Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zbytečnost, která zatěžuje, kritizují vedoucí spolků datové schránky

  12:32
Když začalo od letoška platit, že živnostníci i představitelé zájmových spolků musejí s úřady komunikovat prostřednictvím datových schránek, vyvolalo to u řady z nich nevoli. Někteří podnikatelé začali rušit své živnosti, což byla jediná cesta, jak se mohli nové povinnosti vyhnout.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: koláž iDNES.cz

Ve Zlíně to udělalo více než tři tisíce lidí. Někteří představitelé spolků si zase „datovku“ neaktivovali, a pokud ano, tak ji nepoužívají.

„Osobně jsem si ji nezřídil, v naší organizaci si to vzala na sebe pokladní,“ oznámil předseda zlínských zahrádkářů Aleš Krejčík. „Řešíme všechno přes
e-mail. Většinou tady máme vysoký věkový průměr a starší lidé tomu nejsou naklonění. Staví se k tomu jako já, nechce se jim do toho. Mladší tomu rozumí více a jsou v tom zběhlí,“ doplnil.

Účetní zahrádkářů Jaroslava Mahdalová kvůli tomu má více práce, jen v okolí Zlína je přes 150 zahrádkářských osad a každý její představitel musí mít datovou schránku.

„Klienti to přehrávají na nás,“ přiblížila Mahdalová. „Něco jim přijde do datovky a oni si to neotevřou. Starší lidé mi zase volali, že nemají ani počítač, a ptali se, jestli ji musejí mít.“

Datová schránka je virtuální služba, kterou lze komunikovat se státem elektronicky. Její využívání je podmíněné základní znalostí informační techniky, vlastnictvím počítače nebo chytrého telefonu. Pokud někdo musí datovou schránku mít, úřady s ním komunikují výhradně touto cestou. Platí to i v případě, kdy si ji neaktivuje. Když si adresát zprávu do deseti dnů nepřečte, považuje se za doručenou. Zprávy z „datovky“ po třiceti dnech mizí.

Nesmyslné byrokracie je příliš, říká šéf včelařů

„Nesmyslné byrokracie vůči spolkům už je příliš. Od povinného hlášení majetku přes zavádění různých registrů, hlášení až po povinnost mít datovou schránku. Pro nás je to zbytečnost, která zatěžuje lidi,“ postěžoval si jednatel kroměřížských včelařů Pavel Buřinský. „Datovou schránku máme, ale nevím, jestli tam něco chodí, nebo ne, a je mi to celkem jedno. Jsou věci, které někdo nařídí a stejně je nikdo nekontroluje,“ míní.

Naopak myslivci s „datovkami“ takové potíže nemají, i když i oni registrují to, že starší lidé se do jejich aktivace nehrnou.

S datovými schránkami se učí žít i zahrádkáři či včelaři, ale neradi

„Někteří starší členové jsou z toho vyjevení,“ uvedl předseda mysliveckého spolku v Uherském Hradišti Libor Beníček. „Ještě horší ale je, že stát připravuje digitalizaci myslivecké evidence. Máme spoustu starých hospodářů, kterým to bude dělat problém.“

Podle něho mají datové schránky smysl už proto, že Česká pošta stále zdražuje své služby a doručení touto formou je rychlé a levné. Majiteli datové schránky může přijít upozornění o nové zprávě do mobilu i e-mailu. „Používám ji a nevadí mi to,“ poznamenal Beníček.

Pokud jde o živnostníky, tak ti od začátku roku ve velkém své živnosti rušili. Ve Zlíně jich bylo ke konci května 3 137, přičemž za celý loňský rok to nebylo ani 500. Největší nával měli na živnostenských odborech od ledna do března.

„V současné době se situace pomalu vrací do normálu,“ hlásí vedoucí živnostenského odboru zlínské radnice Naděžda Hasíková. „Přesto i nadále dochází noví podnikatelé zrušit oprávnění.“

Problémy mají starší lidé, nerozumí obsluze

Jako hlavní důvod uvádějí, že nechtějí komunikovat s úřady prostřednictvím datových schránek. „Dosud je nepoužívali, mnohdy jejich obsluze ani nerozumí,“ všimla si Hasíková. I v tomto případě jde většinou o starší lidi.

V Uherském Hradišti letos zrušili už 2 214 živnostenských oprávnění, loni to bylo celkem 445. Ve Vsetíně letos 1 427, za minulý rok 303. V Kroměříži letos 1 700 a loni 500.

Lidé řeší živnosti napříč obory, často ji měli přerušenu a už na ni zapomněli. A povinnost mít datovou schránku jim to připomněla. Jejich volba, že neprovozovanou živnost zruší, pak byla přirozená.

Současně s tím, jak se živnosti rušily, byly také zakládány nové. Ve Zlíně jich za prvních pět měsíců přibylo 1 106, když za celý loňský rok to bylo 1 580. V krajském městě je dnes 28 281 podnikatelů, což je o 31 více než na konci minulého roku.

V Uherském Hradišti jich letos přibylo 484, loni to bylo za prvních pět měsíců 406. „Jde tedy o mírný nárůst,“ upřesnil mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma. „Převažující je volná živnost, ale podnikatelé ohlašují i řemeslné živnosti, vázané a koncesované.“

Přesto na rozdíl od Zlína v dalších městech kraje podnikatelů ubývá. V Hradišti jich je dnes registrovaných 17 992, to je o zhruba 2 tisíce méně než loni. Ve Vsetíně jich je 11 628, ale na konci loňského roku to bylo 12 982. Letos tam přibylo 341 oprávnění. V Kroměříži je aktuálně 11 024 živnostníků, když minulý rok v tuto dobu jich bylo 12 281. Letos tam vydali 280 živnostenských oprávnění.

Autor:
  • Nejčtenější

Dostavbu části D49 silničáři zřejmě musí přerušit. Vyhodíme desítky milionů, tvrdí

17. května 2024  9:16,  aktualizováno  15:16

Právní bitva o stavební povolení pro dálnici D49 v rozestavěném úseku Hulín-Fryšták ve Zlínském...

Jdi do pr.... Za to ti snad zaplatili, měl říct Svědík sudímu. Letos asi dotrénoval

14. května 2024  15:47

I když má před sebou poslední tři, možná čtyři zápasy během svého šestiletého angažmá ve Slovácku,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice mají klid, Zlín po prohře zůstává na dně. Rozhodne poslední kolo

19. května 2024  16:29,  aktualizováno  20:13

O přímém sestupujícím z Fortuna ligy se rozhodne v závěrečném dějství nadstavbové části. Nejhorší...

Králík by Rusy přizval: Jejich vyřazení popírá staroolympijské myšlenky

19. května 2024

Premium Ve své době patřil k absolutní gólmanské špičce. A to nejen na domácím hokejovém poli, ale i v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sedmnáct kusů za tři hodiny. Odborná firma začala s odchytem nutrií ve Zlíně

17. května 2024  11:51

Zlín se pustil do boje s přemnoženými nutriemi. Pozval si specializovanou firmu, která je v těchto...

Vítězství z Krumlova je pro mě cennější. Titul je ještě daleko, říká Stříteský

21. května 2024  17:24

Osm desetin sekundy. Časový úsek, během něhož sotva škytnete, si může 24letý soutěžní jezdec...

Distributor smrtícího alkoholu z metanolové kauzy byl podmínečně propuštěn

21. května 2024  16:36,  aktualizováno  17:05

Jiří Vacula, který v roce 2012 distribuoval otrávený metanol, byl podmíněně propuštěn na svobodu. Z...

Lidovečtí senátoři znají soupeře z ANO. Vyzve je včelař a místostarostka

21. května 2024  17:01

Hnutí ANO vybralo kandidáty, kteří půjdou do podzimních senátních voleb. V nich obhajují pozice...

Domácí dialýza ženě zachránila život. V Otrokovicích vzniklo speciální centrum

21. května 2024  13:58

Na poliklinice v Otrokovicích se otevírá první Centrum domácí dialýzy v Česku. Bude přijímat...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....