Koronavirus má přes milion lidí, Francie hlásí přes 10 tisíc mrtvých

  17:28aktualizováno  19:42
Koronavirem se nakazilo už asi 1,36 milionů lidí. Nemoci covid-19 podlehlo už bezmála 76 tisíc z nich. Ve Španělsku a Itálii se opět zvýšil denní počet nových úmrtí po sérií poklesů. Rekordní bilanci úmrtí hlásí také americký stát New York či Británie. Ve Francii během dne zemřelo 1417 lidí, celkově země hlásí už přes 10 tisíc obětí.
Pacienti s onemocněním COVID-19 v polní nemocnici v Madridu. (1. dubna 2020)

Pacienti s onemocněním COVID-19 v polní nemocnici v Madridu. (1. dubna 2020) | foto: ČTK

Počet obětí koronaviru ve Španělsku stoupl za posledních 24 hodin o 743, což je zhruba o stovku větší nárůst než předchozí den. Podle španělského deníku El Pais se jedná o první denní nárůst počtu úmrtí po čtyřech poklesech. 

Španělští představitelé přesto zachovávají opatrný optimismus.

„Je normální, že v datech jsou určité výkyvy, zejména po víkendu. Důležité je podívat se na trend a nashromážděná data za posledních několik dní. Věříme, že tento malý vzestup není důležitý,“ uvedla doktora María José Sierraová z Koordinačního centra pro zdravotní varování ministerstva zdravotnictví.

Celkem na nemoc covid-19 zemřelo v této zemi již 13 798 pacientů. Potvrzených případů nákazy je 140 510, tedy o 5478 více než v pondělí, uvedlo v úterý podle agentury Reuters španělské ministerstvo zdravotnictví. 

Čínu už překonalo šest zemí

V Itálii za poslední den zemřelo 604 nakažených lidí, méně než o den dříve. Celkem zde na koronavirus zemřelo 17127 lidí a Itálie tak zůstává zemí s největším počtem obětí covid-19 na světě.

Šíření koronaviru se v Itálii zpomaluje, za poslední den je evidováno 3 039 nových případů nákazy oproti předchozím 3 599 případům. Jde o nejnižší počet od 13. března, tedy za 25 dnů. Testy infekci prokázaly u celkem 135 586 lidí, z nich 24 392 je považováno za uzdravené.

Z Evropy pochází téměř tři čtvrtiny všech obětí, kontinent zároveň zaznamenal asi polovinu všech nakažených. Co do počtu infikovaných jsou však nyní nejvíce zasaženou zemí USA, kde se virus potvrdil již u téměř 369 tisíc lidí.

To je jen o něco méně než ve Španělsku, Itálii a Německu dohromady, které jsou v tomto ohledu nejpostiženější státy v Evropě.

Krize v New Yorku právě vrcholí

Počet obětí v pevninské Číně, kde se koronavirus objevil v prosinci poprvé, již překonalo šest zemí. Kromě již zmíněné Itálie, Španělska a USA také Británie, Francie a Írán. Větší počet obětí je dokonce i v americkém státu New York, kde za poslední 24 hodinové období rekordně narostla bilance úmrtí. Úřady tu nově hlásí 5 489 obětí koronaviru, což je o 731 více než v pondělí. 

Podle místního guvernéra Andrewa Cuoma se nicméně ve státě na severovýchodě USA zpomaluje nárůst počtu lidí, kteří jsou kvůli nákaze koronavirem hospitalizováni.

Zdravotnická krize ve státě New York zřejmě v těchto dnech vrcholí, po pondělním nárůstu o 8 658 případů ve středu místní bilance známých nakažených opět stoupla o více než 8 000 na celkových 138 836.

Ve městě New York pak v důsledku šíření koronaviru umřelo už více než 3 000 lidí, což je více, než kolik bylo zabito při teroristických útocích z 11. září 2001.

Británie hlásí rekordní nárůst mrtvých

V Británii za poslední den zemřelo 786 nakažených, což je nejvíce od začátku epidemie. Celkový počet obětí tak překročil 6000. Informovalo o tom ve středu ministerstvo zdravotnictví. Počet potvrzených případů nemoci covid-19 stoupl oproti předchozí bilanci o 3 634, infikovaných úřady registrují celkem 55 242.

Johnson je na kyslíku, ventilátor nepotřebuje. Chtěl být macho

Nejhorší situace panuje i nadále právě v Anglii. Tamní nemocnice už v souvislosti s koronavirovou epidemií registrují 5 655 úmrtí, v pondělí to bylo 4 897. 

Státní zdravotnický systém NHS uvedl, že ze 758 nových anglických případů 29 pacientů nemělo žádné známé chronické problémy. Věk těchto obětí covid-19 byl v rozmezí 23 až 99 let.

Ve Walesu zdravotnické úřady po dnešním nárůstu evidují 212 lidí, kteří zemřeli po pozitivním testu na koronavirus. Nákaza se zároveň potvrdila u dalších 291 pacientů, čímž se součet v této části Spojeného království zvýšil na 3 790 případů. Ve Skotsku se počet obětí zvýšil o 74 na 296, v Severním Irsku je nyní mrtvých 73, o tři více, než v pondělí.

Čína v úterý ohlásila nulový denní počet úmrtí na covid-19. Je to poprvé od ledna, co v zemi na koronavirus nikdo nezemřel. Oznámení přichází v době, kdy obyvatelé Wu-chanu, kde vypukla epidemie, budou moci po více jak dvouměsíční karanténě poprvé opustit město. 

Francie má už přes 10 tisíc obětí

Ve Francii už mají přes 10 000 obětí koronaviru. Za uplynulý den tam v nemocnicích a domovech pro seniory zemřelo 1417 lidí, výrazně více než v pondělí, kdy země zaznamenala rekordních 833 obětí.

Počet potvrzených případů nákazy vzrostl od pondělka o 3777 na 78 167. V domovech pro seniory je dnešnímu dni hlášeno 30 902 infikovaných.

Některá francouzská města oznámila, že jejich obyvatelé budou muset povinně nosit roušky. První s iniciativou přišlo Nice, následovalo jej Cannes, Mandelieu-la-Napoule a Sceaux, píše server The Local

Podle francouzského ministra zdravotnictví Olivier Vérana země ještě nedosáhla vrcholu epidemie nemoci covid-19, a hovořit o uvolňování opatření v boji proti koronaviru tak není na místě. Paříž oznámila, že od středy začne platit zákaz individuálních venkovních sportů od 10:00 do 19:00 hodin, aby tak zabránila srocování lidí během slunečných dní.

Křivka nákazy v Íránu se zplošťujě

V Íránu přibylo za minulých 24 hodin přes 2 000 lidí nakažených koronavirem. Země má celkem 62 589 potvrzených případů nákazy. Podle úterních údajů ministerstva zdravotnictví v zemi zemřelo od začátku epidemie 3 872 lidí.

Koronavirus je dílem USA, hlásá ajatolláh Chameneí

Oba údaje o nových případech jsou nižší než pondělní. O den dříve zemřelo 136 lidí a přibylo 2 274 infikovaných. Už šestý den má nárůst ustupující tendenci. Nejvíc nových případů v jediném dni Írán zaznamenal 31. března.

Jak uvádí agentura AFP, křivka vývoje epidemie způsobené koronavirem se tak začíná v Íránu, který je nejpostiženější ze zemí Blízkého východu, pomalu zplošťovat. Mluvčí ministerstva zdravotnictví připsal tento vývoj dodržování sociální izolace občanů. Prezident Hasan Rúhání varoval, že pokud to lidé nebudou dodržovat, může se „obtížná situace“ vrátit.

V rumunské nemocnici se nakazili novorozenci, sestry nenosily roušky

V rumunském městě Temešváru se od ošetřujícího personálu koronavirem nakazili dva novorozenci, uvádí agentura AFP s odvoláním na informace místních zdravotníků. Nakažené děti podle lékařů nevykazují žádné vážnější symptomy. Jejich matky nemocné nejsou.

Rumunsko má svou „Lombardii“. Virus se na severu vymkl kontrole

Už koncem března byla v temešvárské porodnici zjištěna nákaza u 13 sester. Objekt byl uzavřen na půl dne s tím, že další nákaza už nehrozí. Nemocnici v úterý podrobil tvrdé kritice rumunský ministr zdravotnictví Nelu Tataru, který pohrozil přísnými tresty.

„V posledních dnech jsem se cítila jako v hororovém filmu,“ citovala AFP jednu z nastávajících matek. „Personál nenosí roušky, o nákaze v nemocnici jsme se dozvěděli náhodou. Až koncem minulého týdne nemocnici dezinfikovali,“ uvedla. 

 V Rumunsku zatím evidují přes 4 000 nemocných, z toho 700 zdravotníků. Nákaze podlehlo 176 lidí. 

Jižní Afrikou znovu zní vuzuzely

Jihoafričané oprášili plastikové trumpety vuvuzely, jejichž charakteristický pronikavý zvuk provázel fotbalový šampionát z roku 2010. Nyní jimi obyvatelé jihoafrických měst vzdávají hold zdravotníkům a vyjadřují sounáležitost v době karantény, píše agentura DPA.

Jihoafrická republika ve snaze zpomalit šíření koronaviru na konci března na tři týdny omezila pohyb obyvatel. Nařízení je jedno z nejpřísnějších na světě, platí zákaz venkovního sportování, venčení psů a prodeje alkoholu a cigaret. Lidé mohou vycházet jen v nutných případech a za porušení nařízení jim hrozí vysoké pokuty a vězení.

Úřady v JAR dosud potvrdily 1 686 případů nákazy koronavirem, onemocnění covid-19 podlehlo 12 lidí. Na africkém kontinentu se jedná o zemi s nejvyšším počtem případů, zároveň však Jihoafrická republika provedla nejvíce testů ze všech afrických států - okolo 50 000.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Soud potvrdil ženě 13 let za vraždu desetiměsíční dcery, udusila ji přikrývkou

19. března 2024,  aktualizováno  11:43

Vrchní soud potvrdil ženě z Olomoucka 13 let vězení za vraždu její desetiměsíční dcery. Zamítl...

Poslední výstřel speciální prokuratury. Podle médií obvinila finančníka Haščáka

19. března 2024  11:43

Žalobce slovenské speciální prokuratury podle médií obvinil spoluzakladatele finanční skupiny Penta...

Po lahvi rumu a bez řidičáku. Šofér před strážníky otočil auto na střechu

19. března 2024  11:23

Bez řidičského oprávnění a navíc notně opilý usedl v neděli odpoledne za volant šofér v brněnském...

Rusko kupuje satelitní fotky od firem z USA, odpaluje podle nich rakety

19. března 2024  11:23

Rusové si cíle pro své raketové útoky na Ukrajině ověřují na základě satelitních snímků zakoupených...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...