Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Moravu a Slovensko spojí vlaky, chtějí je lidé na obou stranách hranice

  8:57
Když se chtějí lidé ze Zlínského kraje dostat na Slovensko autobusem či vlakem, mají problém. Přímých spojů mnoho není. Mohou jet do Vsetína či Horní Lidče, kde přesednou na rychlík. Většina autobusů končí před státní hranicí.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: České dráhy

Některé dálkové autobusy jezdí z Uherského Hradiště do Košic, případně z Brna přes Zlín do Trenčína. Dálkové spoje vlakové a autobusové ale nezastavují zdaleka na všech zastávkách.

Zlínský kraj chce však do nových jízdních řádů, které začnou platit v polovině prosince, zavést přímou vlakovou linku z Horní Lidče a dost možná až ze Vsetína do Púchova. V řešení je i přímý vlak z Bylnice do Horného Srnie, případně až do Trenčína. Zástupci kraje o tom jednali na slovenském ministerstvu dopravy, které železniční dopravu objednává.

„Na jednání byla vyjádřena shoda v tom, že prioritní je nyní obnovení osobní regionální dopravy na trati Horní Lideč – Púchov, která má velký potenciál pro dopravu lidí z České republiky do zaměstnání v Púchově a pracujících ze Slovenska do Vsetína. Nyní se upřesňují počty vlaků, jejich časové polohy a provozní náklady,“ předestřel náměstek hejtmana pro dopravu Radek Doležel.

Pokud jde o trať Bylnice – Horné Srnie, je to podle Doležela komplikovanější z legislativních důvodů a také s ohledem na finanční možnosti Slováků. „Jednání budou pokračovat i v případě této trati, nicméně zde se jako možný termín obnovení aktuálně jeví až prosinec 2024,“ poznamenal jednatel společnosti Koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje Martin Štětkář.

Připomněl, že mezinárodní železniční doprava tady dříve běžně fungovala, ale v roce 2011 byla výrazně omezená, když se česká a slovenská strana nedohodly na jejím financování.

V roce 2019 byly ze stejného důvodu zrušeny spoje mezi Horní Lidčí a Púchovem. Financování této trati je dnes vyřešeno. Podle Štětkáře si každá strana zaplatí svého dopravce, což je v případě Zlínského kaje Arriva, jež tuto oblast obstarává.

Na co zírá mašinfíra: ranním Valašskem jedeme až ke slovenským hranicím

„Z pozice objednatele veřejné dopravy si nenárokujeme, aby případné obnovené spoje zacházely dál, než tomu bylo v minulosti. Propojení Púchov – Horní Lideč s možností přestupu považujeme za akceptovatelný návrh,“ uvedla Miriama Švikruhová z odboru komunikace slovenského ministerstva dopravy.

Víc než za prací se jezdí na výlety

Pokud jde o druhou trať, vnímá podle ní slovenská strana malý zájem cestujících. „Také komerční linka, která přes tuto trať spojovala Prahu a Nitru, skončila z ekonomických důvodů,“ uvedla Švikruhová.

„Trenčínský samosprávný kraj podporuje myšlenku vlakové dopravy jako nosné dopravy v kraji. Jakékoliv nové propojení plně podporujeme, mimo jiné zejména spojení Púchov – Horní Lideč,“ poznamenala Lenka Kukučková z oddělení komunikace Trenčínského kraje.

Popud na obnovení vlakových spojení vzešel od zdejších starostů, kteří tento krok vítají. „Je to dobře, protože díky železniční trati byly přeshraniční kontakty a obchodní styky lidí poměrně čilé, vznikly různé vazby i rodinné. Jde ale i o to, aby si spojení našlo své zákazníky a nebylo to pro hospodaření kraje příliš ztrátové,“ naznačil starosta Vsetína Jiří Čunek.

Podle starostů by vlaky sloužily spíše příbuzným, známým na obou stranách hranice, případně turistům. Dříve v závodě Continental v Púchově pracovalo hodně lidí ze Vsetínska, dnes už to tak není.

V Brumově lidé o spojení se Slovenskem stojí

„Kdo neměl automobil, mohl zatím využít jen rychlíkových spojů, a to není dostačující. Když lidé chtějí jet jen dvě zastávky za hranice, tak musejí nejdříve do Púchova rychlíkem a odsud osobním vlakem zpátky,“ upozornil starosta Střelné Petr Kráčmar. Podle něho by spoje sloužily hlavně pro rekreační účely i v souvislosti s vybudováním cyklostezky Bečva – Vlára – Váh.

V Brumově si ohledně zavedení spoje do Horného Srnie uspořádali anketu, jíž se zúčastnilo několik set lidí, kteří se většinou vyslovili pro vlakové spojení.

„Autobusy teď zatočí v Sidonii před hranicí a je konečná. Přeshraniční působení je přitom třeba podpořit,“ je přesvědčený starosta Brumova-Bylnice Jaroslav Vaněk. „V Holandsku, Německu, Francii i v Itálii v pohraničí nepoznáte, že jste vjeli do cizího státu, kdyby tam nebyly značky. Je tam čilý ruch, jsou tam obchody, restaurace a turistika,“ poukázal.

Zlínský kraj se ale inspiroval spíše v Ústí nad Labem, odkud jezdí více vlakových i autobusových linek do Německa. „Tak jsme si řekli, že musíme se Slováky něco udělat. Ještě před pár lety jsme byli ve společném státě, a nejsme schopni se domluvit na nějakém spojení,“ nastínil Štětkář.

Zlínský kraj investuje do veřejné dopravy nemalé peníze, aby do ní lidé přesedli z osobních aut. S dopravci má uzavřeny smlouvy, podle nichž jim platí náklady a tržby jdou jemu.

Autor:
  • Nejčtenější

Luxusní vila trestně stíhaného strůjce kauzy Dozimetr Redla je na prodej

11. června 2024  18:54

Luxusní vila kontroverzního podnikatele Michala Redla, která se nachází ve Zlíně, je na prodej....

Neznámí cyklisté pomohli zachránit muže. Zdravotníci jim děkují aspoň na dálku

11. června 2024  18:31

Nečekané pomoci se dostalo zlínským záchranářům. Ti se vypravili zachraňovat muže do těžko...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Klobouky se vzpamatovávají z bleskové povodně, druhé za krátkou dobu

11. června 2024  9:24,  aktualizováno  16:52

Zničený ekopark, vypuštěný bazén, ucpaná kanalizace, desítky zaplavených sklepů. Blesková povodeň v...

Ve Zlínském kraji mají první obchod bez obsluhy, je šancí pro další obce

10. června 2024  12:02

V Uherském Ostrohu na Uherskohradišťsku otevřeli první automatizovanou prodejnu na východní Moravě....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hokejoví fanoušci se mají na co těšit. Zlín a Vsetín se trumfují s posilami

8. června 2024  9:11

Když vy gólmanskou jedničku Prostějova, tak my finského brankáře a navrch dlouholetou oporu...

Mlynář dokázal otočit celý mlýn podle směru větru, reguloval i jeho sílu

15. června 2024  15:04

Svým chraplavým hlasem, způsobem vyprávění i dobovým oblečením působí tak přirozeně, jakoby se v...

Omladit musíme. Sportovní šéf Slovácka o konci Svědíka, novém kouči i Petrželovi

15. června 2024  13:23

Po úspěšné éře trenéra Martina Svědíka, se kterým ho pojily nadstandardní vztahy a jemuž sekundoval...

Na Kroměřížsku našli pohřešovanou seniorku s Alzheimerem, je v péči lékařů

14. června 2024  17:43,  aktualizováno  19:21

Policie pátrala po seniorce ze Záhlinic, místní části Hulína na Kroměřížsku. Seniorka odešla z domu...

Na pódiu by to nevyznělo. Divadelníci hrají v soudní síni nebo ve škole

14. června 2024  15:49

Každý divadelní kus nemusí mít klasickou podobu, kdy herci hrají na pódiu a publikum se na ně dívá...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...