S respirátorem se karanténě vyhnete, hrozí další omezení, řekl Vojtěch

  12:01aktualizováno  19:09
Česko má dost kapacit pro pacienty s covidem, budou-li potřebovat hospitalizaci, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Podle něj může dojít ke zpřísnění lokálních opatření, například hromadných akci. Lidé s respirátorem ale nebudou muset při setkání s nakaženým do karantény. Změny nastanou v testování epidemiologicky významných kontaktů, od 21. září by mělo začít sebetrasování.

„Česká republika skutečně masivně testuje. V pátek to bylo 18 406, 60 procent je indikovaná hygienou, 40 procent jsou samoplátci. Oproti tomu Slovensko testuje asi 5 tisíc,“ uvedl premiér Andrej Babiš na pondělní tiskové konferenci po jednání vládní rady pro zdravotní rizika.

Apeloval také na dodržování nařízení ministerstva zdravotnictví, zvláště v barech a klubech. „Měli bychom se soustředit na domovy seniorů, abychom je ochránili. Byla i debata o samotestech, ale to jsou samozřejmě otázky pro odborníky,“ podotkl premiér.

Za poslední týden přibývala tisícovka nakažených denně. „Nejzásadnější věc je kapacita nemocnic a celého systému akutní lůžkové péče, to je priorita. Není to o absolutních číslech nově nakažených, to je mediálně vděčné téma, ale není nejzásadnější. To je otázka hospitalizací a těžkých průběhů onemocnění, použití plicní ventilace a mimotělních oběhů,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Kolaps. Hygiena nestíhá testy a trasování v Praze, byť se lidé snaží sami

„Fungovat musí státní nemocnice, ale i krajské a další, musí hlásit data o kapacitách o počtu pozitivních pacientů, aby se napojily příslušné služby,“ podotkl Vojtěch. Zapojit by se podle něj měly kraje, pro zvládání situace je to zásadní.

Česko má nyní více než čtvrtinu volných lůžek na ARO a JIP. Dostupných je podle ministra 1 086 lůžek a současně 7 870 standardních lůžek s kyslíkem. „Situace se může měnit, je nutné ji sledovat. Kapacity nemocnic mají stále velkou rezervu, jsou dostačující pro aktuální vývoj. Nemocnice jsou připraveny zvládnout násobně vyšší počty akutních pacientů,“ ubezpečil Vojtěch.

Nejvíce hospitalizovaných je pak v Brně, pak v Hradci Králové, Pardubicích či na Bulovce. Ve zbytku se jedná o nižší počty. Zatím nikde nemusí být omezovaná jiná péče. 

„Každý kraj má svého koordinátora intenzivní péče, který dává dohromady výhled hospitalizovaných případů, na které se nemocnice bude muset připravit,“ popsal ministr. V případě nouze by přicházela v úvahu i reprofilizace jiných lůžek. „Velmi záleží na příštích 14 dnech,“ podotkl. 

Kdo má respirátor, se vyhne karanténě

Změny nastanou v umisťování lidí do karantén. Nově tam nemají být umisťováni lidé s ochranou horních cest dýchacích, tedy roušku nebo respirátorem, kteří se setkají s covid pozitivním člověkem. „Tím by se mohl výrazně snížit počet lidí v karanténě,“ konstatoval Vojtěch.

Na dotaz iDNES.cz později upřesnil, že když se setkají dva lidé, z nichž jeden bude nakažený, a budou stát proti sobě jejich výpovědi, zda oba měli či neměli roušku nebo respirátor, bude hygienik postupovat tak, jakoby oba roušku neměli. Poputují proto do karantény.

„V tomto směru hygiena bude volit předběžnou opatrnost a v takovém případě bude daný člověk do karantény umístěn,“ řekl iDNES.cz Vojtěch po jednání vlády.

Karanténě se po setkání s pozitivní osobou vyhne také člověk, který prodělal onemocnění covid-19 v posledních 90 dnech. „Takoví lidé mají vybudovanou imunitu, minimálně těch 90 dní,“ řekl Vojtěch.

Covid pozitivní se začnou hlásit sami příští týden přes webový formulář

Řeší se také změny v algoritmech testování u epidemiologicky významných kontaktů. „Budou nové změny, které vychází z praxe. Asymptomatický kontakt bude nově testován 4. až 5. den po kontaktu, protože se nemoc projevuje až s určitým zpožděním,“ informoval ministr.

Důležitá je také otázka sebereportování, tedy nahlašování sebe samotného a svých kontaktů. To by mělo být podle Vojtěcha spuštěno v týdnu od 21. září, kde bude pozitivně testovaný člověk moci vyplnit formulář s kontakty. „To bude znamenat významnou časovou úsporu pro hygieniky a zrychlení procesu,“ řekl. 

Od 21. září bude spuštěn také formulář pro příjezdy z rizikových zemí, na kterém vláda pracuje s ministerstvem vnitra i leteckými společnostmi.

Lidé by měli být solidární a roušky nosit

Babiš a Vojtěch se vyjádřili také o narůstajícím trendu nenošení roušek. Rouška je podle Vojtěcha kromě dezinfekce a odstupů jediná prevence, kterou máme, dokud neexistuje vakcína. „Zažili jsme období, kdy všichni nosili roušky nejen uvnitř, ale všude. Všichni s tím souhlasili. Byli jsme velice disciplinovaní, šli jsme příkladem. Teď je situace jiná a já jen můžu poprosit všechny, aby to vnímali a byli solidární,“ vyzval Babiš. 

Policie by podle něj měla kontrolovat situaci zejména v pražských barech, kde se opatření nedodržují. Vir se podle něj vrátil hlavně ze zahraničí a akcemi jako Techtle Mechtle. „Nechceme lidi terorizovat, ale apelovat na jejich solidaritu, aby vnímali dopad na ekonomiku i společenský život. Když budeme mít taková čísla, bude to mít dopad na cestovní ruch,“ varoval.

Reportáž z pražských barů: mají málo hostů, roušky uvnitř nikdo nenosí

„Nemohu vyloučit, že nějaká protiepidemická opatření zavedena budou. Nemůžeme si myslet, že čísla se sníží sama od sebe. Pravděpodobně budeme muset udělat ještě nějaká další opatření,“ uvedl dříve ministr. Měla by být podle něj být cílená, nikoliv plošná.

Důležité je podle Vojtěcha sledovat poměr pozitivních záchytů na počet testů. „Číslo osm nebo devět procent je poměrně vysoké. Uvidíme, jak se bude vyvíjet v následujících dnech a podle toho případně další opatření přijmeme,“ dodal. Zákaz vycházení dál než 500 metrů jako v Izraeli podle něj nyní namístě není.

Další regionální opatření proti šíření nového typu koronaviru začala v Česku platit od pondělí. V celém Středočeském kraji a v okrese Uherské Hradiště začalo podobně jako už dříve v Praze platit omezení otevírací doby restaurací a barů, které musejí mít zavřeno mezi půlnocí a šestou hodinou ranní. V hlavním městě si mají lidé dezinfikovat ruce před vstupem do všech veřejně přístupných budov, restaurací, obchodů, hotelů a dalších provozoven.

Pošta má od pondělí začít zasílat lidem nad 60 let roušky a respirátor. O jejich zasílání také například chronicky nemocným, například s rakovinou, se podle Vojtěcha neuvažuje. Neumožňuje to podle něj ani lékařské tajemství, aby stát získal přímo adresy pacientů.

Podle něj je ale velká část takto nemocných ve věkové skupině nad 60 let, která roušky a respirátor prostřednictvím České pošty dostane. Diskutuje se ale o jejich distribuci učitelům. „Myslím, že tam to dává velký smysl, protože chceme školy udržet v provozu,“ dodal.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...