidiče na nutnost opatrné jízdy, neboť zde může hrozit namrzání vozovek a tvorba náledí,“ uvedl provozní ředitel Brněnských komunikací Jan Klištinec.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

KOMENTÁŘ: Půlka národa že je rizikem pro stát? To ještě může být zajímavé

19. března 2024

Premium V úterý čeká Poslaneckou sněmovnu jedna z asi nejbizarnějších schůzí v její porevoluční historii....

Za ovlivnění rozsudků chtěl podle žaloby soudce Sovák 50 milionů. Soud odročili

19. března 2024  8:30,  aktualizováno  9:29

Bývalý soudce Vrchního soudu Zdeněk Sovák v úterý stanul před pražským Městským soudem obžalovaný...

Fakulta přijme po střelbě nová opatření, rámy nebudou, chystá se krizový nácvik

19. března 2024  8:47

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například...

Co přinese mimořádná schůze? Nebude to jen o vulgaritách, říkají poslanci

19. března 2024  8:38

Poslanci se na mimořádné schůzi „k bezpečnostním hrozbám“ Česka sejdou v úterý odpoledne. Podle...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...