Předseda lidovců Marian Jurečka se inkriminoval sám umístěním důkazu na...

Předseda lidovců Marian Jurečka se inkriminoval sám umístěním důkazu na sociální síti. Porušil zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti. | foto: Marián Jurečka

Předváděli se s pivem, Kalousek a Jurečka už mají pokutu. Vyšehrad se řeší

  • 32
Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka a šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek dostali od pražského magistrátu pokutu za porušení vládních opatření proti šíření covidu-19. Kalousek si dal pivo v uzavřené restauraci při čekání na jídlo, Jurečka na ulici. Magistrát zatím nedořešil návštěvu bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly ve vyšehradské restauraci.

„Byly vyřešeny přestupky pana Kalouska a Jurečky, byly vyřešeny pokutou,“ řekl ve středu náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN). Proti rozhodnutí mohou oba politici ještě podat odpor.

Hlubuček připojil, že se stále ještě řeší záležitost s návštěvou restaurace na Vyšehradě. „Ta by měla být vyřešena do konce letošního roku,“ podotkl.

Ve vyšehradském podniku Rio‘s se v říjnu uskutečnila schůzka tehdejšího ministra zdravotnictví Prymuly se šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem a dalšími účastníky, po jejímž zveřejnění v deníku Blesk ministr ve funkci skončil.

Hlubuček uvedl, že magistrát nyní řeší asi 400 správních řízení v souvislosti s porušeními vládních opatření. „Z toho je asi 180 cizinců, kteří se nacházeli v Anenské ulici na party, která také proběhla médii,“ řekl. V Anenské ulici koncem listopadu zasahovala policie v klubu, který byl i přes zákaz otevřený a konala se v něm nelegální party.

V Praze policie rozháněla nelegální párty, účastnilo se jí přes sto lidí

Strážníci městské policie podle Hlubučka od začátku září řešili asi 25 000 porušení vládních opatření a na místě uložili 1 650 pokut v celkové výši 638 300 korun. Do správního řízení předali 736 případů a zbytek vyřešili domluvou, dodal náměstek. V MHD podle něj strážníci řešili více než 17 000 případů nenošení roušek a uložili 770 pokut za zhruba 188 000 korun.

Ředitelka odboru bezpečnosti magistrátu Markéta Štalmachová doplnila, že z vedených správních řízení se zhruba 20 procent týká restaurací a dalších provozoven, které i přes zákaz otevřely nebo jinak porušily krizová opatření.

V případě restaurací se podle ní často jedná o majitele, kteří nařízení porušují vědomě, jako v případě restaurace na Šeberáku, které se rovněž dostalo mediální pozornosti. Tam již bylo podle ředitelky ve zkráceném řízení správní řízení ukončeno a nyní plyne lhůta, ve které může majitel podniku podat odpor.

Klaus, Faltýnek a Prymula dostali pokutu tři tisíce za nenošení roušky

Nevědomá porušení se pak podle Štalmachové týkala hlavně maloobchodního prodeje, kde se často majitelé v opatřeních těžko orientovali. V případě porušení ze strany fyzických osob se velká část řízení týkala lidí bez domova a cizinců, zakončila.

Správní řízení kvůli porušení opatření má na starosti kromě magistrátu i pražská hygienická stanice. Česká televize nedávno uvedla, že hygienici se chystají pokutovat také bývalého prezidenta Václava Klause za to, že byl na veřejnosti bez zakrytých úst a nosu při oslavách výročí událostí spojených se 17. listopadem na Národní třídě. Hygiena se zabývá i Prymulou a Faltýnkem kvůli tomu, že neměli na schůzce ve vyšehradské restauraci roušku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video