Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Češi chtějí udržitelnou energii a soběstačnost. Nejlépe, aby přitom ušetřili

  10:41aktualizováno  11:23
Česká společnost většinově podporuje ochranu životního prostředí, a to dokonce i za cenu zpomalení hospodářského růstu země, ukázala nová data analytické společnosti STEM. Zásadní je ale pro Čechy hlavně úspora financí a soběstačnost na národní i evropské úrovni.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Češi mají v tématu udržitelnosti nadále jasno. I v době války na Ukrajině je pro ně ochrana životního prostředí prioritou. 69 procent dotázaných si myslí, že „ČR by měla klást větší důraz na udržitelnost a ochranu životního prostředí, i kdyby to bylo za cenu zpomalení hospodářského růstu“.

Přes 80 procent lidí je přesvědčeno, že „změnu klimatu Země v posledním století způsobuje hlavně člověk a působení lidské civilizace“.

Ruská agrese podle průzkumu příliš neovlivnila víru Čechů v nezbytnost zavádět opatření proti změnám klimatu. Hrozící odpojení od ruských dodávek plynu a ropy posílilo snahu Evropské unie (EU) zabezpečit se v oblasti energií a donutilo Evropany přemýšlet o tom, jak bude jejich energetický mix vypadat v budoucnu.

„Pokles podpory pro udržitelnost obecně je zanedbatelný, když zohledníme statistickou chybu. A ukazuje, že ochota většiny společnosti chránit planetu je pevně zakotvena,“ míní analytik výzkumného ústavu STEM Nikola Hořejš. Minulý rok v dubnu podporovalo ochranu životního prostředí za cenu zpomalení ekonomiky 73 procent dotázaných, letos je to o 4 procenta méně.

Jako klíčovou vnímají Češi také soběstačnost. Ve výrobě elektřiny je necelá polovina (45 procent) ochotná akceptovat i výrazně vyšší ceny elektřiny, pokud by to znamenalo soběstačnost na národní úrovni.

EU se shodla na embargu většiny dovozu ruské ropy, Kyjevu pošle miliardy

Význam soběstačnosti se promítá i na evropskou úroveň. U elektřiny by Čechy soběstačnost EU uspokojila podobně jako Česka. Pokud jde o výrobu léků, čipů pro elektroniku a auta, zbraní nebo oblečení dokonce preferují nezávislost EU před tou národní.

„Pro Čechy je důraz na soběstačnost a nezávislost velmi důležitý. Poslední dobou si uvědomují, že tato nezávislost se dá řešit na evropské úrovni,“ říká sociolog Hořejš.

„Dobrá zpráva je, že pokud jde o potraviny, EU už soběstačná je. Může za to silně dotovaná společná zemědělská politika i velký evropský trh. Z větší části si poradí i samo Česko,“ říká Helena Truchlá, hlavní analytička projektu České zájmy v EU.

„U energetiky to není ideální. A to i proto, že přes velké investice není evropský trh příliš propojen a koordinován. Každá země si toto řeší samostatně a dost jinak,“ dodává.

Hlavní je šetřit vodou i energiemi

Z konkrétních opatření, kterými mohou k udržitelnosti přispět sami občané, jsou u Čechů nejpopulárnější ta, která kromě životního prostředí šetří také jejich peněženky.

Téměř 40 procent respondentů považuje za nejdůležitější šetření vodou a energiemi v domácnosti. Významná je pro Čechy také úspornost spotřebičů, jež si domů pořizují, dodržování zákonů, které chrání klima, a odebírání elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Plány EU do budoucna

Evropská komise (EK) v květnu představila svůj plán REPowerEU, který je dalším krokem v zelené strategii Unie a zároveň reakcí na ruskou agresi. EK uvádí, že 85 procent Evropanů se ztotožňuje s cílem ukončit energetickou závislost na Rusku a EU hodlá tento záměr naplnit do roku 2030.

Do stejné doby plánuje také snížit své emise o 55 procent oproti roku 1990. Za tímto účelem EU již v roce 2020 schválila ambiciózní plán s názvem Green Deal.

„Tržní cena této elektřiny poslední roky prudce klesla, a slunce a vítr poráží nejen uhlí a plyn, ale i jádro. Zdražování ruských fosilních paliv, které začalo již před válkou na Ukrajině a nyní dál pokračuje, tento rozdíl ještě zvýrazňuje,“ tvrdí Helena Truchlá.

Co se týče aktivit ze strany státu, občané chtějí, aby podporoval udržitelné zemědělství a potravinářství. Obojí je důležité jak v péči o agroprůmyslem zatíženou krajinu, tak při zajištění dostupných a zdravých potravin pro spotřebitele.

„Z uvedených dat mimo jiné plyne, že Evropská komise by u českých spotřebitelů neměla příliš narazit se svým plánem na odklon od ‚fosilního‘ Ruska v příštích letech,“ uvádí Hořejš.

„Panují ale obavy, jestli Evropská unie na rychlejší ozelenění evropských ekonomik, které si od RepowerEU slibuje, vyčlenila dost finančních prostředků,“ doplňuje analytička Truchlá.

Reprezentativní průzkum české populace prováděla agentura STEM od 24. března do 6. dubna 2022 a zúčastnilo se ho 1171 obyvatel ČR starších 18 let. Zjištění tedy již odráží reakci české veřejnosti na ruskou agresi proti Ukrajině.

Autor:

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Bílý lev a Bílý kříž. Čaputová s Pavlem si vyměnili nejvyšší státní vyznamenání

  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Tak dlouho tam ta zrůda byla...“ Zjištění o střelbě na fakultě rozlítila pozůstalé

18. června 2024

Premium Univerzita Karlova i pozůstalí podali stížnosti proti policejním závěrům prosincové střelby na...

Při pouti do Mekky zemřelo přes 577 poutníků, většina kvůli vedrům

18. června 2024  20:55,  aktualizováno  22:01

Při letošní velké muslimské pouti do Mekky hadždž zemřelo nejméně 577 lidí. Většina z nich v...

Putin s delegací dorazil do KLDR, po dvou dnech odletí do Vietnamu

18. června 2024  20:11,  aktualizováno  20:56

Letadlo s ruským diktátorem Vladimirem Putinem v úterý večer přistálo v Pchjongjangu. Šéf Kremlu...

Macron nad propastí. Sjednocená levice mu chce ukrást volby, jeho spojenci úpí

18. června 2024  19:53

Emmanuel Macron má před volbami další problém. Levicové strany půjdou do klíčového hlasování v nové...

Fanoušci na cestě za snem. Češi zaplnili Lipsko a věří v porážku Ronalda

18. června 2024  19:07

Lipsko (Od našich zpravodajů) Fanouškovská vášeň nezná hranic. Češi v Lipsku fandí naplno i přes déšť a věří v historický úspěch...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...