Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Lékař předepíše maximálně třicet gramů konopí pacientovi nad 19 let

  15:18
Ministerstvo zdravotnictví dokončilo návrh první vyhlášky ke konopné legislativě. Podle ní se v Česku budou moci prodávat čtyři druhy konopí pro léčebné účely. Onkologové či neurologové budou moci předepisovat maximálně třicet gramů sušené části rostlin na měsíc a to pacientům nad 19 let. O registraci na dovoz konopí však zatím nikdo nepožádal.
Léky z konopí budou moci pacienti polykat, kouřit nebo inhalovat. Ilustrační foto.

Léky z konopí budou moci pacienti polykat, kouřit nebo inhalovat. Ilustrační foto. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Návrh vyhlášky vyjmenovává čtyři druhy indikací, při kterých bude mít pacient na léčbu konopím nárok. Konkrétně je konopí určeno pro tlumení chronických bolestí, trvalé svalové ztuhlosti, nevolností či tiků při Touretteově syndromu, což je vrozené neuropsychiatrické onemocnění.

Komu a kdo lék napíše

Na léčbu budou mít nárok pacienti s chronickými neutěšitelnými bolestmi (zejména bolestí v souvislosti s onkologickým onemocněním, bolestí spojenou s degenerativním onemocněným pohybového systému, systémovým onemocněním pojiva a imunpatologickýmy stavy a neuropatickou bolestí), se spasticitou a s ní spojenou bolestí u roztroušené sklerózy nebo při poranění míchy, s nauzeou, zvracením, stimulací apetitu v souvislosti s léčbou onkologického onemocnění nebo léčbou HIV, při Touretteově syndromu.

Konopí naopak nebude možné užívat kvůli hojení chronických ran. Podle ministerstva zdravotnictví a SÚKL proto, že účinky takové léčby nejsou podloženy žádnou ze studií.

Konopí budou moci předepisovat lékaři těchto oborů: klinická onkologie, radiační onkologie, neurologie, paliativní medicína, léčba bolesti, revmatologie, ortopedie, infekční lékařství, vnitřní lékařství (pouze pro hospitalizované pacienty), psychiatrie.

Upřesňuje také, které druhy konopí se budou jako léčivo prodávat; bude to jen konopí seté a indické. Obsah účinné látky THC přitom bude muset být 19, 12, 14 a 6 procent. Sledovaný bude také obsah CBD (cannabidiolů), jenž bude muset být menší než jedno procento a u jednoho z druhů léčebného konopí musí dosahovat 7,5 procenta.

Vyhláška potvrzuje, že léčebné konopí mohou předepisovat jen specialisté. Vyjmenovává například onkology, revmatology, ortopedy, neurology nebo psychiatry.

Měsíční dávka pro jednoho pacienta bude maximálně třicet gramů. Podle ministerstva zdravotnictví a Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) proto, že riziko zneužití konopí takto bude menší.

"Počáteční dávka by měla být nízká a v případě potřeby by měla být postupně zvyšována," radí lékařům ministerstvo a SÚKL ve zdůvodnění vyhlášky.

Podmínkou je, aby byl lék, užívaný ústy nebo inhalačně, předepsán elektronicky a jeho výdej byl tedy sledovatelný. Navíc vyhláška říká, že bude předepisován pouze pacientům od 19 let výše.

Návrh vyhlášky se v elektronické vládní knihovně připravované legislativy objevil na začátku tohoto týdne (celý jej najdete zde). V něm vyjmenovaná pravidla začnou platit ještě letos. "Chceme, aby to bylo od června," řekl náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek. Ten již dříve avizoval, že zavádění nových pravidel do praxe si vyžádá zhruba dva měsíce.

Vyhláška neříká nic o tom, jak se ke konopí mají chovat lékárníci. Ti předpokládají, že by s ním mělo být nakládáno stejně jako třeba s opiáty. "To znamená uchovávání v trezoru a vedení podrobné evidence," řekl iDNES.cz Stanislav Havlíček z České lékárnické komory.

O licenci zatím nikdo nepožádal

Legálnímu užívání léčebného konopí zatím ovšem brání jedna podstatná věc. Nenašel se nikdo, kdo by požádal o dovozní licenci. Právě dovoz je nyní jedinou legální možností, jak konopí k pacientům dostat.

Novela zavádějící léčebné konopí platí od letošního 1. dubna. O licenci k dovozu mohou podnikatelé od tohoto data žádat u ministerstva zdravotnictví. Podle něj už legislativně nic nebrání tomu, aby si zájemci žádosti o licence podávali. Odborníci poukazují na několik důvodů, proč se tak zatím nestalo.

Podle přednosty Ústavu klinické biochemie a laboratorní diagnostiky Tomáše Zimy se teprve dotváří vyhlášky, navíc nějakou dobu potrvá, než potenciální dovozci dají dohromady potřebné dokumenty.

Mluvčí Petičního výboru za léčebné konopí Vendula Běláčková se domnívá, že zatím nevznikla poptávka po léčebném konopí a nezměnila se ani praxe předepisování lékařů. "Pokud lékař nemá přesnou představu o dávkování, tak lék nepředepíše," domnívá se Běláčková. Podle Zimy v tomto problém není. "Aby ho mohl někdo předepsat, musel by ho nejprve někdo dovézt," podotkl lékař.

Čekání na konopí v lékárnách může být podle Havlíčka velmi dlouhé. "Je to takový začarovaný kruh, příběh o kohoutkovi a slepičce," míní lékárník. Dokud se podle něj neobjeví první přípravky, které budou do této kategorie zařazeny, nebude pravděpodobně žádný lékař schopný jej předepisovat.

"Pokud jej nebudou lékaři předepisovat, velmi obtížně budou lékárníci hledat odpovědi na to, jak s těmito preparáty nakládat, a nevyvolá se pravděpodobně ani poptávka pacientů. Poptávka pacientů se nevyvolá právě proto, že chybí léčivý přípravek. A tím se kruh uzavírá a my budeme čekat na nějakého odvážlivce, zda nastartuje tuto kaskádu," domnívá se lékárník.

Redakce iDNES.cz také oslovila dva z několika největších distributorů léků v Česku, k otázce dovozu konopí se nevyjádřili. Podle deníku E15 deklarovala zájem o dovoz jedna z kalifornských společností.

V Česku už jeden konopný lék neprorazil

Havlíček poukazuje na to, že prodej konopí může ztroskotat na cenové politice. Léčebné konopí zatím nebudou hradit zdravotní pojišťovny a legální cesta počítá pouze s prodejem v lékárně. Do ceny konopí SÚKL ani ministerstvo zdravotnictví vstupovat zatím nebudou. Není tak jasné, na kolik léčba přijde; existují jen odhady.

Jeden gram sušené části rostliny z Nizozemska podle Havlíčka může přijít na 200 až 250 korun. Zhruba desetkrát méně stojí podle Běláčkové surovina v Izraeli, odtud je ovšem Česko podle Plíška zatím dovážet nebude. Měsíční léčba by při třiceti gramech proto mohla vyjít až na 7 500 korun. Sami pacienti dlouhodobě poukazují, že domácí pěstování, byť nelegální, vyjde mnohem levněji.

V Česku se už nyní může legálně prodávat jeden lék s vyšším množstvím THC. Je to ústní sprej Sativex (více o povolení jej prodávat čtěte zde). Podle Havlíčka se však do Česka dosud nepřivezlo ani jedno balení tohoto léku. Proč? "Měsíční léčba by pacienta stála dvanáct tisíc korun," zdůvodnil Havlíček. Také léčbu Sativexem zdravotní pojišťovny nehradí.

Tak ať někdo vymyslí, jak opravovat město bez uzavírek, vyzývá Hřib

  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

Nejmenšího moře na světě. Chorvatský Karinský záliv usiluje o získání statusu

Obyvatelé Karinského zálivu na členitém chorvatském pobřeží nedaleko Zadaru doufají, že se nevelká vodní plocha oficiálně stane nejmenším mořem na světě. Zápis v knize rekordů by do oblasti přilákal...

27. července 2024  13:14

Brněnský pivní fenomén vidíme každý večer v ulicích, vyzdvihuje znalec

Vystudovaný historik a geograf, rodilý Brňan Filip Vrána už patnáct let fotí bývalé pivovary. Napsal přes deset nejen odborných knih o všem, co s pivem souvisí, a zároveň učí historii pivovarnictví...

27. července 2024  13:12

Měsíc jste nemohli stornovat. Bartoš napravuje digitální stavební řízení

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) aktualizovalo systém pro stavební řízení. Nově lze stornovat dokumenty, nemusí se ručně doplňovat oprávněná osoba. Na sociální síti X to uvedl ministr Ivan...

27. července 2024  13:06,  aktualizováno  13:12

KOMENTÁŘ: Nejdřív hry, až pak chléb. Francouzské bezvládí se schovává za olympiádu

Premium

Ani páteční zahájení olympiády v Paříži nedokáže zakrýt fakt, že Francie vlastně nemá měsíc po volbách novou vládu, ba netuší ani, kdo bude příští premiér. Jak je to možné? zamýšlí se Josef Brož,...

27. července 2024

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....