PŘEHLEDNĚ: Obvinění, soudy, média. Jak šel čas s případem Dominika Feriho

  • 9
Ve čtvrtek dorazí do finále soudní líčení s exposlancem Dominikem Ferim. Za dvě znásilnění a jeden pokus mu hrozí až deset let, státní zástupkyně navrhuje okolo tří. Případ odstartovalo svědectví několika žen před dvěma lety. Podívejte se, jak šel s Feriho případem čas.

Květen 2021 První svědectví

Dominik Feri (2017)

První svědectví přinesl Deník N a A2larm v květnu před dvěma lety. O sexuálním násilí z Feriho strany v článku mluvilo hned několik žen. Některé z nich se poté rozhodly podat žalobu, přičemž u některých případů soud neshledal, že byla naplněna skutková podstata znásilnění.

Podle popsaných událostí měl Feri s mladými ženami sex, ačkoli to výslovně odmítaly. Po dalších měl poslanec chtít nahé fotografie nebo je veřejně zesměšňovat.

Zneužití popsaly dvě studentky. Petru měl Feri přinutit k sexu během párty, kterou pořádala u sebe doma. Když už byla opilá, politik ji podle jejích slov zatáhl do jejího pokoje, který následně zabarikádoval nočním stolkem. Potom ji tlačil do sexu tak dlouho, dokud k němu nedošlo.

Dominik Feri (2014)

Druhá mladá žena popsala, že Feri vlezl k ní do sprchy a začal se nevybíravě dožadovat sexu. „Tlačil na mě. Nemohla jsem odejít, protože mi zatarasil cestu. Pořád mi opakoval, že to bude jenom trochu, že to bude jen chvíli a moje odmítání ho vůbec nezajímalo,“ popsala průběh znásilnění.

Ferimu podle svých slov několikrát opakovala, že si s ním sex mít nepřeje. Po nedobrovolném pohlavním styku z bytu utekla, na policii se však nikdy neobrátila. Prý se bála, že proti v té době už známému politikovi neobstojí a nikdo jí neuvěří. „Snažila jsem se ten zážitek prostě vytěsnit,“ doplnila.

Zatarasil dveře, donutil mě k sexu. Feri po obvinění oznámil rezignaci

„Nechoval jsem se vhodně“

Dominik Feri se ostříhal. (2. června 2021)

Feri po zveřejnění článku připustil, že se v některých momentech svého života zachoval nevhodně, nepatřičně a negentlemansky. Obvinění ze sexuálního násilí na ženách nicméně celou dobu zásadně odmítá.

„Jako politik musím počítat s osobními útoky a bohužel také s vedením kampaně, které není vždy fér. Nicméně já osobně jsem kampaň vedl vždy fér a nehodlám na tom nic měnit,“ uvedl Feri s tím, že se z chyb poučil. „Nelze však nic odbýt jenom tím, že jsem byl zkrátka mladý a nyní žiji jinak,“ doplnil.

Poté se na dlouhou dobu na sociálních sítích odmlčel.

Reakce TOP 09 „Co je prosím nevhodné chování?“

Markéta Pekarová Adamová a Dominik Feri v pražském volebním štábu TOP 09. (6. října 2018)

Z TOP 09 Feri vystoupil poté, co jej strana vyzvala, aby své členství přerušil, než se prošetří jeho činy. Oznámil také rezignaci na poslanecký mandát a svůj úmysl nezúčastnit se říjnových sněmovních voleb, ve kterých měl kandidovat na čtvrtém místě pražské kandidátky koalice SPOLU.

Uvedl, že se místa poslance vzdal proto, že nechce, aby podle něj lživé a manipulativní články v médiích poškozovaly jeho nejbližší okolí a kolegy.

Nikdy jsem nic takového neslyšel a co je prosím nevhodné chování? A co je sexuální obtěžování? Že 25letý kluk se snaží holku dostat do postele a opačně, bylo vždy považováno za normální. Tak prosím nebuďme pokrytci.

reakce Karla Schwarzenberga

Současná předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová po zveřejnění kauzy v Interview ČT 24 uvedla, že pokud své jméno bývalý radní Teplic očistí, může se do strany vrátit.

Expolitika se zastal také bývalý předseda strany Karel Schwarzenberg, který za svůj výrok zlehčující sexuální násilí schytal kritiku. „Nikdy jsem nic takového neslyšel a co je prosím nevhodné chování? A co je sexuální obtěžování? Že 25letý kluk se snaží holku dostat do postele a opačně bylo vždy považováno za normální. Tak prosím nebuďme pokrytci,“ okomentoval situaci na dotaz iDNES.cz.

Je to normální, hájí Schwarzenberg Feriho. Zbytek TOP 09 je zdrženlivý

Podobně se vyjádřil v rozhovoru pro MF DNES také exprezident Miloš Zeman. „Říkám, že hloupostmi se nezabývám. Možná, že vás překvapím, ale i toto považuji za hloupost,“ řekl s tím, že jeho postoj se blíží k tomu Schwarzenbergovu.

Květen 2022 Pokus o sebevraždu

V květnu se Feri pokusil o sebevraždu, což uvedl také později před soudem. Zasahující záchranáři ho do nemocnice odvezli se zraněním na zápěstí a břiše. Podle mluvčí záchranné služby Jany Poštové byl při převozu celou dobu při vědomí.

Exposlanec Feri utrpěl bodnořezná zranění. Měl se pokusit o sebevraždu

„Spolupracovali jsme na tomto případu také s policií. Muž, který utrpěl zranění, byl po celou dobu při vědomí. Záchranáři jej ošetřili, zajistili a poté transportovali do nemocnice k další péči,“ pokračovala.

Zřejmě šlo o podřezané levé zápěstí a břicho. Policie případ vyšetřuje a zatím nesdělila další podrobnosti.

Únor 2023 „Nedostatkem zájmu žen jsem netrpěl“

Obvodní soud pro Prahu 3 začal projednávat případ bývalého poslance TOP 09...

K prvnímu soudnímu jednání dorazil expolitik v dobrém rozmaru. Už dříve uvedl, že je připraven prokázat, že je nevinný, stejně jako v případech, které policie odložila. Před soudní síní na něj čekal zástup novinářů. Vstupenky pro veřejnost byly podle ostrahy soudu rozebrané krátce po šesté hodině ráno.

Feri si svůj comeback evidentně užíval a nešetřil úsměvy, stejně jako vyjádřeními. Hned na úvod jednání rozporoval svědectví žen, jejichž případy se k soudu nedostaly. „Důležité je říci, že se nebude řešit žádná sprcha, žádný noční stolek. To jsou případy, které jsou pravomocně odložené,“ nechal se slyšet před začátkem líčení. A doplnil také jméno jedné z poškozených.

KOMENTÁŘ: Feri vrací úder. Svým obětem

Kvůli tomu na něj byla posléze podaná stížnost na Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Policie vyhodnotila Feriho jednání jako možný přestupek. Úřad jej však zrušil.

U soudu Feri zahájil svou výpověď. „Proč bych někoho nutil k sexu násilím? S plnou pokorou řeknu, že jsem netrpěl nedostatkem zájmu žen,“ řekl. Ten označil jako „velký a občas nepříjemný“ a zdůraznil, že neměl důvod vynucovat si sexuální styk násilím.

Odpoledne se Feriho na chodbě pokusil napadnout muž, který vykřikoval rasistické urážky. Justiční stráž ho předala policii. Exposlanec také potvrdil pravost videa, na kterém tvrdí, že je nahý.

Duben 2023 „Všechno se spárovalo“

Pokračuje soud s Dominikem Ferim. (25. dubna 2023)
Pokračuje soud s Dominikem Ferim. (25. dubna 2023)

Při prvním dubnovém stání byl na programu výslech znalkyně a čtení listinných důkazů a odpoledne svědků. Část jednání byla s vyloučením veřejnosti. Jeden ze svědků, jehož výpověď byla v rámci listinných důkazů čtená, popisoval akci z roku 2016, kdy se měl stát trestný čin na jednom z večírků ve Feriho bytě.

Uvedl, že všichni byli u Feriho v pokoji a postupem času se „to všechno spárovalo“. Podle Feriho z výpovědi vyplývá, že pohlavní styk byl konsenzuální.

Soudkyně Lenka Hájková četla také výpověď matky třetí poškozené. Té dotyčná volala a celou událost jí popsala. Feri se však hájil tím, že ve výpovědi jsou rozpory v čase. Navíc doplnil, že dívka po incidentu nastoupila na stáž do Poslanecké sněmovny.

Odpoledne pak následoval výslech dvou svědků, bývalých partnerů poškozených. Vzhledem k tomu, že se jejich výpovědi týkaly osobních detailů života daných žen, vyloučila soudkyně z jednání veřejnost.

Duben 2023 „Za obviněními jsou peníze i média“

Dominik Feri u soudu. (27. dubna 2023)
Dominik Feri u soudu. (27. dubna 2023)

„Nedovedete si představit, jaká je tíha falešného obvinění. Vloni jsem se pokusil o sebevraždu,“ uvedl během druhého dubnového přelíčení Feri. „Nikdy jsem se nedopustil žádného sexuálního násilí. Ta bezmoc je neuvěřitelná,“ komentoval.

Řekl, že důvody, proč se proti němu obrátilo tolik žen, mohou být rozličné. „Hrají v tom roli média a davovost, tedy ‚to se ví, to se zná‘,“ řekl také.

Feri dodal, že v současné době má sabatikl, tedy studijní volno, a věnuje se případu. Sdělil také, že má nyní přítelkyni a do budoucna by se chtěl věnovat oboru, který vystudoval, tedy právu, a žije z úspor. Na otázku, zda se po skončení mandátu v Poslanecké sněmovně v květnu 2021 pokoušel hledat práci, odmítl odpovídat.

„Mám pocit, jako by se proti mě spikl svět. Osoby, se kterými jsem měl dobré vztahy, si po dvou letech vzpomenou, že to tak nebylo,“ litoval se.

26. října 2023

Říjen 2023 „Pořád mi psal“

Soud projednává případ bývalého poslance TOP 09 Dominika Feriho, který je...
Soud projednává případ bývalého poslance TOP 09 Dominika Feriho, který je...

Velká část říjnového přelíčení byla neveřejná kvůli výslechu znalců, odpoledne soud pokračoval videodůkazy a výslechem svědkyně, bývalé Feriho stážistky. „Když jsem ho odmítla, řekl, že už nemám chodit,“ popsala.

„Choval se ke mně nevhodně,“ uvedla k Ferimu jeho bývalá stážistka. „Byla jsem tam na profesionální stáži kvůli své škole,“ řekla s tím, že Feri však dal najevo, že je na stáži proto, že dělala modeling. „Byla jsem tam do noci, pořád mi psal a navrhoval, jestli může jít se mnou domů,“ vypověděla.

Odmítla jsem ho, pak mi ukončil stáž. Svědkyně popsala Feriho chování

„Měla jsem strach, protože stáž byla povinná. Musel mi potvrdit, že jsem ji absolvovala. Každý den mě stresovalo, že mi řekne, že nemusím chodit, a nic mi nepotvrdí,“ svěřila se na dotaz zmocněnkyně poškozených Adély Hořejší.

„Byl to neustálý stres, když na vás někdo tlačí a vy nemůžete odmítnout, protože potřebujete dodělat stáž,“ dodala. Nyní už celou věc vidí podle svých slov jinak, než když stáž probíhala a jí bylo dvacet let.

Říjen 2023 „Problém mohl nastat, když nebyla kladná odezva“

Pokračuje projednávání případu bývalého poslance TOP 09 Dominika Feriho, který...

Při posledním přelíčení zazněly závěrečné řeči. Feri v té své uvedl, že stíhání znamenalo destrukci jeho osobního i pracovního života. „Představte si, že vám někdo prakticky sebere 2,5 roku života,“ uvedl.

Výpovědi poškozených označoval za příběhy a rozporoval, že by se skutky staly tak, jak oběti vylíčily. „Že bych někomu něco dal do pití, je extrémně nechutné,“ uvedl Feri ve své závěrečné řeči.

Předsedkyně senátu Lenka Hájková zamítla, aby byly vyslechnuty další tři svědkyně pro nadbytečnost. Přistoupilo se tedy k závěrečným řečem.

Státní zástupkyně Petra Gřivnová se vyjádřila k odloženým případům a uvedla, že se tak stalo pro nedostatek důkazů. „Obžaloba byla podána pouze tam, kde bylo dostatek důkazů, které svědčí o vině pana obžalovaného,“ řekla.

„Obžalovanému neupírám, že jsou ženy, které s ním mají pozitivní zkušenost. Problém ale mohl nastávat ve chvíli, kdy ze strany žen nebyla na jeho návrhy kladná odezva,“ podotkla státní zástupkyně.

Minulost Dominika Feriho

Poslanec TOP 09 Dominik Feri (3. října 2020)

Do politiky Feri, který má po otci etiopské kořeny, vstoupil už jako osmnáctiletý student – ještě jako nestraník kandidoval v roce 2014 za TOP 09 v komunálních volbách v Teplicích a po odstoupení lídra kandidátky se stal zastupitelem města a následně i radním.

Poslancem byl Feri zvolen v roce 2017 ve svých 21 letech jako nejmladší člen Poslanecké sněmovny, o měsíc a půl překonal předchozí rekord komunistky Kateřiny Konečné z roku 2002. Zvolen byl díky preferenčním hlasům z posledního místa pražské kandidátky, zakroužkovalo jej tehdy na 15 000 voličů.

Ve Sněmovně působil mimo jiné v ústavně-právním výboru, byl také místopředsedou poslaneckého klubu TOP 09. Patřil k nejviditelnějším českým politikům na sociálních sítích. Během pandemie ho proslavil žlutý trojúhelníček, kterým komunikoval nařízení vlády. Tehdy dosáhl téměř jednoho milionu sledujících.

Příspěvky shrnující krizová opatření vlády během koronavirové pandemie na...
Příspěvky shrnující krizová opatření
Příspěvky shrnující krizová opatření

Žluté trojúhelníky, které Feriho proslavily během pandemie.


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video