Bez roušky a v restauraci. Prymula porušil zákazy, opozice žádá rezignaci

  8:13aktualizováno  9:57
Ministra zdravotnictví Romana Prymulu přistihli reportéři Blesku ve středu v noci u jedné z pražských restaurací. Podle vládních nařízení však tyto podniky musí v současnosti být uzavřeny. Prymula, který navíc byl v těsné blízkosti cizích osob bez roušky, tak porušil i další opatření, které sám prosazuje. Opozice ho vyzvala k rezignaci.

Ministra zdravotnictví Romana Prymulu přistihli reportéři Blesku ve středu v noci u jedné z pražských restaurací. (22. října 2020) | foto: Blesk / Profimedia

V restauraci byli podle serveru ve stejnou dobu i další lidé, včetně předsedy poslanců ANO Jaroslava Faltýnka. Blesk upozornil také na to, že Prymula neměl při odchodu z podniku nasazenou roušku.

Podle Blesku dorazil Prymula do restaurace Rio’s na Vyšehradě ve středu před 22:00. Z podniku poté vycházeli další lidé, ministr odešel okolo 23:30. List uvedl, že Prymula si roušku nenasadil nejen při nastupování do auta, kdy mu řidič držel dveře, ale ani poté ve voze.

Faltýnek z podniku vyšel ještě asi o hodinu později, uvedl Blesk. Odjel autem, ale za nějaký čas se znovu vrátil a byl před restaurací s jejím majitelem Raimundem Špundou. Oba muži se bavili, ani jeden z nich neměl nasazenou roušku. Restaurace Rio’s na svém webu uvádí, že je kvůli nařízení vlády momentálně zavřená.

Faltýnek se v pátek ve Sněmovně za setkání s Prymulou omluvil. Řekl, že jde o jeho chybu. S majitelem restaurace se zná. S Prymulou probíral misi vojenských zdravotníků ze Spojených států.

Prymulův odchod chtějí kromě opozice i členové vlády

Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček a ministr kultury Lubomír Zaorálek, kteří jsou oba z ČSSD, Prymulu vyzvali k odstoupení z funkce. „Pravidla platí bez pardonu pro všechny. Ignorovat nošení roušky je absolutní výsměch občanům naší republiky, je to jednoznačně neomluvitelné selhání,“ uvedl pro iDNES.cz.

Z vládních představitelů se vyjádřil i ministr školství Robert Plaga, za Prymulu se omluvil rodičům a kantorům. „Milé učitelky a učitelé, milí rodiče, po mé včerejší prosbě, abyste dětem vysvětlili, proč je nutné dodržovat pravidla, Vám i dětem někteří vážně nedali dobrý příklad,“ napsal na Twitteru.

Měl by podle vás ministr Roman Prymula rezignovat?

celkem hlasů: 61234
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 30. října 2020. Anketa je uzavřena.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa je případ osobní záležitostí Prymuly. „Musí sám zvážit, jestli když on vyhlásil nějaké povinnosti pro občany, tak jestli je může sám porušit,“ sdělil na dotaz portálu iDNES.cz, zda by měl ministr rezignovat.

„Každý sám svého štěstí strůjcem. Jak se říká v jedné klasické pohádce, když pravidla neplatí ani pro krále, tak ten král dokraloval. Když je vyhlásil, tak by je měl sám dodržovat,“ okomentoval to také Filip.

  • Od středy 21. října od 0:00 platí povinnost nosit roušky či jinou ochranu dýchacích cest na všech veřejně přístupných místech v zastavěném území obce, kde dochází na stejném místě a ve stejný čas k přítomnosti alespoň 2 osob vzdálených od sebe méně než 2 metry, nejedná-li se výlučně o členy domácnosti.
  • Povinnost nosit roušky se od stejného data zavádí v motorových vozidlech s výjimkou situace, kdy se ve vozidle nachází pouze členové jedné domácnosti

Komunisté nyní podporují vládu ANO a ČSSD, podle Filipa by na tom incident neměl nic změnit. „Osobní excesy jednotlivců nejsou předmětem naší dohody o toleranci. Já posuzuji lidi podle jejich práce a dohodu podle jejího plnění, personální věci do ní nezasahují,“ řekl.

Pokrytectví a papalášství

Román George Orwella Farma zvířat připomněl šéf Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan. „Přesně tak to je u nás. Všichni jsou si rovni, někdo rovnější. Tihle papaláši nemohou vést dobře náš stát v krizi. Nemají na to nejen manažersky, ale hlavně morálně,“ uvedl. Rezignace ministra je podle něj na místě, protože bez důvěry se vládnout nedá. „Vláda papalášů, pokrytců a nadlidí. Pane ministře odstupte! Nikdo už vám nemůže věřit ani nos mezi očima!“ dodal místopředseda STAN Petr Gazdík.

„Denně umírají lidé. Zdravotníci se na pokraji vyčerpání starají o nemocné. Tisíce domácností řeší, z čeho budou vůbec žít. A v takové situaci ministr zdravotnictví poruší všechna myslitelná pravidla. Pane Prymulo, rezignujte,“ uvedla na Twitteru předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Podle Petra Fialy, předsedy ODS, se Prymula s Faltýnkem vysmáli všem lidem, kteří se bojí o své zdraví. „Tady doslova platí, že kážou vodu a pijí víno. Opravdu si někdo ještě myslí, že tato vláda nás dokáže provést pandemií?“ napsal na Twitteru. 

„Pokud jsou informace médií pravdivé, pak jde o naprostý výsměch a pohrdání občany. A také zdravotníky a dobrovolníky, kteří pracují a pomáhají v nemocnicích. Není možné, aby pan ministr Prymula i místopředseda hnutí ANO Faltýnek porušovali svévolně opatření platná pro ostatních deset milionů obyvatel. Navíc opatření, se kterými kvůli pandemii přišel právě sám pán Prymula a všem ostatním by za porušení hrozila pokuta. Těmito manýry vláda ztratí i poslední zbytky důvěry lidí a nelze se tomu divit,“ uvedl pro iDNES.cz šéf Pirátů Ivan Bartoš s tím, že si počká na Prymulovo vysvětlení. 

Podle šéfa SPD Tomia Okamury by však měl Prymula okamžitě rezignovat. „V době, kdy miliony lidí dodržují opatření vyhlášené panem ministrem a lidé mají kvůli opatřením velké finanční a sociální problémy, je to od pana ministra, který má jím vyhlašovaná opatření svoji osobou garantovat, sprosťárna a neuvěřitelná arogance moci, a měl by okamžitě rezignovat, jelikož mu již lidé nemohou věřit,“ napsal v SMS zprávě. 

Také šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek vyzval Prymulu k omluvě a okamžité rezignaci. „To je jediný způsob, jak ještě můžete přesvědčit veřejnost, že svá opatření myslíte vážně a že je lidé mají dodržovat,“ uvedl. Vláda podle něj nemůže mít důvěru lidí v koronavirové krizi, protože je evidentně součástí problému, nikoliv řešení. „Dokud nezmizí Babišova vláda, nebude odstraněn ani problém,“ dodal.

Pražský primátor Zdeněk Hřib pohrozil postihem restaurace, ve které se politici sešli.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...