„Rozhodli jsme otevřít tento obor na základě poptávky pivovarů v regionu. O vyučené lidi v tomto odvětví je na trhu práce velký zájem, souvisí to i s boomem minipivovarů,“ uvedla Stanislava Sajdlová, ředitelka Střední odborné školy a Středního odborného učiliště SČMSD.
Po třech letech studia získá absolvent výuční list. Na trh práce půjde se znalostmi technologie výroby piva a sladu a vědomostmi o správném skladování.
Bude schopný hodnotit kvalitu vstupních surovin, meziproduktů i hotových výrobků. Současně bude umět obsluhovat výrobní linky a provádět základní údržbu technologického zařízení.
Praxe přímo ve výrobě
Teorii se naučí ve školní lavici, praxi pak přímo ve výrobě. Uplatní se jak ve sladovnictví a pivovarnictví, tak v podnikových laboratořích. „Pivovary v Žatci i v okolí zřízení tohoto oboru uvítaly. Naši žáci budou vykonávat týdenní praxe přímo v provozu,“ doplnila Sajdlová.
Žatecká škola je první v Ústeckém kraji, která tento obor nabízí. Maximální kapacita je devadesát žáků. Škola ale očekává, že v prvním roce bude zájem nižší, protože jde o novinku.
„Přihlášku ke studiu mohou žáci nyní posílat v rámci druhého přijímacího kola, a to až do konce léta,“ poznamenala Sajdlová.