Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ukrajince bez dokladu o vakcíně bude lepší přeočkovat, doporučují experti

  13:30
Česká vakcinologická společnost doporučuje přeočkování dětí i dospělých z Ukrajiny, kteří nemohou doložit absolvování povinných očkování. Stačit by podle ní měla i fotografie nebo kopie očkovacího průkazu. Navrhuje přeočkování kombinovanými vakcínami, u dětí i proti tuberkulóze (TBC). Častější než v ČR je na Ukrajině zejména výskyt tuberkulózy a spalniček.
Asistenti pomáhají s vyřízením administrativních úkonů.

Asistenti pomáhají s vyřízením administrativních úkonů. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Doporučená jsou pro uprchlíky i nepovinná očkování včetně vakcinace proti covidu-19.

„Podle platného očkovacího kalendáře na Ukrajině mají být děti očkované proti tuberkulóze jednou dávkou BCG vakcínou v novorozeneckém věku, proti záškrtu, tetanu, černému kašli, poliomyelitidě a nákazám způsobených Haemophilus influenzae typ b vakcínami obsaženými v kombinovaných vakcínách a proti virové hepatitidě typu B, proti spalničkám, zarděnkám, příušnicím MMR vakcínou ve 12 měsících a v šesti letech,“ uvedla v úterý odborná společnost.

Proočkovanost proti těmto nemocem je v zemi ve srovnání s ČR nižší. V roce 2020 bylo proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím očkováno kolem 82 procent ukrajinských dětí, proti záškrtu, tetanu a černému kašli kolem 81 procent a proti dětské obrně neboli poliomyelitidě v roce 2021 asi 80 procent.

V některých oblastech Ukrajiny může být proočkovanost nižší. Také v ČR se ale proočkovanost populace snižuje vlivem odmítání očkování některými rodiči. Neočkované děti nemohou být přijímané do mateřských škol.

„Pokud tito lidé budou pobývat v Česku a dostávají statut, že mají nárok na poskytování zdravotní péče v rozsahu jako český občan, je naprosto logické, že by měli mít zrovna tak zabezpečen přístup k očkování,“ říká Roman Chlíbek, předseda České vakcinologické společnosti ČLS JEP důvody, proč vydali doporučení k očkování Ukrajinců.

Nicméně si nemyslí, že by bezprostředně hrozilo Čechům nějaké zdravotní riziko, jelikož míra proočkovanosti českého obyvatelstva na spalničky je 95%, proti dětské přenosné obrně je proočkovanost dokonce 98 %. 

Že není důvod k panice si myslí i mluvčí ministerstva zdravotnictví.„Nemyslím si, že hrozí problém. Takové zprávy nyní nemáme,“ uklidňuje Ondřej Jakob. 

Kongresové centrum opět přijímá uprchlíky, v pondělí kvůli přehlcení zavřelo

„Doporučujeme, aby děti, adolescenti a dospělí měli nárok na bezplatné očkování podle očkovacího kalendáře a doporučení platných v České republice, včetně nepovinných očkování hrazených z veřejného zdravotního pojištění pro jednotlivé věkové kategorie,“ uvedla odborná společnost.

Chlíbek toto doporučení zdůvodňuje mimo jiné tím, že i když by Čechům nemělo hrozit nebezpečí, proočkovanost Ukrajinců je výrazně nižší, a tak by se mohlo stát, že si budou nemoci předávat v komunitě mezi sebou.

S kontrolou proočkovanosti je dobré počkat

Pro děti bez prokázaného očkování doporučují vakcinologové speciální zrychlené očkovací schéma. U dětí, jejichž očkování bude možné doložit, budou všechny dávky považované za platné a bude v očkování pokračováno s doplněním podle českého očkovacího schématu.

Aplikovaná bude druhá dávka MMR vakcíny v pěti letech a posilující dávka kombinované proti tetanu, záškrtu, dětské obrně a dávivému kašli v deseti letech.

Dětem budou dál doporučená očkování proti rotavirům, meningokoku a pneumokokům či HPV, lidskému papilomaviru.

Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) má Ukrajina čtvrtou nejvyšší incidenci tuberkulózy v zemích evropského regionu WHO. V roce 2020 bylo na Ukrajině diagnostikováno více než 17 tisíc nových případů. Odhadovaná incidence tuberkulózy v roce 2019 byla na Ukrajině 77 případů na 100 tisíc obyvatel versus 5 případů na 100 tisíc obyvatel v Česku, včetně vysokého výskytů případů na léčbu multirezistentních forem tuberkulózy (4490 případů versus 8) a koinfekce tuberkulózy a infekce virem HIV (5800 případů versus 8). Na Ukrajině je více než 16x vyšší incidence HIV než v ČR (37,5 versus 2,3 na 100 tisíc obyvatel - jde o údaj z roku 2020).

„Předpokládá se, že převážná většina dospělých u sebe nebude mít dokumentaci o provedených očkování,“ píše společnost. Dospělí by tak podle ní měli být přeočkováni jednou dávkou vakcíny MMR a jednou dávkou vakcíny proti tetanu, záškrtu, dětské obrně a dávivému kašli. Doporučeno bude také očkování proti covidu-19 a chřipce.

Jakob dále vysvětluje, že se jeho resort bude doporučením vakcinologické společnosti zabývat a část věcí by z něj chtěl přebrat. „Řešíme to, máme k tomu ještě jednání, ale lze předpokládat, že budeme brát za základ stanovisko vakcinologické společnosti,“ doplňuje Jakob.

Šéf vakcinologů Chlíbek míní, že kontrolovat očkování hned při registraci o vstupu do země je nesmysl. „Lidé tam v danou chvíli řeší daleko zásadnější věci. Jak se zaregistrují, jak se stanou pojištěncem, kde budou bydlet, co budou jíst,“ vyjmenovává pravděpodobné starosti nově příchozích a dodává, že kontrola očkování a jeho následná aplikace by tak měla připadnout na praktické lékaře pro děti a dospělé.

„Je lepší očkovat je době, kdy budou trochu adaptováni, uklidnění a ne hned v první dny, kdy se i stres může podepisovat na imunitní reakci,“ uzavírá Chlíbek.

Přes půlku ukrajinských uprchlíků tvoří děti, tři čtvrtě dospělých jsou ženy

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Zlato je doma! V Česku propukla hokejová euforie

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

KLDR odpálila další raketu. Tokio je ve střehu, Soul reagoval leteckým cvičením

27. května 2024  16:39,  aktualizováno  17:15

Severní Korea v pondělí ze svého západního pobřeží odpálila raketu zatím neupřesněného typu, uvedla...

Dominik Feri nastoupil do vězení. Výzvu od soudu dostal minulý týden

27. května 2024  16:21,  aktualizováno  17:11

Bývalý poslanec Dominik Feri nastoupil do vězení, uvedl server tn.cz. Podle informací ČTK do vězení...

Le Penová chce sjednotit evropskou krajní pravici. Do paktu láká Meloniovou

27. května 2024  16:33

Premium Vzestup krajní pravice po eurovolbách je nevyhnutelný. Jednou z mála překážek jsou spory mezi...

Soud se zabýval záznamy ze seancí kutnohorské sekty, vyloučil veřejnost

27. května 2024  16:27

Městský soud v Praze v pondělí přehrál část zvukových nahrávek z „léčitelských seancí“ usmrceného...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...