Blahodárný vliv sádla
Poptávka lékárníků po lidských kadáverech byla na pomezí sedmnáctého a osmnáctého století nezměrná. Jak dodává historik Richard Sugg z Univerzity v Durnhamu: „Lidé se přestali ptát, zda je správné jíst lidské maso. Začali řešit, jaký druh lidského masa je pro jejich zdraví nejdůležitější.“
Plešatíte? Potřebujete víc vlasů. Bolí vás srdce? Potřebujete srdce. A v lékárně už měli zásobu. Předměstí Paříže tehdy odporně páchla, protože se v mýdlárnách vyvařoval lidský tuk (co by pro lidskou pokožku mohlo být lepší než opravdové lidské sádlo?). Na viselce u soudních dvorů se stály fronty, protože jejich tělesné tekutiny a výměšky představovaly dokonalý extrakt pro výrobu životabudičů. A lebeční kosti, zvlášť ty poházené v lesích a porostlé mechem, se vyvažovaly zlatem.