Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Chtěl jsem ho převychovat, řekl obžalovaný z utýrání chlapce bitím

  11:53
Ústecký krajský soud se začal zabývat případem únorové vraždy tříletého chlapce z Loun. Dítě podle obžaloby doslova utýral jeho jednadvacetiletý otčím, když ho po celém těle opakovaně mlátil holýma rukama a vařečkou nebo pálil kůži žehličkou a cigaretou. Za to hrozí až výjimečný trest.

Podle obžaloby muž chlapce fyzicky napadal od ledna letošního roku. Vedle bití dlaní a vařečkou ho podle spisu také pálil cigaretami, žehličkou, posazoval ho na sporák, po celém těle ho kousal, sprchoval studenou vodou nebo ho nechával klečet s nataženýma rukama, na které mu pokládal knížky. Vařečkou mu podle státního zástupce také násilím rozevíral semknuté čelisti.

V noci z 15. na 16. února ho pak podle obžaloby bil rukama do hlavy.

„V důsledku otoku mozku chlapec zemřel,“ uvedl státní zástupce Vladimír Jan, jenž při čtení obžaloby strávil několik minut jen popisováním vnějších i vnitřních zranění, které podle něj chlapec otčímovým počínám utrpěl.

Muž před trestním senátem uvedl, že chlapec začal hodně zlobit, což ho vytáčelo a chtěl ho proto převychovat. „Řešil jsem v sobě navíc hodně věcí. Byl jsem agresivní, neuměl jsem to ovládat,“ vypověděl muž, jehož policisté nejprve obvinili z těžkého ublížení na zdraví.

Když později dostali do rukou výsledky pitvy, čin překvalifikovali na vraždu. Vedle toho obžaloba muže viní také ze spáchání zločinu týrání svěřené osoby.

S chlapcovou matkou prý začal obžalovaný žít ve společné domácnosti loni v říjnu, kdy se ona přestěhovala z Mostu do Loun.

„Na začátku bylo všechno v pohodě, časem se to ale zhoršovalo. Někdy jsme se hádali kvůli mé žárlivosti. Chodilo k nám domů hodně lidí a mně se to nelíbilo. Hulilo se tam. Chtěl jsme to nějak řešit, ale dělala, že neexistuji. Pak do toho začal malej hodně zlobit,“ uvedl.

Řekl, že chlapec měl záchvaty vzteku, při kterých sebou házel o zem. Všude prý rozhazoval jídlo.

„Začal se taky pokakávat. Úplně mě ignoroval. V prosinci jsem mu dal poprvé na prdel. Do té doby jsem na něj nesáhl,“ podotkl muž. „Postupem to začalo být horší, začal jsem používat vařečku. Někdy jsem mu dával na holou, někdy přes oblečení. Pak dostával i přes obličej.“

Otčím bil tříletého chlapce tak, až z něj začala stříkat krev

Přiznal, že jednou při bití vařečku dokonce zlomil. A jednou prý dával chlapci přes zadek tak vehementně, až z dítěte stříkala krev.

„Když jsem to viděl, už jsem toho nechal. Že by z něj stříkala krev, se stalo jenom jednou,“ uvedl obžalovaný s tím, že například u tohoto fyzického útoku byla přítomná i chlapcova matka.

„Řekla, že budeme muset vymalovat,“ pokrčil rameny s tím, že chlapec měl na hýždích modřiny, posléze strupy a nakonec velkou otevřenou ránu, kterou přelepovali.

Trestat dítě klečením s knížkami na rukách prý napadlo jeho. Sprchování studenou vodou mu údajně poradila chlapcova babička. Obžalovaný popřel, že by chlapce pálil nebo mu vytrhával vlasy. Jednou ho prý kousl do ruky.

„Někdy, když jsem ho mlátil otevřenou dlaní přes hlavu, tak spadl,“ podotkl s tím, že si chlapec od ledna stěžoval, že ho bolí nožičky, proto mu je zavazovali do obvazu.

„Že to může mít nějaké následky, jsem si uvědomil až ve vazbě“

Zmíněného 15. února údajně přišel domů z práce a šel si lehnout. Když se podle svých slov vzbudil a šel dítě zkontrolovat, chlapec prý ležel v postýlce a vůbec nereagoval.

„Byl takovej ztuhlej. Nohy měl jako v křečích. Osprchoval jsem ho proto studenou vodou. Pořád se nic nedělo. Tak jsem mu dal asi čtyři facky. Pak nějak nemohl polykat, všude měl sliny i s krví. Zkoušel jsem mu proto otevřít pusu vařečkou, pak jsem použil brčko a odsával mu je. Báli jsme se zavolat doktora, že by nám ho mohli vzít,“ popsal.

Ráno když prý k postýlce přišel, chlapec nedýchal. „Zavolali jsme záchranku a já ho začal oživovat,“ podotkl.

Jeho výpověď trvala přes hodinu. „Neuvědomoval jsem si, že to může mít nějaké následky. Uvědomil jsem si to až ve vazbě,“ dodal.

Syn neposlouchal, řekla dvacetiletá matka mrtvého chlapce

Před soudem vypovídala i dvacetiletá matka mrtvého chlapce. Řekla, že její syn obžalovaného skutečně neposlouchal. „Ze začátku, když mu dal rukou přes zadek, tak jsem s tím souhlasila, protože malý fakt neposlouchal. Pak, jak to bylo tvrdší, tak se mi to přestalo líbit,“ uvedla.

Soudkyně ji musela několikrát napomenout, aby mluvila hlasitěji. Každé slovo z ní páčila. Otázky několikrát opakovala, než jim žena porozuměla.

Po Novém roce prý zavolala příbuzné, která se chystala do Loun na návštěvu, aby nejezdila. Přiznala, že to udělala proto, aby dítě neviděla, protože už na něm bylo násilí znát.

„Někdy po těch ranách malý brečel a říkal: Nechci, nechci,“ podotkla matka s tím, že si nevšimla žádných popálenin. Připustila naopak vedle bití rukama a vařečkou také klečení i sprchování. Obžalovaný podle ní zlomil o chlapce více vařeček než jednu.

U incidentu, kdy z dítěte stříkala krev, jsem nebyla, uvedla matka

„Jenže to byly vařečky, že kdybyste s nimi jen ťukla o stůl, tak se zlomily,“ vypověděla a odmítla, že by byla u incidentu, kdy z dítěte stříkala krev. Zároveň zmínila, že se synem nešla k doktorovi kvůli obavám, aby o něj nepřišla.

Podle ní byl chlapec už 14. února apatický. Když s ním šla ven na hřiště, odmítal vylézt z kočárku, přičemž jindy to bylo naopak. Když mluvila o 16. únoru ráno, kdy chlapce našli v postýlce, aniž by dýchal, popsala, že měl fialovou pusinku a že ona sama byla okamžitě v šoku.

V souvislosti s tímto činem čelí i ona stíhání. Státní zástupce na ni přede dvěma dny podal obžalobu k Okresnímu soudu v Lounech.

Hlavní líčení s mužem bude pokračovat v polovině srpna výslechem znalců.

  • Nejčtenější

Vyměním blinkr za kávu. Lidé si předávají špatně doručené zásilky

Zákazníci chomutovské Zásilkovny v těchto dnech řeší neobvyklou situaci. Na výdejních místech služby a v jejích Z-boxech si sice vyzvednou balík na své jméno, ovšem až poté zjistí, že obsah je jiný,...

24. července 2024  15:06

Stát končí s investicemi do okolí jezera Milada. Města neví, co bude dál

U jezera Milada nedaleko Ústí nad Labem chybí i devět let po zpřístupněný širší zázemí pro rekreanty, dostatek služeb nebo záchytné parkoviště. A hned tak se to nezmění. Státní podnik Diamo, který...

22. července 2024  9:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hradec - Teplice 1:0, gól hostů v závěru kuriózně neplatil, pak se trefil Spáčil

Devadesát minut nudy, v nastavení pak nevídané drama. Tepličtí fotbalisté v úvodním dějství nového ročníku v Hradci Králové v samém závěru skórovali, ale na doporučení videoasistenta gól kvůli...

21. července 2024  19:40,  aktualizováno  21:55

Na Lounsku se srazil minibus s autem, mezi zraněnými jsou ženy z věznice

Nehoda minibusu a osobního auta u Lubence na Lounsku si dnes odpoledne vyžádala dvanáct zraněných. Čtyři lidi s podezřením na středně vážná až vážná zranění odvezli záchranáři do nemocnice v Mostě. V...

19. července 2024  13:07,  aktualizováno  17:04

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

OBRAZEM: Krásky, rychlé stroje, bouračky i prezident. Superbiky v Mostě bavily

Víkendové mistrovství světa superbiků v Mostě mělo zase šmrnc. Davy fanoušků včetně pochodujících Turků, v paddocku krásné hostesky, na startovním roštu na rozdíl od formule 1 stále grid girls, na...

22. července 2024  12:21

Muž na Děčínsku zemřel po ranách nožem, policie podezřelého obvinila z vraždy

Kriminalisté v Ústeckém kraji vyšetřují vraždu, k níž došlo ve čtvrtek večer na Děčínsku. Podezřelým je jednadvacetiletý muž, který podle serveru CNN Prima News ubodal svého otčíma. Policisté ho...

26. července 2024  9:15,  aktualizováno  14:40

Šestá litvínovská sezona pro Zygmunta: Našel jsem druhý domov

Je mu teprve 24 let, v hokejovém Litvínově však přidá už šestou sezonu. Polský útočník Pawel Zygmunt se dohodl se semifinalistou letošní extraligy na prodloužení kontraktu o další rok.

26. července 2024  14:05

Na Litoměřicku při požáru bytu zemřela seniorka, patrně kouřila v posteli

Při požáru bytu v panelovém domě v Roudnici nad Labem na Litoměřicku ve čtvrtek večer zemřela jeho majitelka. Podle prvotních zjištění žena v důchodovém věku pravděpodobně kouřila v posteli.

26. července 2024  8:59

Hit před bitvou. Kabáti v Teplicích před Spartou představí novou hymnu

Zpívá celý stadion! Na fotbale v Teplicích zazní před sobotním ligovým hitem s mistrovskou Spartou i potenciální hit hudební. Skupina Kabát, která vzešla z lázeňského města na severu Čech a několik...

25. července 2024  19:05,  aktualizováno  26.7 8:42

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....