Očkování v ústecké čtvrti Mojžíř provádí mobilní tým.

Očkování v ústecké čtvrti Mojžíř provádí mobilní tým. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Česko má další milník v očkování. Alespoň jednu dávku má už šest milionů lidí

  • 138
Alespoň jednu z dávek očkování proti covidu-19 má od pátku už šest milionů Čechů. Zájem lidí o vakcínu však klesá a 75procentní proočkovanost, která se udává jako minimální hranice pro dosažení kolektivní imunity, je stále daleko.

6 003 523. Přesně tolik Čechů se nechalo do soboty očkovat alespoň jednou dávkou vakcíny proti covidu-19. Pomyslná meta šesti milionů tak padla v pátek, kdy lékaři vyočkovali celkem 17 057 dávek, z toho 11 318 dávek druhých.

„Od dneška má Česká republika 6 milionů naočkovaných lidí alespoň jednou dávkou. Děkujeme všem, kteří se již naočkovali,“ uvedl v sobotu twitterový účet chytré karantény.

Celkem tak má ukončenou vakcinaci 5 837 703 lidí. Z toho 5 623 708 dostalo obě dvě dávky jedné z očkovacích látek s dvoudávkovým schématem, tedy AstraZenecy, Pfizeru či Moderny. Zbylých 213 995 lidí bylo očkováno jednodávkovou vakcínou od společnosti Johnson & Johnson. Dalších 165 820 lidí nyní čeká na druhé očkování.

K očkovacímu cíli je daleko

Je však otázkou, zda nejde o metu poslední. Denní počty vyočkovaných dávek totiž již od začátku léta klesají. Třeba v pátek bylo naočkováno asi zmíněných 17 tisíc lidí, v některých dnech tohoto týdne počty očkovaných klesly až pod 14 tisíc. 

V předchozím týdnu se pohybovaly počty očkovaných ve všední dny od 18 tisíc až po 28 tisíc. Ještě na začátku srpna přitom bylo denně podáváno kolem 50 tisíc dávek vakcín, přičemž na začátku července to dokonce bylo přes 100 tisíc dávek denně. Ukazuje se tak, že kdo má zájem, pravděpodobně už alespoň jednu dávku vakcíny dostal.

„Slivovice stačí.“ Praktici se marně snaží přemluvit neočkované seniory

Zmíněných asi 6 milionů lidí činí asi 56,1 procent populace. Podle údajů ministerstva zdravotnictví má pak další procento rezervovaný termín, další 2,1 procenta je registrovaná a na termín čeká. Celkem se tak procesu očkování podle resortu účastní 6 331 129 lidí, nebo 59,2 procent populace.

Nejvíce varovné jsou přitom podle expertů počty neočkovaných seniorů nad 65 let věku. Těch je kolem 350 tisíc, kteří nebyli očkováni ani první dávkou.

Očkovací cíl stanovený ministerstvem zdravotnictví je proočkovat 75 procent populace. Tím ministr Adam Vojtěch podmínil zrušení povinnosti nosit respirátor. „To si nejsem vůbec jist. To číslo je ve srovnání s tím, kde jsme teď, poměrně vysoké. Mám obavu, že ho prostým očkováním nedosáhneme,“ uvedl nedávno epidemiolog Roman Prymula na dotaz, zda cíle někdy Česko dosáhne.

Vláda na konci srpna schválila, že po osmi měsících od ukončeného očkování dojde od 20. září na přeočkování třetí dávkou. Ta je zatím určena všem lidem nad 60 let, zároveň však ministr zdravotnictví Adam Vojtěch zdůraznil, že očkování je dobrovolné.

V pátek ukončilo provoz Národní očkovací centrum v O2 universum. Zájem o vakcíny přes léto notně poklesl. Jeho provoz byl zahájen 3. května a na starosti ho měla vojenská nemocnice. Centrum bylo největší v Česku. Podle premiéra Andreje Babiše i „nejlepší na světě“. „Bylo to úžasné místo,“ doplnil ministr obrany Lubomír Metnar.


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video