Symbióza charismatického svérázu a profesionality: barman Gary Regan

Symbióza charismatického svérázu a profesionality: barman Gary Regan

Barmanská legenda Gary Regan: musíte umět potěšit hosty

  • 2
Je žijící legendou a asi nejcharismatičtější postavou barového nebe. Hluboká znalost oboru a touha experimentovat spolu se svérázným vystupováním, suchým humorem, ale též nekonečnou přívětivostí z Garyho Regana učinila ikonu. O tomto víkendu se mistr barman a mixolog podíval do Prahy.

Už v sobotu se Gary v Bugsy's baru setkal s nejlepšími českými barmany, ještě předtím ale namíchal signature cocktail pro nový bar Cloud 9, který v květnu otevírá hotel Hilton Prague. Výzva to byla komplikovaná – koktejl měl obsahovat tradiční český drink a ovocnou pálenku.

Jako báze pro svůj nový drink Gary Regan zvolil Becherovku a grappu. „Míchat koktejly z ovocných destilátů je velice složité. Tenhle drink se mi ale snad povedl," prohlásil Gary poté, co zbrusu nový cocktail namíchal, aby jeho recept napsal podle tradice na barový ubrousek.

Koktejl růžové barvy Regan pojmenoval Markéta a kromě zmíněných ingrediencí obsahuje ještě limoncello a grenadinu.

Zájem těch nejlepších českých barmanů o setkání s ním výstižně ilustruje, že je považován za skutečnou ikonu.

Barman Gary Regan

Sám Regan se ale do takové role stylizuje nerad: „Nezáleží na tom, jak umíte smíchat pár ingrediencí dohromady, a už vůbec ne na tom, jestli jste třeba napsali knížku, kterou mají lidi rádi. Podstatou barmanství je umět potěšit hosty, dokázat vytvořit správnou atmosféru. V New Yorku se mi stalo, že za mnou přišel jeden z mých zákazníků a říká mi: ,Gary, jedu teď na čas pryč, za dva dny mi přijede hlídat byt kamarád. Tady máš klíče, pozítří se tu pro ně zastaví.' Tohle je pro mě smysl toho, co dělám.“

Po setkání s českou barmanskou elitou se Gary Regan prošel noční Prahou, navštívil několik dalších barů a stihl také ochutnat českou kachnu se zelím a guláš s knedlíky – vše samozřejmě s českým pivem.

„Praha je pohádková. Mám obrovskou radost, že jsem měl alespoň těch pár hodin na to, abych si prohlédl její historické centrum.“

Kdo je Gary Regan?
Barmanská hvězda je původem z Anglie, už mnoho let ale žije v americkém Cornwall on Hudson poblíž New Yorku, kde má svou barmanskou školu. Je autorem vysoce ceněné knihy Joy of Mixology a především kultovní publikace The Bartender's Bible, které se po celém světě prodalo už před milion kusů.

Gary napsal řadu dalších knih o destilátech (především o bourbonu) a koktejlech.

Má svůj pravidelný barmanský sloupek Cocktailian v San Francisco Chronicle, přispívá do desítek odborných magazínů. Značnou část roku cestuje po světě, aby vedl mixologické semináře a zasedal v porotách prestižních barmanských soutěží.