Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vláda nás ignoruje, lkají města a obce kvůli energiím. Pomůžeme, slibuje Fiala

  10:12aktualizováno  13:48
Kvůli možné nedostupnosti energií a jejich cenám hrozí uzavírání škol, omezování veřejných služeb nebo dopravní obslužnosti, uvedl v pátek Svaz měst a obcí. Obce se obávají, že kvůli cenám energií budou muset omezit i plánované investice. Některé budou muset ušetřit i na běžném provozu. „Trváme na tom, abychom měli od vlády garantované dodávky i ceny,“ řekl předseda svazu František Lukl. Vláda chystá řešení, uklidňuje premiér Petr Fiala z ODS.

Svaz měst a obcí provedl šetření mezi obcemi, dostalo se mu stovek odpovědí. Zhruba v 90 procentech obcí, které svazu odpověděly, je situace velmi složitá. Kvůli hrozící nedostupnosti energií může podle Lukla narůstat sociální napětí i kriminalita.

„Situace je velmi vážná a po novém ruce může být kritická. Silvestrem končí většině obcí zastropování cen energií. Otázka páteřního výkonu veřejné správy, zaměstnanosti a dalších věcí se může zhroutit. Hrozí zánik mnoha aktivit jako jsou kroužky nebo sportovní aktivity. Nečekáme ale na to, že nám někdo pomůže, my už tuto problematiku řešíme dlouho. Jsou k tomu ovšem potřeba i kroky ze strany státu,“ řekl na tiskové konferenci Lukl.

Svaz měst a obcí trvá na to, aby byla projednána novela energetického zákona. Svaz navíc chce, aby obce měly garantované dodávky energií prostřednictvím státního obchodníka nebo jinou formou.

„Závěrečný apel na vládu je, sedněme si, jednejme jako partneři a pojďme řešit energetickou krizi, abychom ty nápady dokázali hned zrealizovat,“ dodal Lukl.

Právě zřízení státního obchodníka s energiemi v pátek zmínil jako možné řešení premiér Petr Fiala. „Pokud se nepodaří rychlým způsobem ceny energií zkrotit, zastropovat nebo najít nějaké podobné řešení, tak přijdeme s nástrojem, který zajistí veřejným institucím a samosprávám dostatek energie za přijatelné ceny,“ uvedl.

„Řešení jde směrem k vytvoření státního obchodníka s energiemi, který by mohl dodávat energii za přijatelné ceny všem těmto institucím,“ dodal předseda vlády.

Podle slov Miroslava Žbánka, starosty Olomouce a místopředsedy svazu, by krize dopadla na úspory. „Sáhlo by se v první řadě do investic, které byly už delší dobu v plánu. Ohroženo může být i čerpání evropských dotací, protože by se schválené projekty nemusely kvůli úsporám realizovat. V druhé řadě to budou zbytné, ale pro nás důležité služby, jako jsou různá sportoviště či volnočasová zařízení,“ řekl Žbánek.

„V nejkrizovější situaci budou muset samosprávy sáhnout do rozpočtů veřejných služeb, což může být například svoz odpadu nebo údržba veřejných prostranství. Omezení provozu škol by mělo být podle svazu až posledním krajním řešením. Pokud tedy nedojde ke změně, tak je tento scénář pro mnoho obcí reálný,“ dodal.

„Bohužel odezva není adekvátní, je potřeba si uvědomit, že jsme na přelomu komunálních období. Řada starostů nechce svoji funkci předávat ve špatném stavu a nejistotě, jak bude vypadat zima. Pojďte tedy jednat, pojďte si nastavit pravidla,“ apeloval na vládu Pavel Drahovzal, místopředseda svazu a starosta Velkého Oseku.

Vláda slíbila kompenzace firmám. Teplárny smí spalovat jiná paliva než plyn

„Rostoucí ceny energií a pohonných hmot tvrdě dopadají i na obecní rozpočty. Obce a města, která během covidové krize a v období po pádu Bohemia Energy vynakládala nemalé personální, časové i finanční prostředky na pomoc obyvatelstvu a překlenutí složité situace, nyní samy zakoušejí krušné časy,“ píše svaz na svém webu.

Dopady energetické krize vedou mnohé municipality k úvahám o omezení vytápění či osvětlení veřejných budov a prostranství, současné podmínky navíc hrozí radikálně omezit investiční možnosti samospráv, dodávají. „Přičemž tuzemská města a obce jsou důležitými tahouny regionálního rozvoje. V roce 2020 tvořily obecní zakázky bezmála 20 procent všech veřejných zakázek v Česku,“ upřesnil svaz.

„Dojde-li k radikálnímu omezení městských a obecních investic, nebudou negativní projevy omezeny pouze na zpomalení či přímo zastavení běhu obecních investičních plánů, ale budou mít dopady i na příjmy lokálních živnostníků a tím i rodinné rozpočty,“ upozorňuje místopředseda SMO ČR a starosta obce Velký Osek Pavel Drahovzal.

Svaz měst a obcí ČR proto několikrát vyzval vládní představitele k pomoci městům a obcím, jelikož vyvíjely nadstandardní úsilí v pomoci občanům a poskytly státu maximální míru dostupné pomoci a teď očekávají stejný přístup ze strany státu.

„Vyzýváme proto státní představitele, aby měli na zřeteli situaci našich měst a obcí, a také řemeslníků a malých firem, pro které obecní zakázky představují výraznou část obchodních příležitostí. SMO ČR je v tomto směru připraven s vládními představiteli rokovat a být nápomocen při hledání adekvátní formy podpory. Zájmy našich obcí a jejich obyvatel jsou pro svaz naprostou prioritou,“ uvádí další místopředseda SMO ČR a primátor města Olomouc Miroslav Žbánek.

Spalování uhlí či mazutu pomůže ušetřit, říká šéf Teplárenského sdružení

„Zaslali jsme našim členům e-mail s prosbou o jejich zkušenosti se současnou situací na energetickém trhu,“ říká předseda SMO ČR a starosta města Kyjov František Lukl. „Přišla smršť odpovědí, kde starostové popisují raketové zdražení, které nejsou schopni akceptovat bez radikálních úsporných škrtů na straně nejen investic, ale i běžného provozu města či obce.“

„Nechceme v těžké situaci obrazně řečeno ždímat státní pokladnu, naše připomínky a návrhy jsou vedeny upřímnou snahou o překonání současné nepříjemné situace, posílení bezpečnosti naší země a její celkový rozvoj, „dokončuje Vlastimil Picek, místopředseda SMO ČR a starosta města Brandýs nad Labem-Stará Boleslav.

Svaz měst a obcí sdružuje v republice na 2 777 obcí, tedy 44,29 procent z celkového počtu obcí v České republice. Členské obce zastupují přes 8,5 milionu obyvatel země.

Je to kolaps, burcují hejtmani kvůli cenám energií

„Nejsme křiklouni, máme jasně namodelované nástroje pomoci, které se v mnohém shodují s Asociací krajů. Chceme být partnery, to ale nenastane, dokud nezasedneme s vládou k jednomu stolu. Věřím, že v příštím týdnu budeme mít nejenom konkrétní termín, ale i řešení, jak pomůžeme obcím a tedy i lidem v Česku,“ dodal na závěr předseda svazu Lukl.

Šéf Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman Martin Kuba apeloval minulý pátek na vládu, aby regulovala ceny energií. „Nárůst cen je tak skokový, že už se nedá mluvit o krizi, ale o kolapsu. Pokud některé komodity tak skokově zdraží, jedná se o kolaps trhu,“ řekl před týdnem. Vedle zastropování ceny elektřiny i plynu představil i další návrhy opatření. Premiér Fiala reagoval, že vláda se podněty krajů zabývá.

Je to kolaps, burcují hejtmani kvůli cenám energií. Řešíme, reagoval Fiala

Kompenzace firmám a stav nouze v teplárenství

Také ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela hledá účinné řešení. Vláda slíbila kompenzace firmám. „Budeme kompenzovat až 30 procent nákladů u normálních firem, až do 50 procent u energeticky náročných a do 70 procent nákladů u zvláště energeticky náročných provozů,“ uvedl po středečním jednání vlády Síkela.

Konkrétní návrh přinese na jednání kabinetu v průběhu září. Resort také od 5. září vyhlásí předcházení stavu nouze v teplárenství, který umožní teplárnám topit za využití jiných paliv než zemního plynu.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Jeden za šest, dva za deset. Překupníci ošidili na hokejovém MS už stovky lidí

13. května 2024

Premium Jeden za šestku, dva za desítku, říká u vstupu do metra Českomoravská v Praze u areny zhruba...

Nábor do ochranky pro olympiádu v Paříži selhává. Chybí osm tisíc lidí

13. května 2024

Premium Nedostatek bezpečnostních pracovníků na nadcházející letní olympiádě v Paříži vyvolává vážné obavy...

Ženské hlídky střeží ekvádorský amazonský prales. Chrání řeky i rodnou půdu

13. května 2024

Říkají si Yuturi Warmi a rozhodly se, že svůj domov, ekvádorský amazonský prales, budou chránit...

Po zřícení obytné budovy v Belgorodu zemřelo 12 lidí, úřady obviňují Ukrajinu

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  23:04

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova, podle úřadů v důsledku...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...