Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Covid a duševní zdraví. Lidé s psychickými problémy patří do rizikové skupiny

  11:44
Úzkost, deprese a nespavost jsou podle nedávné studie nejčastějšími psychickými problémy, které se rozvíjejí u pacientů uzdravených z covidu-19. Zároveň lidé, kteří již psychické problémy mají, jsou vystaveni vyššímu riziku nákazy koronavirem a patří tak mezi rizikovou skupinu lidí, varují odborníci.

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Dominik K. prodělal covid-19 v na přelomu října a listopadu. Nemoc zastihla mladého studenta techniky nečekaně. „S přítelkyní jsme šli tehdy na testy. Nemyslel jsem si, že bych mohl být pozitivní, spíše jsem si myslel, že to bude přítelkyně,“ popsal Dominik své zkušenosti. Testy nakonec odhalily nákazu koronavirem u něj.

Jeho nemoc však měla pouze mírný průběh, Dominik se cítil maximálně jen unavený. Zásadní změna však přišla až poté, co u něj nemoc odezněla. „Začal jsem náhle pociťovat návaly smutku. Vracel jsem se třeba z návštěvy rodiny a bylo mi strašně smutno,“ popisuje Dominik svoje náhlé stavy. Začal u sebe pozorovat mírné deprese, přitom ještě před nákazou u něj nic takového nebylo. 

U jednoho z pěti pacientů se vyvinula duševní choroba

Na zhoršení psychického stavu lidí může mít vliv situace kolem pandemie, ale také nemoc covid-19. Ta totiž podle nedávné studie, kterou výzkumníci právě z Oxfordské univerzity a NIHR Centra zdravotnického biomedicínského výzkumu v Oxfordu publikovali v lékařském časopise The Lancet Psychiatry ukazuje, že ti, kteří překonají nákazu koronavirem, jsou vystaveni vyššími riziku rozvoje duševní choroby. Vědci analyzovali zdravotní záznamy 69 milionů lidí v USA zahrnující přes 62 tisíc případů covidu-19.

Během tří měsíců po pozitivním testu u dvaceti procent uzdravených zaznamenali poprvé výskyt diagnózy sledovaných psychických nemocí. Jde přibližně o dvakrát vyšší pravděpodobnost, než jaká byla ve stejném období u jiných skupin pacientů. Vědci covid-19 porovnávali s dalšími šesti různými nemocemi, a to s chřipkou, kožní infekcí, jinými infekcemi dýchacích cest, žlučovými kameny, zlomeninou větší kosti a močovými kameny.

Počet depresí vzrostl třikrát, epidemie ukázala nedostatky psychiatrické péče

Nemoci, které se u pacientů po koronaviru objevily, byly podobné jako u Dominika. Lidé bojovali s úzkostí, nespavostí či depresí. Podle Pavla Mohra, předsedy Psychiatrické společnosti ČLS JEP a primáře kliniky Národního ústavu duševního zdraví ovšem výsledky studie moc překvapující nejsou. Delirium, úzkost, deprese, manické příznaky, poruchy paměti a nespavost byly podle něj totiž rovněž v minulosti popisovány i po jiných koronavirových infekcích, jako je například SARS.

Nespavost, pocity úzkosti a stavy deprese mohou podle něj být jednak psychologickým následkem a reakcí na nové, potenciálně život ohrožující onemocnění a jednak to mohou být dosud ne zcela objasněné mechanismy, kdy infekce zasahuje přímo mozek a nervovou soustavu.

Lidé s duševním onemocněním jsou rizikovou skupinou

Výzkumníci rovněž zjistili, že lidé, u nichž se již dříve vyskytovalo některé z duševních onemocnění, měli o 65 procent vyšší pravděpodobnost diagnózy covidem-19 než ostatní. A to i po zahrnutí dosud známých rizikových faktorů, jako je věk nebo fyzický stav člověka. To potvrzuje i Mohr, podle nějž lidé s duševním onemocněním patří mezi nejohroženější skupiny obyvatel. 

Důvod však není zcela jasný, faktorů může být více. „Může to být větší zranitelnost mozku, u mnoha duševních poruch jsou významně zvýšené prozánětlivé faktory,“ popsal Mohr. 

Roli může hrát také to, že lidé s duševním onemocněním jsou méně ochotni nebo schopni dodržovat restriktivní opatření, jako je například nošení roušek, dodržování sociální vzdálenosti. Častěji také trpí metabolickými poruchami a obezitou.

Lékaři sepsali poznatky o covidu. Nemoc může zanechat psychické následky

Podle Mohra má ovšem zahraniční studie své limity. „Její výsledky jsou založeny na analýze dat ze zdravotních registrů, pacienti nebyli vyšetřeni výzkumníky. Nevíme, kdo stanovil diagnózu, zda to byl praktický lékař nebo specialista, na základě jakých kritérií,“ popsal lékař. Lékaři mohli podle něj více vnímat změnu stavu u lidí, kteří prodělali covid-19, než u těch, kteří měli chřipku či kožní infekci.

Odborníci také odhalili další riziko, podle něhož může vlivem nemoci dojít až k poškození mozku či rozvoji demence. I tady Mohr upozorňuje na možnou nesrovnalost. „Již od počátku epidemie SARS-Cov-2 se u těžkých případů popisují delirantní stavy. Delirium je kvalitativní porucha vědomí projevující se typicky zmateností a vedle přímého poškození mozku se vyskytuje i u závažných tělesných onemocnění. 

Není jasné, zda v této studii u některých případů nebylo delirium chybně diagnostikováno jako demence,“ popsal s tím, že studie navíc pokrývá pouze maximálně období 90 dnů. Není z ní tedy jasné, zda jde o přechodné postižení, nebo o trvalý stav.

Přibylo depresí a úzkostí

To, že má koronavirus vliv na psychický stav člověka, potvrdila začátkem srpna studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR. Ta odhalila nárůst počtu lidí s depresemi a úzkostí během jarního nouzového stavu. V průběhu epidemie koronaviru měla příznaky pětina dospělých, tedy zhruba třikrát víc než před nouzovým stavem. Nejvíc situace dopadala na ženy, mladé lidi a lidi, kterým se propadl příjem.

Během nouzového stavu přibylo lidí s depresemi a úzkostí, tvrdí studie

„Duševní zdraví respondentů se po úvodním skokovém zhoršení při nástupu pandemie postupně zlepšovalo, výskyt příznaků alespoň středně těžké deprese či úzkosti je ale v půlce června 2020 stále téměř dvojnásobný v porovnání se stavem před pandemií,“ uvedl tehdy autorský tým.

Jaký vliv má covid-19 na duševní zdraví člověka, zkoumají v současné době vědci po celém světě. Výjimkou není ani Česká republika, kde již například vznikla studie Já a covid-19. Dřívější odborné studie zaznamenaly, že v Česku byl na jaře dvojnásobný nárůst úzkostných onemocnění a až trojnásobný nárůst depresivních onemocnění a rizika sebevražedného jednání.

V Národním ústavu duševního zdraví nyní chystají studie sledující dopady onemocnění covid-19, v plánu je také dlouhodobé sledování duševního zdraví dětí, které se narodily matkám s diagnostikovanou infekcí koronavirem v době těhotenství. 

2. prosince 2020

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...