Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Ve Zlínském kraji je naočkovaná třetina dětí, které vakcínu dostat mohou

  9:02
Do škol ve Zlínském kraji vyrazilo první den po prázdninách přes deset tisíc naočkovaných dětí ve věku 12 až 17 let. Vakcínu proti covidu-19 už dostala asi třetina dětí a dospívajících. Očkovat se mohou i u pediatrů, ale zájem je zatím malý. Lékaři předpokládají, že po prázdninách se poptávka zvýší.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Někteří vakcíně nevěří, jiní rozhodnutí nejsou a stále váhají. Rodiče ve Zlínském kraji zatím přivedli k očkování proti covidu-19 asi 10 500 školáků ve věku 12 až 17 let, přes osm tisíc z nich už má i druhou dávku.

„Zvažovali jsme to asi měsíc, ptal jsem se několika lékařů a pak jsme se shodli, že očkování je pro našeho syna vhodné. Máme doma babičku, nechceme ji ohrozit, navíc kdo ví, jak to bude s testováním ve školách a s případnou karanténou. Chceme, aby se syn učil ve škole, a ne zase přes počítač,“ zdůvodnil Miroslav Pazderka ze Zlína.

Podobně uvažuje řada rodičů. Dosud museli s dětmi do očkovacích center, teď mají možnost přijít ke svému pediatrovi, který dítě zná několik let. Vláda totiž vybrala distributora, který vakcínu začal vozit přímo do ordinací lékařů.

Jde ale pouze o látku od firmy Moderna, která je jednodušší na skladování a logistiku. Neotevřenou lahev mohou lékaři skladovat v běžné chladničce v ordinaci 30 dní. Otevřenou je nutné spotřebovat do několika hodin. Vakcína společnosti Pfizer/BioNTech je naopak náročnější na skladovací podmínky a používají ji dál jen očkovací centra nebo nemocnice.

Ani v ordinacích pediatrů ale zatím velký zájem o očkování dětí nepozorují. I z toho důvodu si vakcínu příliš lékařů neobjednává.

„Poptávka ze strany rodičů není tak velká, abych si mohla vzít minimální povinné množství padesáti dávek vakcíny a byla schopná ji vyočkovat,“ uvedla zlínská lékařka Iva Gavendová.

Lékaři mají problém s počtem lahviček vakcíny

„Začala jsem si ale dělat seznam, zatím na něm mám pouhé dva zájemce. Kdyby bylo možné objednat si jen jednu lahvičku s deseti dávkami, bylo by to něco jiného, ale za současných podmínek si nejsem jistá, jestli očkovat vůbec budeme,“ dodala.

Podle smlouvy mezi ministerstvem zdravotnictví a distributorskou firmou Avenier musí lékař odebrat minimálně pět lahviček vakcíny, přičemž jedna obsahuje deset dávek.

„Mně to také nevyhovuje. Jedna lahvička by byla ideální. Ale uvidíme, jak se to rozběhne, je možné, že po prázdninách se zájem zvýší,“ konstatovala předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Iva Hülleová, která ve své ordinaci v Bystřici pod Hostýnem naočkuje v těchto dnech více než tři desítky školáků.

„Nejsou ovšem jen z naší ordinace, ale i od kolegyň,“ doplnila.

Dva měsíce počkejte, radí někteří doktoři

Řešení by mohl nabídnout Zlínský kraj. Lékařům pro dospělé totiž pracovníci mohou zajistit dovoz i jen jedné lahvičky s vakcínou. Poskytují jim i jehly a stříkačky.

„Je to možné i v případě pediatrů, ale zatím se nám nehlásí. Předpokládáme, že zájem bude stoupat se začátkem školního roku,“ potvrdil krajský koordinátor očkování Jiří Lučan.

Někteří lékaři ale očkování v ordinaci zatím neplánují. „Naši pacienti využívají očkovací místo v Uherskohradišťské nemocnici,“ řekl lékař Miroslav Poul z ordinace pediatričky Darii Poulové v Uherském Brodě.

„Když se nás ptají, jestli je to vhodné, tak jim radíme spíše měsíc dva počkat, až se nasbírají data o střednědobé bezpečnosti vakcíny, protože přece jen imunitní systém u dítěte a dospívajícího se malinko liší od imunitního systému dospělého,“ zmínil lékař.

„Rozhodně to neznevažujeme, rodiče nepřesvědčujeme, respektujeme jejich názor,“ vysvětlil.

Ve Zlíně jsou nová očkovací místa

Kromě ordinací dětských lékařů mohou rodiče s dětmi stále přijít do některého z center po celém kraji. Podmínky pro očkování školáků, při kterém musí být přítomný pediatr, splňuje Baťova nemocnice ve Zlíně, také Uherskohradišťská nemocnice, zdravotní středisko v Luhačovicích, ambulance Medical Plus v Uherském Hradišti, nemocnice AGEL ve Valašském Meziříčí i Vsetínská nemocnice ve sportovní hale.

Děti očkují také zdravotníci Kroměřížské nemocnice, která ale přesunuje svůj tým z výstaviště zpět do nemocničního areálu a s vakcinací začne zase v pondělí.

Nově jsou otevřená také očkovací místa v obchodním domě Zlaté jablko v centru Zlína, v nákupním centru ve Zlíně-Malenovicích a na náměstí ve Vizovicích. Primárně tam očkují dospělé zájemce bez registrace. Možné je ale i očkování školáků, a to po předchozí domluvě.

Autor:
  • Nejčtenější

V Luhačovicích se před barem popralo sedm lidí, jeden z nich na místě zemřel

Po potyčce sedmi mužů před barem v Luhačovicích na Zlínsku zemřel v sobotu ráno na místě jeden z nich. Přesnou příčinu jeho úmrtí určí až soudní pitva. Informaci zveřejněnou policií na sociální síti...

20. července 2024  19:35,  aktualizováno  21.7 14:53

Pacient přišel do nemocnice s milionem, bankovky i drobné si nesl v igelitkách

Kuriózní situaci řešili nedávno zdravotníci v nemocnici v Uherském Hradišti. Jeden z pacientů přišel na hospitalizaci s několika igelitovými taškami, ve kterých měl v různých bankovkách a mincích...

24. července 2024  10:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slovácko - Slavia 0:0, mdlý výkon bez šancí, neprosadil se ani Chorý

Největší favorit na titul na úvod zaváhal. Slávističtí fotbalisté v prvním kole nového ročníku si na Slovácku nevytvořili ani pořádnou šanci, i proto remizovali 0:0. Poslední půlhodiny strávil na...

21. července 2024,  aktualizováno  19:02

Mobily ve školách? Zapomeňte. Vsetín je zakázal, strhla se diskuse

Radní ve Vsetíně minulý týden rozhodli o plošném zákazu mobilních telefonů ve všech šesti základních školách. Podle něj mají děti přístroje odevzdávat hned po příchodu do budovy. Novinka má platit od...

25. července 2024  15:36

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vjelo v Rožnově pod Radhoštěm před vlak, řidič srážku nepřežil

Ve středu odpoledne vjelo auto před projíždějící vlak v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Po nárazu řidič auta havárii nepřežil. Provoz na trati 281 je kvůli nehodě v úseku mezi Stříteží nad Bečvou...

24. července 2024  20:08

Chirurgové řeší stovku úrazů denně, na vině je opilost i „valašský žralok“

Sportovci, turisté a návštěvníci Beskyd o letních prázdninách zaměstnávají chirurgickou ambulanci soukromé nemocnice Agel ve Valašském Meziříčí. Týdně tady v těchto měsících ošetří stovky pacientů s...

26. července 2024  16:14

Veřejné toalety v centru Zlína zmizely. Oprava by byl nesmysl, zní z města

V rohu centrálního zlínského náměstí Míru už nestojí budova s veřejnými toaletami. Město ji na začátku léta odstranilo. Důvodem je fakt, že toalety nebyly příliš využívané a pár set metrů odsud stojí...

26. července 2024  12:36

Potkat tak v Paříži Phelpse. Plavec Knedla si plní dětský sen

Na jaře úspěšně odmaturoval na zlínském gymnáziu, v neděli čeká Miroslava Knedlu v Paříži dosavadní vrchol kariéry. Ponoří se do olympijského bazénu v závodě na sto metrů znak. „Těším se hodně. Jdu...

26. července 2024  9:45

Filmová škola oslaví padesát let s Fellinim a Lynchem, cenu dostane Jiří Suchý

Nový sál, více repríz i návrat slavných tvůrců. Jubilejní padesátá Letní filmová škola začíná v Uherském Hradišti dnes a také připomene svou historii ve třech výstavách. Dorazí významní světoví...

26. července 2024  9:08

Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.
Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.

Potravinové dózy jsou nepostradatelnou součástí každé domácnosti. Jak ale zajistit, aby v nich potraviny zůstaly dlouho čerstvé? Na to jsme se...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....