Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babiš obhajoval stamiliardové vládní výdaje na covid, přirovnal se k Macronovi

  18:55aktualizováno  19:58
Místo úvah o zrušení druhého povinného cizího jazyka na základních školách by bylo lepší zrušit Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), řekl v pondělí expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ve svém pořadu Čau, lidi. Mimo jiné také obhajoval stamiliardové výdaje své vlády během covidu a jako příklad dal Francii.

Když expremiér vysvětloval výdaje státu během pandemie, použil jako příklad předvolební debatu mezi znovuzvoleným francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a jeho soupeřkou Marine Le Penovou.

„Francouzská vláda nasekala 600 miliard euro dluhů,“ připomněl Babiš výrok Le Penové, která Macronovi vmetla vysokou částku. „Což je v přepočtu 15 tisíc miliard korun,“ dodal. „Naše vláda (České republiky, pozn. red.) udělala 693 miliard korun dluhů,“ řekl Babiš.

Podle něj Macron označil francouzský dluh za covidový a Francouzi to akceptovali. „Co měl dělat? Měl nechat lidi na dlažbě? Takže se zachoval úplně stejně jako my. Takto zodpovědně se musely zachovat všechny členské státy Evropské unie. Francouzi naopak na dluhu dali třikrát víc než my,“ řekl.

„Dali jsme to, abychom udrželi zaměstnanost, abychom nezničili celou naši ekonomiku. A myslím, že kdo chce, to pochopí,“ dodal.

Pro letošek je schválen rozpočet vlády Petra Fialy se schodkem 280 miliard. „Nechceme to dělat zběsile. Nechceme dělat takové nesmyslné kroky jako předcházející vláda Andreje Babiše v souvislosti s covidem, kdy nevěděla, co co bude stát, jaké budou náklady a zvyšovala pořád schodek preventivně. To dělat nebudeme,“ řekl v březnu po schválení rozpočtu Fiala.

Ministr financí Zbyněk Stanjura už ale také uvedl, že vzhledem k současné situaci neví, zda se podaří udržet letošní deficit rozpočtu pod 300 miliardami korun. Pro vypočítání nové výše deficitu, jak o něj chce požádat při novelizaci státního rozpočtu Sněmovnu o prázdninách, zatím Stanjura nemá zatím dostatek podkladů. Analyzovat chce výsledky hospodaření státu na konci května, tak aby změnu zákona vláda projednala v červnu.

Druhý jazyk jen pro nadané žáky. Základní školství čekají změny i úlevy

Babiš ve videu také vyzval ministra školství Petra Gazdíka, aby zrušil Cermat a nerušil druhý povinný cizí jazyk na základních školách. Resort školství totiž připravuje v rámci revize Rámcového vzdělávacího programu (RVP) i možnost, že žáci, kterým nejde angličtina, si nebudou muset povinně brát další jazyk.

„Celý život jsem svým dětem říkal, učte se cizí jazyky. Proto mluví perfektně vícero jazyky. Je to to nejdůležitější. Učte se jazyky a zbytek vás naučí život. Samozřejmě škola je důležitá,“ řekl šéf hnutí ANO.

„Ale tahle vláda chce zrušit druhý povinný jazyk místo toho, aby zrušila ten zbytečný Cermat, který nás stojí stovky milionů korun. Na co ho máme?“ řekl Babiš.

Proti zrušení povinnosti druhého cizího jazyka v základních školách se už vyslovili například zástupci výuky cizích jazyků na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy (PdF UK). V petici na podporu druhého jazyka se podle nich nashromáždilo 2 400 podpisů. Jazykáři nesouhlasí s argumenty ministerstva školství pro zavedení volitelnosti druhého cizího jazyka. Výuka dalšího cizího jazyka podle nich děti nezatěžuje, ale naopak obohacuje.

Naopak návrh expertů na zrušení povinného druhého jazyka podpořil spolek Pedagogická komora. Podle něj by škola měla mít povinnost druhý jazyk nabídnout, ale zároveň by měla žákům umožnit vybrat si i jiný volitelný vyučovací předmět.

Pedagogové sdružení ve spolku Učitelská platforma v pondělí oznámili, že by druhý cizí jazyk v základních školách neměl být povinný. Výuka druhého cizího jazyka je od roku 2013 povinná plošně v osmé a deváté třídě.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Vláda projedná novelu o účastnících odboje a odporu proti komunismu

5. června 2024  5:40

Návrh na vydání osvědčení účastníka odboje a odporu proti komunismu by měl nově moci podat i...

Chybí Ospen, Ventolin i další léky. Aplikace ukáže, kde je lidé seženou

5. června 2024

Premium Děti, které potřebují penicilinový sirup Ospen na streptokokovou angínu, stejně jako pacienti se...

SPOLU? Můžeme přece kroužkovat, říká Vondra. Vlajku s nápisem Brusel hájí

5. června 2024

Lídr koalice SPOLU do Evropského parlamentu Alexandr Vondra říká, že v koalici není podstatné, co...

Ruská přilba? Zakrvácená uniforma? Máme. Válečné trofeje jsou na prodej

5. června 2024

Premium Vojenští nadšenci z Evropy a Ameriky na online tržištích kupují vojenské uniformy, boty, batohy...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...