Petr Gazdík spoluzakládal hnutí STAN.

Petr Gazdík spoluzakládal hnutí STAN. | foto: František Vlček, MAFRA

Exministr Gazdík skončil i v krajském vedení STAN, kvůli kauze Dozimetr

  • 8
Spoluzakladatel hnutí Starostové a nezávislí a jeho někdejší předseda Petr Gazdík už není ani jeho krajským šéfem. Ve funkci skončil a neobhajoval ji. Už v červnu opustil křeslo ministra školství a později se vzdal pozice celostátního místopředsedy STAN.

Důvodem je skandál kolem pražského dopravního podniku, ve kterém figuroval zlínský podnikatel Michal Redl. Ten hnutí podporoval finančně a s Petrem Gazdíkem se znal.

Gazdík to nepopírá, ale tvrdí, že se ničeho nezákonného nedopustil. Redl býval komplicem zločince Radovana Krejčíře, nyní je ve vazbě.

„Byl jsem u vzniku Starostů a po osmnácti letech cítím, že je potřeba obměna. Celý krajský výbor dal k dispozici své funkce a svolal nový sněm. Rozhodl jsem se na něm nekandidovat do žádné funkce. Zůstávám poslancem,“ uvedl Gazdík.

Sněm STAN se konal na začátku týdne v Kunovicích, kde byl do čela krajské organizace na dva roky zvolen dosavadní tajemník hnutí Aleš Durďák. Ten mluví o tom, že důvěru je možné rychle ztratit, ale pomaleji se získává zpátky.

„Věřím, že za dva roky důvěru můžeme získat nazpátek. Cíl máme poměrně vysoký,“ naznačil. V roce 2024 se konají další krajské volby a cílem Durďáka je, aby v nich hnutí skončilo do třetího či čtvrtého místa.

Ve volbě předsedy na sněmu těsně porazil vsetínského místostarostu Tomáše Pifku. Novými krajskými místopředsedy jsou radní Luhačovic Dalibor Liška a starosta Litenčic Josef Smažinka. Nahradili právě Pifku a někdejšího náměstka zlínského primátora Ondřeje Bětáka.

Gazdíka v souvislosti s kauzou Dozimetr řešil vnitřní audit, který si dalo hejtmanství po skandálu zpracovat. Týkal se smluv uzavřených Zlínským krajem nebo jeho organizacemi v době působení Gazdíka v pozici krajského radního v období od 2. listopadu 2016 do 10. listopadu 2020.

Všechny jsou v pořádku, pouze jednu smlouvu audit označil jako riziko plýtvání veřejnými prostředky. Gazdík se proti této kritice ohradil.

,