Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Covid ukázal problémy pečujících. Stát na ně sice myslí, praxe je ale složitá

  19:37
O své bližní se v České republice stará více než milion takzvaných neformálních pečujících. Během epidemie covidu-19 se přitom ukázaly některé dlouhodobé problémy, jimž takoví lidé čelí. Třeba že v případě jejich hospitalizace se nemá o blízké kdo postarat.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Rodiče, kteří pečují o syna s kognitivní poruchou, byli na podzim oba hospitalizování s těžkým průběhem nemoci covid-19, a protože nikdo nevěděl, co s dítětem odkázaným na jejich péči, byl jejich syn hospitalizován také, i když sám nemocný nebyl.

Nemocnice ale neměla kapacity se o něj starat. Brzy jej proto přemístila do psychiatrické léčebny. To přitom bylo zbytečné – po několika dnech se zjistilo, že má strýce, který je ochotný se o něj postarat. Muž se však o celé situaci včas nedozvěděl, a syn proto hospitalizací prošel zbytečně.

To je jen jeden z mnoha případů, jaký má současná situace vliv na neformálně pečující osoby, tedy na lidi, kteří se starají o své blízké. Může přitom jít nejenom o děti se zdravotním handicapem, ale také o staré rodiče.

Epidemie nemoci covid-19 v Česku

„Více než milion Čechů doma pečuje o své blízké a většina z nich se v době pandemie obává situace, že náhle onemocní, budou hospitalizováni nebo skončí v karanténě. Může se tak stát, že se jejich blízký z hodiny na hodinu ocitne bez péče a bez pomoci,“ popsal tiskový mluvčí Diakonie Českobratrské církve evangelické Ivo Mareš. Právě Diakonie totiž provozuje projekt Pečuj doma zaměřený právě na pomoc neformálně pečujícím osobám.

Nouzový plán péče

Diakonie v prosinci loňského roku právě v reakci na epidemii koronaviru spustila nový systém pod názvem Nouzový plán péče. Jeho cílem je zabránit právě těmto situacím. „Jde o systém, který zajistí předání péče z hlavního pečujícího na náhradníka,“ popsal Mareš.

Dítě by muselo do Klokánku. Samoživitelé řeší, co dělat v případě nákazy

Funguje jednoduše – pečující osoba se ve svém okolí domluví s příbuznými či známými, kteří jsou ochotní se v případě potřeby o daného člověka postarat. Diakonii pak pomocí formuláře předá veškeré kontaktní informace i pokyny pro zajištění péče.

A když se takovému člověku cokoliv nečekaného stane, policie nebo záchranná služba kontaktuje Diakonii, která zajistí předání péče i instrukcí.

Situace rodičů pečujících o syna s kognitivní poruchou totiž není ojedinělá. Jen namátkou, o pomoc již žádala třeba matka-samoživitelka dítěte s poruchou autistického spektra, když musela strávit po úrazu několik týdnů v nemocnici, anebo syn seniora trpícího demencí, který s otcem nesdílí domácnost a musel nastoupit do karantény.

Pečují hlavně ženy

I když jde o extrémní situaci, současná doba je těžká i pro ostatní neformální pečující. „Hodně v naší poradně poskytujeme psychologickou podporu či právní poradenství. Situaci neformálně pečujícím ale komplikuje i skutečnost, že sociální služby, které je možné využívat zejména pro domácí péči, jsou v důsledku pandemie omezeny,“ popsal Pavel Štern z projektu Starám se a pracuji, který se zabývá pomocí neformálním pečovatelům, především v otázce skloubení péče o blízkého a zaměstnání.

„Dlouhodobá izolace přináší náročné situace – projevuje se to zvýšenou citlivostí, vyšší podrážděností, psychickými problémy... To vše samozřejmě klade zvýšené nároky na péči a pečující,“ souhlasí Mareš z Pečuj doma.

Jak se mnozí shodují, problémům čelí pečující dlouhodobě. Epidemie jen jejich potíže zvýraznila. „Sociální systém v ČR je sice na první pohled rozsáhlý, na lidi v situaci neformální péče stát formálně pamatuje, ale praxe je poněkud složitější,“ míní Štern.

Socioložka: Covid vytváří prostředí pro rozdmýchání mezigenerační války

Chybou je podle něj třeba nedostatečná dostupnost terénních sociálních služeb nebo těžko dostupné ošetřovné. 

„Stávající podmínky nároku u dlouhodobého ošetřovného jsou v praxi pro velké množství pečujících v podstatě nesplnitelné,“ míní. Osoba, o kterou pečují, totiž musí být hospitalizována minimálně sedm dní, žádost o ošetřovné na ni navíc musí bezprostředně navazovat, a to s doporučením lékaře z instituce, kde probíhala hospitalizace.

A problém je podle něj i v přístupu zaměstnavatelů – ty by měl stát motivovat k zaměstnávání neformálně pečujících a jít příkladem ve vstřícnosti při krizových situacích.

Neformálně pečujících je v Česku více než milion, podle některých odhadů dokonce téměř dva miliony. Téměř dvě třetiny dlouhodobé péče jsou přitom poskytovány ženami ve středním nebo raném důchodovém věku mezi 35. a 64. rokem života. Mnohdy jsou tak v situaci, kdy se starají o své nezaopatřené děti, současně i o nemocné rodiče v seniorském věku a navíc docházejí do práce. S dalším stárnutím populace přitom bude neformálně pečujících ještě přibývat.

Tak ať někdo vymyslí, jak opravovat město bez uzavírek, vyzývá Hřib

  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

Čína zprovoznila revoluční solární elektrárnu. Dokáže proud vyrábět i v noci

Už na konci letošního roku by se měla do provozu dostat první dvouvěžová (twin-tower) solární elektrárna na světě. Nachází se v Číně a ročně zvládne vyrobit až 1,8 miliardy kWh energie. Převratnou...

27. července 2024

Sestřelili jsme 21 ukrajinských dronů, tvrdí Rusko. O útoku chybí podrobnosti

Ruská protivzdušná obrana v noci na sobotu sestřelila nad Brjanskou oblastí 21 ukrajinských dronů. Podle ruskojazyčného serveru BBC to uvedlo ruské ministerstvo obrany. Ukrajinské letectvo během noci...

27. července 2024  9:01,  aktualizováno  11:55

Venezuela se opatrně nadechuje. Odpůrci Madura si chtějí volby ohlídat

Venezuelané budou v neděli volit prezidenta. Současný autoritář Nicolás Maduro opět kandiduje a hodlá vyhrát „po dobrém, nebo po zlém“. Proti nenáviděnému vládci však stojí vzácně sjednocená opozice...

27. července 2024  11:40

Izrael v Gaze nařídil další evakuaci humanitární zóny, reaguje na raketové útoky

Izraelská armáda v sobotu nařídila v Pásmu Gazy evakuaci hustě zalidněné oblasti spadající do takzvané humanitární zóny. Armáda v této souvislosti uvedla, že plánuje v Chán Júnisu operaci namířenou...

27. července 2024  11:30

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....