ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Byla to práce pro tři lidi, říká soudce, jemuž hrozí odvolání za průtahy

  • 4
Soudci Okresního soudu v Chomutově Liboru Lhoťanovi hrozí kvůli průtahům odvolání z funkce. Žalobu dnes začal projednávat kárný senát Nejvyššího správního soudu. Nejpřísnější postih pro kolegu navrhla předsedkyně okresního soudu Kateřina Vltavská.

Žaloba se týká 39 spisů, z nichž 16 už Lhoťan v mezičase stihl vyřídit. Přesto Vltavská trvá na podaném návrhu, včetně odvolání z funkce.

Podle předsedkyně soudu je Lhoťan slušný člověk, se kterým měla dobré zkušenosti, avšak kontroly ukázaly průtahy a problémy s organizací práce. Nepomohlo ani dočasné zastavení přidělování nových spisů.

Lhoťan kárnému senátu řekl, že musel řešit velké množství kauz v různých agendách, včetně exekucí, které dělat nechtěl. Šlo podle něj o práci pro tři lidi, ne pro jednoho soudce.

„Rozdělení bylo nespravedlivé, nerovné,“ uvedl Lhoťan. „Soudci v Chomutově jsou všichni ve strachu z kontrol. Není to zdravá atmosféra,“ doplnil Lhoťan.

Odvolání z funkce je nejpřísnějším možným postihem v kárném řízení se soudci. Častější jsou srážky platu v různé výši a délce trvání. Kárný senát také může uložit důtku, nebo soudce zprostit žaloby.