David Rath přijel po propuštění z vězení do Hostivice. (11. ledna 2022)

David Rath přijel po propuštění z vězení do Hostivice. (11. ledna 2022) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Kotta jsem si užil na cele, teď ho nechám manželce, říká Rath. ČSSD je mu líto

  • 298
Zatímco od brněnské věznice David Rath v úterý kolem poledne spěchal pryč, doma v Hostivici už se večer ochotně věnoval novinářům. Ač ho podle jeho slov překvapuje, že „po těch letech ještě někoho zajímá“. Redakci MF DNES prozradil, že ho další plánované soudní jednání a možný návrat do vězení nevzrušuje. Promluvil i o politice a své bývalé straně ČSSD.

Jaké máte plány?
Ty jsou celkem jasné, chci pokračovat v práci. Doteď jsem byl na zdravotním středisku vazební věznice Brno, teď se přesouvám sem, do své ordinace do Hostivice. Teď budu čas dělit mezi Hostivici a Brno. To je předjednaný, domluvený plán, který začne platit v nejbližších dnech, týdnech.

Rath uznal chyby. Bude léčit lidi, a shánět peníze na peněžitý trest

Kde budete bydlet?
Doma, v Hostivici.

V dubnu vás čeká další soud. Připravujete se na něj?
Já už jsem před časem soudu napsal, ať to konají beze mě, k tomu není co dodat. Je to deset let stará věc, pokračování toho, za co jsem byl ve věznici. Za těch deset let je už snad všechno jasné.

Jste připravený, že se můžete vrátit zpět do vězení?
Určitě, ta věc není uzavřená, stát se může cokoliv. I když jsem přesvědčen, že soud nepřináší nic nového.

Manželé Kottovi jsou už na svobodě. Chystáte se je zkontaktovat?
V nejbližší době určitě ne, není k tomu žádný důvod. Konečně, s panem Kottem jsme se dost užili. V Brně jsme dva měsíce sdíleli stejnou celu, předtím v Ruzyni. Myslím, že jsme se užili až až. Teď ho nechám manželce.

Petr Kott, Rathův spolupachatel z korupčních kauz, opustil vězení

Máte nějaké politické plány?
Určitě ne. Jak sleduju českou politiku, tam moje místo není.

Sociální demokracie vypadla ze Sněmovny, co na to říkáte?
Je mi to líto. Není tajemstvím, že ty peníze byly spojeny i se sociální demokracií a s jejím financováním. Je to strana stará a tradiční a je škoda, že pustila svoje voliče a ty přijmul Andrej Babiš. Reagoval na potřeby voličů a ČSSD se k nim otočila zády. Škoda je, že sociální demokracie nebyla schopná vygenerovat další výrazné osobnosti, jako byli Miloš Zeman, Jiří Paroubek nebo Standa Gross (bývalý premiér Stanislav Gross - pozn. red.).


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video