Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nečekejte a hned se odvolejte. Míst na středních školách je dost, říká radní

Vysíláme   11:00
Sociální sítě plní stížnosti rodičů, jejichž děti se nedostaly na žádnou střední školu. A to přesto, že měly na základních školách nadprůměrný prospěch. Je kapacita pražských středních škol dostatečná? A má metropole připravený nouzový plán pro případ, že se stovky dětí na žádnou školu nedostanou? V Rozstřelu čelil kritice veřejnosti pražský radní pro školství Antonín Klecanda (STAN).

Podle radního pro školství je v Praze kapacita středních škol dostatečná.

„V Praze je reálně 17 tisíc míst na středních školách. Přitom pouze 11 600 žáků devátých tříd opouštělo základní školy a dělalo přijímací zkoušky. Když tedy vezmeme tato holá fakta, míst by mělo být dostatek,“ říká Klecanda.

I přesto jsou sociální sítě plné konkrétních příběhů, kdy se talentované dítě, které mělo na základní škole příkladný prospěch, nedostalo na žádnou školu, kam se hlásilo. „Pozor, jsou ale i opačné případy, kdy se talentované dítě dostalo naopak na čtyři střední školy,“ tvrdí radní.

Zachovejte klid a vyčkejte

„Tyto děti se hlásily například na dvě umělecké školy, třeba na konzervatoře, a zároveň se dostaly i na základě přijímacích zkoušek například na dvě gymnázia nebo jiné střední školy. A teď řeší, kterou školu si vybrat. No a oproti tomu jsou ony tisíce rodičů, jejichž dítě se nedostalo nikam,“ popisuje radní.

Klecanda proto vyzývá rodiče, aby zachovali klid a ještě několik dní vyčkali. „Teď je třeba počkat na rozhodnutí rodičů těch dětí, které se dostaly na více škol, jakou školu si nakonec vyberou. V ten moment odevzdají zápisový lístek a ty další školy budou v ten okamžik vědět, že se jim uvolnilo místo, které mohou okamžitě nabídnout rodičům dětí, kteří podají odvolání,“ dodává.

Tyto děti se v přijímacím řízení umístily „pod čarou“ a střední škola je v prvním kole nepřijala z kapacitních důvodů. Přitom přijímací zkoušky úspěšně složily. Co tedy radní Klecanda těmto rodičům radí?

„Jednoznačně podejte odvolání,“ vyzývá rodiče. Talentovaných dětí, které se dostaly na více než jednu školu, je totiž poměrně značné množství.

Nouzové varianty máme

Řada dětí totiž podala přihlášku na prvním místě na prestižní školu, kam je obvykle složité se dostat. Jako druhou možnou alternativu si tito žáci často vybrali střední školy, kde je zájem poněkud menší, a tím pádem je tam snadnější úspěšně splnit přijímací kritéria.

Když se tedy v případě úspěšně složené zkoušky přihlásí žák zápisovým lístkem na „prestižní“ školu, místo na druhém gymnáziu nebo střední škole se tím uvolní pro neúspěšné zájemce, kteří podali odvolání.

„Mimochodem i loni to také vypadalo tak, že bude velký nedostatek míst a řada dětí se na školy nedostane. A nakonec to dopadlo tak, že naprostá většina na střední škole studuje. A pouze 180 dětí se nikam nedostalo, přičemž řada z nich vůbec nedokončila devátou třídu a několik z nich odjelo studovat do zahraničí. Takže se nedostaly řádově jednotky dětí,“ říká radní.

Klecanda předpokládá, že podobné to bude letos. Rada hlavního města je ale připravena i na nouzové varianty. Předně podle něj bude řada středních škol, včetně některých gymnázií, vypisovat druhé kolo přijímacích zkoušek. Radní proto doporučuje rodičům, aby bedlivě sledovali, kterých škol se to bude týkat.

A v případě, že i poté bude zbývat množství dětí, které se přes solidní prospěch nikam nedostaly, připravují radní opatření, na jehož základě by umožnili gymnáziím a středním školám, kde je to možné, rozšířit počet studentů v jedné třídě z 30 na 34.

Pokud vaše dítě udělalo přijímačky, ale na střední školu ho nevzali, jak situaci řešíte?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 25. května 2023. Anketa je uzavřena.

V Praze studují děti ze středních Čech

V další části Rozstřelu pak Antonín Klecanda hovořil o dlouhodobých problémech, které pražské školství tíží. Jedním z nich je to, že mateřské, základní a zejména střední školy v hlavním městě využívá nezanedbatelné množství žáků a studentů, kteří mají trvalé bydliště ve středních Čechách.

„Snažíme se v tom určitě něco dělat. Teď už máme pravidelné schůzky se Středočeským krajem, diskutujeme to i na Asociaci krajů a já jsem také členem Sdružení místních samospráv,“ uvádí Klecanda.

„A tam usilujeme o to, aby vznikl jakýsi Státní fond školské infrastruktury, obdobně jako je to se Státním fondem dopravní infrastruktury. Protože tyto problémy nemáme jen v Praze a ve středních Čechách, ale jsou například i v Brně a v okolí,“ vysvětluje radní.

Povinná školní docházka by měla být delší, říká ministr školství Bek

Podle něj by se z peněz tohoto fondu mohly stavět za přispění státních a evropských peněz nové školy, případně upravovat již existující budovy, které by rozšířily kapacitu stávajících škol a gymnázií.

„Problém řeší také původně menší obce, které se satelitní výstavbou výrazně rozšířily. Potřebují třeba navýšit počet učeben nebo chtějí rozšířit kapacitu školních jídelen. A z tohoto fondu by mohlo docházet k financování těchto projektů.“

Vzniknou nové střední školy?

V dohledné době by také v Praze mohlo vzniknout hned několik nových středních škol. A nejde podle něj pouze o gymnázia, o která je tradičně největší zájem. „Mým záměrem je, aby vznikly jakési všeobecné střední školy, kde si dítě bude moct v průběhu studia rozmyslet, jaký obor jej láká.“

„Máme velkou spoustu dětí, které třeba nemají znalosti pro studium na gymnáziu, ale rády by šly třeba na nějakou všeobecnou střední školu. V Praze by tak mohla vzniknout tato ukázková střední škola, kde je všeobecný první a druhý ročník a až ve třetím ročníku se studenti začnou dělit podle toho, zda se chtějí připravovat třeba na učitelství pro mateřinky, na zdravotní sestry nebo je bude lákat obchodní akademie,“ míní Klecanda s tím, že v tuto chvíli se v Praze vyhledávají vhodné objekty, které by se pro účely takového vzdělávacího zařízení mohly zrekonstruovat.

Pro účely této školy je ale třeba teprve připravit vzdělávací programy. „To může trvat několik let. Ale možná už do roka či dvou bychom chtěli v Praze otevřít nové třídy všeobecného gymnázia nebo obchodní akademie,“ myslí si Klecanda, podle něhož se momentálně hledají vhodné prostory.

Nepodcenila Praha kapacitu středních škol? Budou se přijímací zkoušky digitalizovat? Jak vůbec spolupracuje pražský resort školství s demografy? A jaký je záměr Prahy na budoucnost víceletých gymnázií? I o tom hovořil Antonín Klecanda v Rozstřelu.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....