Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Lukáš Vondráček

Klavírista Lukáš Vondráček (* 21. 10. 1986) žije v americkém Bostonu. V květnu 2016 se stal vítězem prestižní klavírní soutěže královny Alžběty v Bruselu.

GLOSÁŘ: Jak londýnští hudebníci uctili královnu, a Ježibaba ukradla show

Druhý týden Dvořákovy Prahy nabídnul mimo jiné hosty z Londýna a mladé hudebníky z Pražské konzervatoře. Ten třetí otevřelo ambiciózní koncertní provedení Dvořákovy Rusalky.

21. září 2022  7:30

Dvořákova Praha uvede Rusalku. S Českou filharmonií a Semjonem Byčkovem

Světové orchestry, ale i přehlídku smyčcových kvartet a další události nabídne letošní ročník festivalu Dvořákova Praha. Ten začne 8. září a vstupenky se již prodávají.

29. března 2022  15:30

GLOSÁŘ: Bachovy kavárenské lahůdky a čaroděj, jenž usedl ke klavíru

Pražské jaro mělo od začátku pandemie konečně zaplněné sály. Smůlu prolomil až letošní Klavírní festival Rudolfa Firkušného. Nabídl pět dobrých až vynikajících výkonů a jeden z jiného světa.

10. listopadu 2021  18:55

Čas píše ďábelské příběhy, poznala režisérka série o nadaných dětech

Režisérka Hana Pinkavová už dvacet let natáčí nadané děti. Nejnověji se k nim v dokumentárním cyklu ČT Ještě hořím? vrátila, aby zjistila, jak se někdejším malým talentům vede v dospělosti.

14. února 2021  11:57

GLOSÁŘ: Poselství koronavirové Dvořákovy Prahy: Lidé chtějí živou hudbu

Letošní koronavirová Dvořákova Praha dohrála svůj program až do konce. Sice upravený, ale s několika výjimečnými počiny a hlavně: s publikem.

21. září 2020  18:55

GLOSÁŘ: Pianistova spanilá jízda, unikátní Happy Birthday a konec kašle

Odhlédnuto od různých dojmů z dosavadních koncertů Dvořákovy Prahy, samotný fakt, že festival se koná, jakkoli pořadatelé i účinkující doslova nevědí dne ani hodiny, zaslouží obdiv. A teď ty dojmy.

12. září 2020  18:55

Na koncerty jen v rouškách a různými vchody. Začíná Dvořákova Praha

Zachoval hlavní dramaturgické linky, kromě šéfa České filharmonie Semjona Byčkova však musel festival rezignovat na zahraniční umělecké špičky. Dvořákovu Prahu v pátek večer zahájí Česká filharmonie.

4. září 2020  16:58

Jak reagují umělci na kritiku? Vondráček ruší koncerty, Renč vyhrožuje

Premium

„Čím to je, čím to je, že léto nenávidí jeseň a kritik nenapíše pieseň...“ zpívají slovenští No Name a až poeticky se navážejí do úhlavních nepřátel všech umělců. No Name nejsou jediní, jedovatá...

13. června 2020

Děti? Planeta je už tak přelidněná, říká violoncellistka a modelka Kovalová

Premium

Terezie Kovalová patří mezi naše nejžádanější violoncellistky. Ačkoli její hudební začátky nebyly snadné, brzy v sobě našla dostatek síly pokračovat. A vymanit se z vlivu okolí – dokonce i své...

24. května 2020  10:37

Dvořákova Praha musí oželet světové hvězdy, představí tuzemskou elitu

Festival Dvořákova Praha by se měl uskutečnit v naplánovaném termínu od 4. do 20. září. Kvůli koronavirové krizi však rezignoval na zahraniční hvězdy. O to větší prostor dá tuzemské špičce.

19. května 2020  15:55

Janáčkovu sezonu uzavře čtyřdenní Hudební maraton

Čtyřdenním festivalem Hudební maraton Leoše Janáčka vyvrcholí v říjnu celoroční program Janáček Ostrava 2018. Po celý rok ostravské kulturní a vzdělávací instituce vytvářely zajímavé koncerty,...

22. září 2018  11:21

Ostravské stopy: Město bylo těhotné talenty, říká klavírista a pedagog Bernatík

Ostravský klavírista, klavírní pedagog, skladatel a organizátor hudebního života Rudolf Bernatík loni oslavil osmdesátiny a při té příležitosti mu gratuloval i jeho nejznámější žák, fenomenální...

9. září 2018  19:13

Moravskoslezské Ceny Jantar poprvé rozdány, nejvíce jich získal Stypka

Tři výroční Ceny Jantar, které se letos poprvé udělovaly umělcům spojeným s Moravskoslezským krajem, si z nedělního slavnostního vyhlášení v Ostravě odnesl frýdecko-místecký písničkář David Stypka.

16. dubna 2018  8:31

Pohodlí a slávu v Londýně vyměnil za úspěšné bistro v Praze

Producent Depeche Mode, Davida Bowieho či Massive Attack by si mohl užívat pohodlí a slávy v rodném Londýně. Místo toho si Tim Simenon se společníkem Luďkem Netušilem otevřel na pražských Vinohradech...

25. listopadu 2017

Hlavní je Janáček, ne Ostrava či Hukvaldy, míní ředitel ke sloučení akcí

Dva nejvýznamnější hudební festivaly spjaté s odkazem Leoše Janáčka: Janáčkův máj a Janáčkovy Hukvaldy, se sloučí v nový festival. Od příštího roku se tak bude konat pouze Mezinárodní hudební...

5. listopadu 2017  13:01

Letošní Pražské jaro vstoupí do dějin. Díky Mé vlasti po vídeňsku

Každý festival potřebuje správnou tečku. Monumentální Symfonie č. 7 Krzysztofa Pendereckého, která v pátek uzavřela Pražské jaro, jí bezesporu byla. Zvlášť když dirigoval skladatel osobně. Největší...

3. června 2017  17:55

Virtuos z Opavy teď nemá domov. Po světě cestuje s dvěma velkými kufry

„Do Ostravy se vracím velmi rád,“ říká Lukáš Vondráček, klavírní virtuos a vítěz nejprestižnější světové klavírní soutěže konané v Bruselu.

3. června 2017  17:55

GLOSÁŘ: Na Pražském jaru zářil pianista Vondráček, bouřlivák i básník

Možná to byl ještě doznívající dojem z kouzelného zvuku Vídeňských filharmoniků a spontánního způsobu, jímž na Pražském jaru tvořili Smetanovu Mou vlast. Každopádně následující orchestrální koncerty...

21. května 2017  17:55

Pražské jaro míří pod širák. Letos ho čeká senzační zahájení

Událost roku v klasické hudbě je tady. Vídeňští filharmonikové s dirigentem Danielem Barenboimem večer poprvé v historii zahrají Smetanovu Mou vlast na Pražském jaru.

12. května 2017  16:54

GLOSA: Mladý pianista vypustil dravce, ale nakonec ho zkrotil

Loni na jaře k sobě strhl pozornost, když jako první Čech vyhrál v Bruselu proslulou a náročnou Soutěž královny Alžběty. Teď se klavírista Lukáš Vondráček představil v Rudolfinu se sólovým recitálem.

15. ledna 2017  16:55

Brownlee, Šporcl a Vondráček. Janáčkův máj láká na virtuosy a číslo tři

Charismatický černošský zpěvák Lawrence Brownlee, fenomenální klavírista Lukáš Vondráček či originální houslista Pavel Šporcl budou hosty Mezinárodního hudebního festivalu Janáčkův máj. Jeho 42....

9. ledna 2017  10:55

GLOSA: Český génius se v hrobě neobrací, otázka je, zda se usmívá

Vytknout Pražskému jaru, že při výběru interpretů pro letošní Klavírní festival Rudolfa Firkušného nevymýšlelo víc, než bylo nezbytné nutné, by asi nebylo úplně fér. Na to jsou všichni čtyři pianisté...

27. listopadu 2016  18:55

Zvládl izolaci, večeřel s královnou. Český pianista hraje jako ďábel

U nás je to fantasmagorie: soutěž interpretů klasické hudby sleduje na obrazovkách půldruhého milionu diváků, finalisty k sobě pozve hlava státu, vítěze poznávají kolemjdoucí. Mladý český pianista...

5. listopadu 2016  17:55

V lese zní klasika, jazz i pop. Hrají mladí a moc je to baví

Tábor plný hudby se v těchto týdnech nachází v lese u Horního Jelení a děti, které jím projdou, už pravděpodobně svůj hudební nástroj a muziku neopustí.

29. července 2016  8:06

Festival Janáčkův máj přiveze světové hvězdy vážné hudby

Hvězdy světového formátu přiveze do Moravskoslezského kraje Mezinárodní hudební festival Janáčkův máj. Ten právě zahájil předprodej vstupenek na svůj 41. ročník.

6. února 2016  8:48

GLOSA: Firkušného klavírní festival pozlatila francouzská víla

Čtyři tuzemští i zahraniční pianisté vzdali hold legendárnímu Rudolfu Firkušnému. Zlatý hřeb nového pražského festivalu přišel nakonec s koncertem mladé Francouzky Lise de la Salle.

1. prosince 2013  16:08

SERVIS: Všechny koncerty Firkušného festivalu začínají v osm večer

Vstupenky na Festival Rudolfa Firkušného lze koupit na webu i v Rudolfinu. Všechny koncerty se konají v Rudolfinu a začínají ve 20 hodin. Ceny vstupenek na každý ze čtyř večerů jsou různé.

18. listopadu 2013  18:24

Měl jsem pod nohama bedničku, vzpomíná talent Vondráček na své začátky

Začínal jako zázračné dítě. Dnes je mu 27 let, žije ve Státech a hraje více ve světě než v Česku. Lukáš Vondráček přijal pozvání na Festival Rudolfa Firkušného.

18. listopadu 2013  17:34

Klavírní festival Rudolfa Firkušného je podzimní bratříček Pražského jara

Pražské jaro se sice koná a nadále bude konat v květnu, nicméně od letoška k němu přibude podzimní bratříček. Komorní přehlídka, která se letos bude konat od 24. do 30. listopadu, by se měla věnovat...

18. listopadu 2013  17:21