Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Projekt „Gastro žije!“ chce vrátit život do měst, proti není ani Prymula

  19:01
Projekt si klade za cíl vrátit alespoň částečně život do starých kolejí. Autoři navrhli koncept stolů k veřejnému stravování, které by od sebe byly vzdálené dva metry. Cílem je pomoci podnikům a částečně obnovit život v Česku. Vizi tohoto typu navíc považuje za přínosnou i náměstek ministra zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula.

Už nějakou dobu jsou částečně či kompletně zavřené podniky jako jsou restaurace, hospody nebo kavárny. Lidé se městem pohybují především cestou do práce, na nákup a domů. Změnit to chce nový projekt Gastro žije!

Do karet mu částečně nahrává potenciální rozvolňování vládních omezení. Autoři projektu tvrdí, že by mohl jejich projekt fungovat v mezidobí, kdy se budou omezení snižovat, ale pandemie stále nebude pod plnou kontrolou.

Stolek se třemi židlemi by byl napevno přidělaný a umístěný v blízkosti gastropodniků. Kromě náměstí by mohl být umístěn i v ulicích, například s využitím parkovacích míst.

Podle tvůrců záleží na solidaritě a stoly rozhodně nesmí blokovat třeba průjezd záchranných složek. Na svém svém webu vyvěsili také varianty pro menší prostory.

Kolem stolu by byla bezpečná dvoumetrová zóna, kterou by nesměl nikdo procházet. Bezpečná vzdálenost vychází z odborných doporučení, u stolů by se tak najedli bez roušky a strachu, že je někdo nakazí.

Vrátit bezpečně život do měst

„Základním smyslem projektu je vytvoření bezpečných zón v rámci veřejného prostoru, které by měly bezpečně otevřít gastropodniky a znovu obnovit život ve městech,“ řekl pro iDNES.cz jeden z autorů projektu architekt Václav Kocián.

Myšlenka vznikla jako kompenzace pro podniky, které kvůli současné krizi ekonomicky trpí a zároveň kvůli absenci sociálního kontaktu, který s sebou přináší omezení pohybu.

Projekt považuje za přínosný také náměstek ministra zdravotnictví Prymula. „Pokud by byly ty vzdálenosti nastaveny takto, tak si myslím, že je to jedna z možností, jak efektivně fungovat,“ řekl pro iDNES.cz. Jedním dechem však dodává, že by se lidé museli pohybovat v rouškách a dávat si pozor na kýchání, které může stále představovat určité riziko.

Podobné iniciativy nicméně vítá. „Vůbec se nebráním tomu, že bychom to probrali nějak detailně,“ řekl epidemiolog. „Já si osobně myslím, že takovéto aktivity jsou vítány. V řadě případů je možné se z nich poučit a eventuálně některá taková opatření i realizovat,“ dodal.

Architekt Kocián říká, že může nápad pomoci dostat lidi z izolace.„Napadla nás vize toho, že by se vytvořila nějaká místa, kde by si lidé mohli bez roušek sednout, vypít kávu a aby mohli vidět úsměvy okolních lidí a měli nějaký sociální kontakt,“ říká autor konceptu.

Podpora podniků

Bezpečné stravování ve veřejném prostoru může alespoň částečně pomoci zvrátit ekonomické ztráty, které nyní restaurace a kavárny prodělávají. Autoři projektu už oslovili vedení několika podniků. Část z nich to vřele vítá.

Jedním z nich je například majitel brněnské kavárny Monogram Adam Neubauer. „Já bych to určitě uvítal. Podle mě je to iniciativa, která má podpořit, aby se v budoucnu lidé nebáli vracet do města,“ říká.

S příchodem vládních omezení svou kavárnu kompletně zavřel a z bezpečnostních důvodů neprodává kávu ani s sebou. Pro brigádníky pracující na dohodu tak nemá žádnou práci a sám nyní čerpá ze svých finančních rezerv.

„Ze začátku, kdy byla ta vládní opatření nejtvrdší, jsem byl docela striktní a přišel mi nesmysl otevírat okénko. Spousta podniků má v bezprostřední blízkosti možnost si někde přisednout,“ říká majitel kavárny, který nyní kvůli pokračujícím ztrátám zvažuje alespoň tuto formu prodeje.

„Lidé si pak objednávku vezmou a chtějí si ji někde v klidu vypít nebo sníst. Takže si sednou na nejbližší možné místo a pokud tam místa nejsou, tak si sednou všichni k sobě,“ dodává s tím, že projekt architekta Kociána umožňuje lidem si sednout aniž by se shlukovali vedle sebe a vystavovali se tak zbytečně nákaze.

Rozhodne vláda

Autoři projektu se snaží svou vizi prosadit oficiální cestou, skrze vládu a města. Chtějí tak zamezit tomu, aby byl projekt postaven na obcházení zákona „typickou českou cestou“.

„Je to o tom, aby hygienici, ministerstvo zdravotnictví a další autority tento problém uchopili a prověřili, zda je to správný přístup. My nabízíme tu vizi, kterou se snažíme dostat ven,“ říká Kocián. V případě, že nebude vládními orgány shledáno řešení jako správné, autoři od svého záměru ustoupí.

Možnosti, jak bezpečné zóny financovat, jsou podle architekta tři. První je ten, že je zaplatí stát nebo město. Druhou možností je, že si to zaplatí samotné podniky, čímž si zajistí alespoň částečný příliv zákazníků. Poslední variantou je, že projekt zafinancují návštěvníci podniků, kteří si je po krizi budou moci vzít a využívat na svém pozemku.

Ať už sestavy zaplatí kdokoli, až doslouží, budou se moci využívat nadále. Města je můžou například umístit do parků, lesů nebo na nábřeží, případně si je nechají ve svém majetku. Pokud sezení zaplatí soukromé subjekty mohou je po uplynutí krize využívat k vlastním účelům.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí

29. května 2024

Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...