Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česko přestalo vydávat víza Číňanům, zvažuje přerušit letecké spojení

  10:31aktualizováno  13:34
Ministerstvo zahraničí kvůli koronaviru pozastavilo vydávání víz pro čínské občany. Premiér Andrej Babiš pak zvažuje, že navrhne vládě dočasně zakázat lety z Číny do Česka. Je připraven pro české občany vyskytující se v Číně poslat speciál, pokud se do soboty jejich návrat nevyřeší.
Čínští turisté v centru Prahy (29. ledna 2020)

Čínští turisté v centru Prahy (29. ledna 2020) | foto: Michal SváčekMAFRA

„Česká republika s ohledem na rostoucí rizika šíření koronaviru a administrativní omezení pozastavila nabírání víz v Čínské lidové republice ve všech vízových centrech,“ upozornilo ve čtvrtek ministerstvo zahraničí. Centra zůstanou i po skončení novoročních svátků v Čínské lidové republice nadále uzavřena, a to minimálně do 16. února 2020. V dalších krocích bude rozhodnuto v závislosti na vývoji situace.

„Vízová centra v Číně jsou v tuto chvíli až do odvolání zavřena. K tomuto kroku jsme přistoupili, abychom zabránili dalšímu šíření koronaviru,“ uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček. Česko k pozastavení vydávání víz přistoupilo ve středu.

České zastupitelské úřady v Číně mohou přijímat žádosti o víza přímo, ovšem pouze ve zcela výjimečných a odůvodněných případech.

Babiš ve čtvrtek řekl, že zvažuje, že vládě navrhne dočasně zakázat veškeré lety z Číny. Podle Petříčka je ale možné, že se aerolinky, které lety provozují, rozhodnou k takovému kroku samy.

„Pokud se něco zásadního nestane, protože Evropa zatím není tak akční, tak bych vládě v pondělí navrhl, abychom dočasně zakázali veškeré lety z Číny,“ řekl Babiš iDNES.cz.

Diplomacie podle Petříčka také stále řeší možnou evakuaci českých občanů z oblastí postižených nákazou, zastupitelským úřadům se přihlásili další tři lidé, takže jich je celkem pět.

O možnosti evakuace českých občanů jedná diplomacie s Francií a s Británií, podle Petříčka není vyloučena ani spolupráce s Německem. Paříž i Londýn plánují vyslání svých letadel do Číny v sobotu, záleží to ale na povolení čínských úřadů, uvedl ministr. „Pro čínskou stranu je to citlivá otázka, a to respektujeme. Chtějí, aby situace byla držena v klidu, aby jejich občané v oblastech, kde je vyhlášena karanténa, nepropadali panice,“ řekl.

Babiš mluvil i o možnosti vyslat do Číny český vládní speciál kvůli evakuaci občanů. „S panem premiérem jsme hovořili, že jestli do konce víkendu nebudeme mít jistotu, že u těch pěti občanů, kteří projevili zájem o to, aby mohli být přesunuti z Číny do Evropy, to nebude vyřešeno, tak bychom zvážili i jinou cestu, možná i vyslání speciálu,“ řekl Petříček. Pokud by Česko speciál vyslalo, podle ministra by pravděpodobně nabídlo místa v letadle i dalším občanům EU.

Návrat závisí na karanténních opatřeních

Kdy se čeští občané vrátí do vlasti, bude podle Petříčka záležet i na případných karanténních opatřeních po příletu. „Prioritou je, aby se předešlo riziku šíření koronaviru v Evropě. Je určitě nutná karanténa,“ řekl. Podle něj se jedná o tom, zda by karanténní opatření byla na území státu, do kterého by občané přiletěli, nebo by bylo možné je převézt do Česka.

Vrchol epidemie koronaviru nás ještě čeká, myslí si Čech žijící v Číně

S francouzským letadlem měli odletět ve čtvrtek dva čeští studenti, kteří jsou v epicentru epidemie ve městě Wu-chan. Nakonec jim bylo řečeno, že s evakuací musejí počkat do soboty.

„Dostali jsme informaci, že je evakuace přesunuta na sobotu ráno. Mám věci sbalené, ale byl jsem z toho trošku zklamaný, doufám, že to v tu sobotu vyjde,“ řekl ve středu student Daniel Pekárek v rozhovoru pro rádio Frekvence 1.

Praha má s Čínou 12 spojení týdně, provozují je tři čínské aerolinie. Přímé spoje s pevninskou Čínou už zrušily třeba britská letecká společnost British Airways, německá Lufthansa a několik dalších asijských, amerických i evropských aerolinek.

„Nevycházím z bytu, čas si krátím filmy“

Student Pekárek tráví veškerý čas sám ve svém bytě. „Obchody jsou normálně otevřené, nicméně já se nechci dostat do kontaktu s lidmi,“ vysvětlil Frekvenci 1. Čas si přitom krátí sledováním filmů nebo telefonáty s rodinou.

Problémy s nedostatkem potravin ho netrápí. „Udělal jsem si zásoby, nakoupil jsem nudle. Mám tady ještě nějaké přípravky na cvičení - proteiny, v mrazáku mi ještě zbylo nějaké maso a jinak si objednávám jídlo z internetu. Kurýr to pak doručí do hodiny.“

Koronavirus ve 12 bodech. Jak se nenakazit, léčit a kde najít pomoc

Pekárka čeká po příletu do Francie čtrnáctidenní pobyt v karanténě. Varianta, že by tento čas trávil v Česku, prý není na stole. „Celou dobu počítám s tím, že budu v karanténě v zemi příletu,“ vysvětloval z Číny.

Obyvatelé jedenáctimilionové metropole, kde se virus poprvé objevil, nepodléhají panice a doufají, že se jejich život brzy vrátí k normálu. „Wu-chan to zvládne, lidi tomu tady věří. Každý říká, že se to přežene. Nicméně je otázka, jak dlouho to ještě bude trvat,“ popsal Pekárek náladu ve městě.

Počet nakažených novým koronavirem podle posledních zpráv vzrostl na více než 7 900. Z toho přes 7 800 hlásí Čína, kde se koronavirus rozšířil už do všech regionů a provincií. Koronavirus si dosud vyžádal 170 obětí, všechny pocházely z Číny. Nákaza novým koronavirem se objevilo v dalších 19 zemích Z Evropy to jsou Francie, Německo a Finsko. V Česku se prověřovalo několik podezření, žádné se zatím nepotvrdilo.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  12:30

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Naučená omluva, bez upřímné lítosti. Za pokus o vraždu dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...