Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ANO líčí Unii jako nepřítele, vadí Charanzové, za hnutí znovu kandidovat nebude

  11:04aktualizováno  14:11
Dita Charanzová nebude příští rok kandidovat ve volbách do Evropského parlamentu za hnutí ANO. Současná místopředsedkyně Evropského parlamentu řekla, že jako liberální politička nesouhlasí s nynějším konzervativním a národoveckým směřováním hnutí. Neztotožnila se ani se způsobem, jakým šéf ANO Andrej Babiš vedl svou prezidentskou kampaň, uvedla.

Europoslankyně Dita Charanzová a šéf hnutí ANO Andrej Babiš (2. května 2019) | foto: Profimedia.cz

„Rozhodla jsem se, že za hnutí ANO už kandidovat nebudu,“ prohlásila Charanzová v úterním rozhovoru pro Hospodářské noviny. Zda bude o zvolení usilovat na jiné kandidátce, zatím neřeší, uvedla.

„V Evropském parlamentu jsem devět let prosazovala liberální politiku, donedávna jsem byla místopředsedkyně evropských liberálů. A vidím, že hnutí ANO se teď vydává konzervativním, národoveckým směrem. A tuto politiku já zastávat nebudu,“ zdůraznila europoslankyně.

„Své dosavadní politické angažmá v Evropském parlamentu budu příští rok končit s čistým svědomím. Vždy jsem se snažila pomáhat českým občanům a firmám, každý u mne měl dveře otevřené. Po dvě období jsem jako první český politik zastávala post místopředsedkyně Evropského parlamentu. I díky tomu se mi podařila prosadit řada změn, kdy český pohled pro mne byl vždy na prvním místě. Kde je vůle, tam je cesta, i to je můj vzkaz pro všechny pokračovatele,“ potvrdila následně pro iDNES.cz Charanzová.

„Začíná se odpočítávat dvanáct měsíců do příštích evropských voleb. Považuji proto za férové, zejména vůči voličům, abych s dostatečným předstihem oznámila své rozhodnutí,“ dodala.

K rozhodnutí nekandidovat za ANO podle ní přispěla Babišova účast na nedávném setkání konzervativních a národoveckých stran v Budapešti. „Teď žijeme v mimořádně složité době, vidíme, že na složité otázky se dávají jednoduché odpovědi. V lidech to může vyvolávat to horší a vést k ještě větší polarizaci společnosti,“ uvedla.

Vadí ji, že hnutí ANO v současné složité situaci vykresluje Evropskou unii a Brusel jako nepřítele, jako nutné zlo, jako něco, co nám vnucuje styl života. Neuměla také svým kolegům v Evropském parlamentu vysvětlit, jak Babiš vedl prezidentskou kampaň. V ní vystupoval proti válce, kterou spojil se svým soupeřem a současným prezidentem Petrem Pavlem.

Havlíček: Nebyla by vysoko na kandidátce

Vyjádření šéfa hnutí Andreje Babiše redakce iDNES.cz zjišťuje, na rozhodnutí Charanzové reagoval první místopředseda ANO Karel Havlíček.

„Předpokládám, že si Dita Charanzová sama vyhodnotila, že by nebyla v rámci naší kandidátky na vyšších pozicích, čímž by se snížila její šance se dostat do EP. To je podle mého názoru hlavní důvod jejího rozhodnutí,“ řekl Havlíček.

„Z krajů nominaci nedostala, ve středních Čechách měla například podporu jen z jedné oblasti, ale na krajském hlasování dostali nominaci jiní kandidáti. To je realita, pokud má jít za ANO kdokoliv do EP, musí mít podporu alespoň v jednom regionu. V přístích dnech budeme všechny nominace vyhodnocovat na předsednictvu ANO, následně představíme finální kandidátku,“ doplnil.

Osmačtyřicetiletá Dita Charanzová je označována jako jedna z nejvýraznějších evropských političek a osobností Evropského parlamentu, kterého je členkou od roku 2014, kdy byla zvolena jako nestranička za hnutí ANO. O pět let později už hnutí ANO do evropských voleb vedla. Od července 2019 je místopředsedkyní EP. Předtím pracovala jako diplomatka.

Do žebříčku nejvlivnějších politiků ji opakovaně zařazuje respektovaný bruselský server Politico (v letech 2017, 2018 a 2020 ji zařadil mezi dvacítku nejvlivnějších žen, které „hýbou“ Bruselem), ale i časopis Forbes, kde se pravidelně umísťuje na předních místech žebříčku nejvlivnějších žen Česka.

V letošním roce ji Server EU Matrix vyhlásil šestým nejvlivnějším europoslancem ze všech 705 členů Evropského parlamentu. Podařilo se ji například prosadit snížení ceny volání napříč Evropskou unií či vybojovat lepší podmínky pro držitele zbraní.

V ANO se v posledních týdnech hovořilo o tom, že jedničkou kandidátky do eurovoleb bude buď Charanzová, nebo místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Klára Dostálová.

S hnutím ANO se ještě během svého mandátu rozešel také tehdejší poslanec Evropského parlamentu Pavel Telička, který byl zvolený za toto hnutí jako lídr kandidátky a nestraník v roce 2014.

Europoslanec Telička opouští hnutí ANO, s Babišem se názorově rozešel

O tři roky později uvedl, že s Babišem se původně v mnoha otázkách shodovali, později se ale začali rozcházet, například v pohledu na další evropskou integraci, zavedení eura v Česku či prezidenta Miloše Zemana. Získal dojem, že se hnutí ANO odklání od programu, za který on byl zvolen, řekl tehdy Telička.

Charanzová míní, že ona a Telička jsou jiný typ člověka a volí jinou cestu komunikace a spolupráce. „Já jsem byla u hodně rozhodnutí, která pan Babiš na evropské úrovni dělal, prezentovala jsem mu své názory. Ale bylo na něm, jak se rozhodl.

V tom jsme se s Pavlem Teličkou lišili. Nikdy jsem svou úlohu nebrala tak, že co panu Babišovi řeknu, tak on stoprocentně udělá. Pro mě bylo důležité, že můj hlas byl slyšet a že mu pomáhal utvářet si finální rozhodnutí o směrování Česka v Evropě,“ poznamenala.

Na podzim roku 2020 oznámila europoslankyně Radka Maxová, že opouští hnutí ANO, k jehož zakládajícím členům patřila. Uvedla, že se hnutí odklonilo od původních idejí a převládají v něm marketingové zájmy. Mandát si ponechala a později začala v Evropském parlamentu zastupovat Sociální demokracii. Babiš Maxovou nepřímo označil za kariéristku a její odchod z ANO přivítal.

Autoři: ,

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Nej skluzavka, echt Divoký západ, exkurze do Bayernu... Krok za krokem zemí EURA

15. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Německu EURO je Německo. EURO si dělá z Německa, kde fotbal je národní sport, něco jako svoji výkladní...

Chtěl bych Turka v Česku, říká Macinka. Antibabiše má za nejhloupější program

15. června 2024

Premium V uplynulých dnech oslavil 16 let po boku Václava Klause. Ještě na Hradě dělal tehdejšímu...

Kvůli Le Penové ho sesadili. Soud však rozhodl, že šéfem Republikánů zůstává

14. června 2024  21:31

Pařížský soud v pátek zrušil rozhodnutí francouzské konzervativní strany Republikáni (LR), která ve...

PŘEHLEDNĚ: Proč Česko kupuje nové tanky za 52 miliard? A co všechno umí?

14. června 2024  21:01

Česká armáda by měla do roku 2030 získat 77 nejmodernějších tanků Leopard 2A8 ve společném nákupu s...

Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?
Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?

Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...

Slunce komplikuje výkupy z fotovoltaik. Dodavatelé začínají upravovat ceny

Premium Počet solárních elektráren v Česku stále roste. Ve slunečných dnech je přebytků z fotovoltaik tolik, že se jejich cena...