Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Česko je na prahu pátého stupně, covid obnovil tlak na nemocniční péči

  12:51aktualizováno  14:30
Expertní skupina zváží, zda navrhnout vládě přechod do pátého stupně protiepidemického systému PES. Na pravidelné tiskové konferenci to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný. Epidemie totiž znovu nabírá na dynamice, v tomto týdnu se nakazí průměrně 6 tisíc lidí denně. V řadě krajů trvá omezování odkladné péče, v některých ji covid-19 prakticky zastavil.

V Česku nyní roste hodnota reprodukčního čísla. „Jeho přibližná hodnota je nyní 1,2. Narůstá také 14denní incidence na 100 tisíc obyvatel, varovným signálem je také procento nákazy mezi seniory. V některých regionech je již evidentní tlak na nemocniční péči,“ uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. V rámci celé republiky ale podle něj ještě k výrazné eskalaci nedochází.

„Pokud by rizikové skóre zůstávalo na hodnotě odpovídající pátému stupni, budeme muset v rámci expertní skupiny řešit, zda vládě ČR nenavrhnout přesun právě do tohoto stupně,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný. Záležet podle něj bude nejen na vlastním skóre, ale i na tom, jak moc jsou zatížené nemocnice.

Ministr dodal, že na přelomu roku by se mohl mírně změnit systém PES. A to na základě plánované analýzy, která odhalí, jak moc jsou jednotlivé aktivity rizikové.

Šéf chytré karantény Petr Šnajdárek uvedl, že celkem již bylo provedeno přes 43 tisíc antigenních testů, a to dohromady v rámci testování pedagogů, tak občanů. Pozitivních bylo 2 141, tedy 4,89 procent. Do testování je zapojeno 180 odběrových center, ty doplňují ještě praktici a ambulantní specialisté. Těch je již přes tisíc.

„Je třeba, aby lidé uváděli své kontaktní údaje,“ apeloval Šnajdárek. A to jak při objednání se, tak případně i při samotném odběru. „Váže se na to případné nařízení karantény,“ dodal.

Na pátek se objednalo přes 18 tisíc lidí, dalších asi 9 tisíc míst je volných. Až do poloviny ledna, kdy plošné testování končí, si test podle Šnajdárka objednalo přes 200 tisíc lidí.

„Jak dochází k nasazování armády, dojde v některých krajích k navýšení kapacity,“ dodal Šnajdárek. Nová místa by měla přibýt od soboty až do Vánoc. Dominantní jsou podle Šnajdárka i nadále PCR testy. Žádanek je nyní podle něj vypsaných přes 40 tisíc.

Situace se horší

Ministr apeloval na občany, aby se chovali zodpovědně. „Jestliže máme pozitivní výsledek testu, je třeba si uvědomit, že to znamená ‚běžte domů, zůstaňte v izolaci‘,“ uvedl Blatný. Zdůraznil, že cílem testování je vychytat bezpříznakové osoby. „Ti, kteří by případně onemocněli, nebudou cizí lidé. Budou to naši příbuzní, naši přátelé,“ řekl.

„Když mám výsledek negativní, neznamená to, že se nemohu nakazit. Tedy mohu jet za příbuznými na návštěvu, mohu normálně žít. Ale musím pořád dodržovat pravidla, ať se nenakazím,“ zdůraznil Blatný.

Predikce celkového počtu hospitalizací

Šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek uvedl, že se zvedlo reprodukční číslo na asi 1,2. „Jsme v období, kdy epidemie nabrala prorůstovou dynamiku,“ řekl.

Každý den podle něj proběhne 28 až 30 tisíc PCR testů denně. „Dostáváme se do týdne, který až skončí, bude mít průměr nad 6 tisíc nakažených denně,“ řekl Dušek. Mezitýdenně jde o téměř 29procentní nárůst. Mírně narostl také podíl pozitivních PCR testů. „Je to nějaké varování do dalších dní,“ uvedl.

A přibývá také nakažených seniorů. Tento týden to je průměrně 923 případů denně. To znamená nárůst 15,7procentní nárůst od minulého týdne. Dušek proto zdůraznil, že pokud bude docházet k eskalaci v této kategorii, znamená to opětovné zahlcení zdravotního systému.

Tlak na nemocnice

„V žádném regionu už nevidíme pozitivní vývoj. Kraje buď eskalují nebo stagnují, to je už ale také jen výjimečné,“ řekl Dušek. V některých regionech je to podle něj již poznat i v nemocnicích.

„V nemocnicích trvá stabilní situace z pohledu dostupnosti péče pro pacienty s covid-19. Stávající vývoj počtu nemocných covid-19 s nutností hospitalizace ale vyžaduje v řadě krajů trvající omezování odkladné péče, v některých prakticky zastavení,“ citovalo ministerstvo v tiskové zprávě vedoucího Klinické skupiny COVID Vladimíra Černého.

Dušek uvedl, že země se musí rozhodnout, jak se postavit k antigenním testům. „Plošné testování nám nevyhnutelně změní statistiku. Jednak díky němu začnou přicházet pacienti, které jsme dříve neodchytli, jednak nám to změní relativní pozitivitu,“ řekl.

Predikce počtu pacientů vyžadujících intenzivní péči

Způsob, který ministerstvo představilo minulý týden, kdy by se relativní pozitivita počítala dohromady z antigenních i PCR testů podle něj není udržitelný. Resort proto přijde s novým způsobem, a to pravděpodobně na přelomu roku.

Včera podle něj zachytily antigenní testy celkem devět procent všech nově pozitivních. „To je velmi cenné, především jde-li o bezpříznakové jedince,“ řekl.

Narůstá také počet nakažených zdravotníků. Nyní jich je v Česku asi 5 tisíc. To může ovlivnit dostupnost zdravotní péče a projevuje se to již nyní. „Pokud budeme pokračovat dál po současné trajektorii, bude denně přibývat kolem 10 tisíc nakažených občanů denně,“ řekl Dušek. Blatný uvedl, že nárůst nakažených nebude až takový problém, pokud se to neprojeví v nemocnicích.

Naopak pozitivní podle Duška je, že po zavedení testování v sociálních zařízeních ubylo clusterů v těchto domovech. „Pokles nakažených je jednoznačný. I pokles mortality je naprosto zásadní, v procentech bychom se bavili o více než 150,“ řekl. Považuje to za důkaz, že opakované testování funguje.

„Musíme být zodpovědní, není čas na výjimky,“ apeloval Blatný na občany.  Zmínil, že nějaká opatření pravděpodobně budou trvat minimálně po dobu prvního pololetí příštího roku.

Index PSA je na pětce, Česko ve čtyřce

Česko se v pátek probudilo do čtvrtého stupně systému PES. Zavřely tak restaurace a hospody, obchody zůstaly otevřené. Opět začal platit zákaz vycházení mezi 23. a 5. hodinou.

Současně se ale rizikové skóre posunulo poprvé na úroveň pátého stupně. Podle pravidel PES by se tak po třech dnech, kdy skóre setrvá nad hodnotou 75, měla zpřísnit protiepidemická opatření. První by to ale musela schválit vláda.

Ve čtvrtek přibylo 7 590 nakažených koronavirem, oproti minulému týdnu je to o 1 721 více. Podíl pozitivních PCR testů ze všech provedených byl skoro 28 procent. To je nejvyšší hodnota od 14. listopadu. Narostlo takzvané reprodukční číslo, tedy kolik dalších lidí průměrně jeden pozitivně testovaný nakazí, a to z 1,18 na 1,22.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí

29. května 2024

Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...