Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Domácí dialýza ženě zachránila život. V Otrokovicích vzniklo speciální centrum

  13:58
Na poliklinice v Otrokovicích se otevírá první Centrum domácí dialýzy v Česku. Bude přijímat zájemce ze širokého okolí. O léčbu závažných problémů s ledvinami v prostředí domova či pečovatelských domů je podle odborníků čím dál větší zájem. Pacienti si tuto metodu chválí.

Na dialýzu do Uherského Hradiště začala jezdit v roce 2010 a rok poté podstoupila transplantaci ledviny od zemřelého dárce. Po dvanácti letech ale ledvina dosloužila a osmapadesátiletá Dana Habartová ze Slavkova potřebovala další. Jenže doktoři jí poté našli nádor na původních ledvinách a na další rok absolvovala operaci plic kvůli dalšímu nezhoubnému nádoru.

Právě v době, kdy čekala na transplantaci, začala Habartová s domácí dialýzou. Jde o čištění krve pomocí přístroje, za nímž musí pacienti jezdit do nemocnic nebo do dialyzačních středisek.

Dnešním trendem je ale přesun dialýzy do domácího prostředí a pečovatelských domů. „Zpětně jsem moc ráda, že jsem s domácí dialýzou začala,“ říká Habartová, která má pět dětí a osm vnoučat.

„Můj motiv byli hlavně vnoučci. Často mi nebylo dobře a nemohla jsem s nimi skoro být. Teď je to výrazně lepší. Technicky se časem z ošetření stala rutina a když jsem si s něčím nevěděla rady, sestřičky byly vždy na telefonu,“ popisuje.

Dialýza v obýváku. Jednodušší léčba je dostupná i ve Zlínském kraji

Loni na podzim Habartová absolvovala druhou transplantaci ledviny, kterou jí darovala její nejstarší dcera Adéla Kočicová. „Nebylo o čem přemýšlet. Maminka je náš anděl, ráda jsem to pro ni udělala,“ usmívá se Kočicová.

První centrum svého druhu v zemi

Pacienti v kraji s onemocněním ledvin, kteří na dialýzu již chodí nebo se chystají s ní v blízké době začít, teď mají možnost využít nové středisko. Centrum domácí dialýzy vzniklo na poliklinice v Otrokovicích a je první svého druhu v zemi. Spolupracuje také se zlínskou nemocnicí, pacienty si mezi sebou předávají.

„Mezi pacienty vidíme o domácí dialýzu rostoucí zájem,“ uvedl Martin Kuncek, ředitel sítě dialyzačních středisek B. Braun Avitum, která za otevřením centra stojí. „Chceme se zaměřit na zájemce z širokého okolí a Otrokovice se z logistického hlediska nabízely. V tomto regionu je navíc počet pacientů léčících se v domácím prostředí zatím relativně nízký.“

Hodiny na dialýze jsou o něco příjemnější, nemocnice opravily oddělení

Lékař nového centra s daným člověkem probere jeho zdravotní stav a po dalších vyšetřeních mu doporučí typ domácí dialýzy či to, zda je pro něj vůbec vhodná.

„Obě metody domácí dialýzy jsou pro pacienty medicínsky šetrnější, umožňují jim plánovat si ošetření tak, jak potřebují a bez dojíždění. Navíc domácí dialýza nevyžaduje žádné stavební úpravy a ošetřující lékař vidí výsledky každého ošetření prakticky online,“ popsala vedoucí lékařka nově vzniklého centra Markéta Kratochvilová, která je zároveň primářkou dialyzačního střediska v Uherském Brodě.

V budově otrokovické polikliniky otevírají první tuzemské středisko domácích dialýz. (květen 2024)

Právě časová úspora a celkový komfort jsou hlavní výhodou. Na dialyzační středisko musí pacienti jezdit zhruba třikrát týdně a a stráví tam asi pět hodin. Domácí dialýzu dělají čtyřikrát až pětkrát týdně, ale v kratším intervalu.

„Kratší a častější dialýzy jsou pro pacienty fyziologičtější, je významně sníženo zatížení srdce a je zde řada dalších benefitů včetně možnosti mírnějších dietních opatření,“ upozornila Kratochvilová.

V nemocnici jsem trávil celé dny, říká pacient

Své o tom ví jedenasedmdesátiletý Andrej Bilec z Napajedel, který byl prvním pacientem otrokovického centra. Ledviny mu selhaly v srpnu 2021, poté chodil na pravidelnou hemodialýzu a po operaci obou srdečních chlopní v pražském IKEM se přidaly další zdravotní komplikace.

„Jezdil jsem na dialýzu do nemocnice třikrát týdně, v sanitce nás bývalo víc a strávil jsem tak kolikrát celý den. Míval jsem horečky či zimnici a druhý den po dialýze to pak pokračovalo. Šest dnů v týdnů jsem byl výrazně omezený,“ vybavuje si Bilec, který před rokem začal s domácí břišní dialýzou.

„Večer se napojím na přístroj a ráno zase odpojím. I obsluhu jsem se naučil bez problémů. Dá se říci, že mi domácí břišní dialýza doslova zachránila život, psychicky je to nesrovnatelné,“ doplnil.

Mezi pacienty je o domácí dialýzu rostoucí zájem. (květen 2024)

Podobná slova volí Habartová. „Pokud je někdo vhodný pro domácí dialýzu, určitě mu ji doporučuji. Není se čeho bát,“ řekla.

Dialyzační péče je pro život pacientů se selháním ledvin nezbytná. Principem dialýzy je čištění krve, které u nemocného nahrazuje činnost nefunkčních ledvin. Pomáhá odstranit z těla odpadní látky a přebytečné tekutiny, což jinak obstarávají zdravé ledviny.

V současné době v domácím prostředí v Česku podstupuje dialýzu více než sto pacientů, jejich počet by ale měl výrazně růst. Před dvěma roky potřebovalo dialyzační péči celkem přes jedenáct tisíc lidí z celé republiky. Průměrný věk, ve kterém pacienti s touto léčbou začínají, se zvýšil na 68 let.

31. března 2024

Autor:
  • Nejčtenější

Luxusní vila trestně stíhaného strůjce kauzy Dozimetr Redla je na prodej

11. června 2024  18:54

Luxusní vila kontroverzního podnikatele Michala Redla, která se nachází ve Zlíně, je na prodej....

Ze silničního nadjezdu ve Zlíně skočil muž, podle svědků spáchal sebevraždu

7. června 2024  12:02

Policie řeší v centru Zlína případ pravděpodobné sebevraždy. Dospělý muž tam poblíž nákupního...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Neznámí cyklisté pomohli zachránit muže. Zdravotníci jim děkují aspoň na dálku

11. června 2024  18:31

Nečekané pomoci se dostalo zlínským záchranářům. Ti se vypravili zachraňovat muže do těžko...

Klobouky se vzpamatovávají z bleskové povodně, druhé za krátkou dobu

11. června 2024  9:24,  aktualizováno  16:52

Zničený ekopark, vypuštěný bazén, ucpaná kanalizace, desítky zaplavených sklepů. Blesková povodeň v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Ve Zlínském kraji mají první obchod bez obsluhy, je šancí pro další obce

10. června 2024  12:02

V Uherském Ostrohu na Uherskohradišťsku otevřeli první automatizovanou prodejnu na východní Moravě....

Na Kroměřížsku našli pohřešovanou seniorku s Alzheimerem, je v péči lékařů

14. června 2024  17:43,  aktualizováno  19:21

Policie pátrala po seniorce ze Záhlinic, místní části Hulína na Kroměřížsku. Seniorka odešla z domu...

Na pódiu by to nevyznělo. Divadelníci hrají v soudní síni nebo ve škole

14. června 2024  15:49

Každý divadelní kus nemusí mít klasickou podobu, kdy herci hrají na pódiu a publikum se na ně dívá...

Semafor na klíčové křižovatce po týdnu opět nefunguje, Otrokovicím hrozí kolony

14. června 2024  12:14,  aktualizováno  12:58

Řidiči, kteří se chystají do Otrokovic, mohou aktuálně narazit na komplikace. Na začátku města...

Z Hradiště do světa. Na Slovácku teď frčí jména fotbalových spolužáků

14. června 2024  10:26

Měli být tři, zůstali dva. I tak je dlouholetý mládežnický trenér fotbalového Slovácka Tomáš...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...

Slunce komplikuje výkupy z fotovoltaik. Dodavatelé začínají upravovat ceny

Premium Počet solárních elektráren v Česku stále roste. Ve slunečných dnech je přebytků z fotovoltaik tolik, že se jejich cena...