Při sanaci vojenského objektu našli vojáci neznámou látku. Ilustrační foto.

Při sanaci vojenského objektu našli vojáci neznámou látku. Ilustrační foto. | foto: ZZS HMP

Osm vojáků skončilo v nemocnici, možná se nadýchali nebezpečné látky

Osm vojáků skončilo dnes v havlíčkobrodské nemocnici. Existuje totiž riziko, že nadýchali nebezpečné látky. Do kontaktu s ní přišli dnes při sanaci bývalého vojenského areálu v Bílku na Havlíčkobrodsku. Neznámá látka byla v bedně v kameninových lahvích.

Vojáci jsou na jednotce intenzivní péče interního oddělení, za sebou mají základní vyšetření. Na pozorování zůstanou nejméně 24 hodin, informovala mluvčí nemocnice Petra Černo.

"Zatím nelze dělat nějaké závěry, všechno je nutné co nejrychleji důkladně prošetřit," řekl Jan Pejšek z tiskové služby ministerstva obrany.

Nález bedny se sedmi kameninovými lahvemi s neznámou látkou ohlásil jeden z vojáků. Na místo vyjeli hasiči z Chotěboře a Jihlavy s kontejnerem na likvidaci chemických havárií. Byli povolání také specialisté z chemické laboratoře hasičského záchranného sboru z Tišnova. Hasiči zasahovali v přetlakových protichemických oděvech a dýchací technice, uvedla mluvčí hasičů.

Na žádost havlíčkobrodské nemocnice zajistili městští strážníci na parkovišti nemocnice automobil vojáků a jejich věci. Hasiči provedou jejich dekontaminaci.

,

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video