Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

V Českém Švýcarsku shořely historické chaty, z památky zbyly jen komíny

  8:19aktualizováno  16:05
V Národním parku České Švýcarsko shořely dvě historické chaty Na Tokání, které jsou zařazené mezi cenné kulturní památky. Jedna vyhořela do základů, z nichž se tyčí už pouze dva zděné komíny, druhá přišla o střechu i všechno uvnitř. Hasiči na místo vyslali vrtulník s hasicím vakem, požár dostali pod kontrolu až po sedmi hodinách.

„Nad ránem dostali naši revírníci informaci od místních obyvatel, že vidí z lesa stoupat kouř. Vyjeli na obhlídku a zjistili, že hoří historické objekty loveckých chat Na Tokání. Obě chaty, které jsou zapsané kulturní památky, jsou prakticky úplně vyhořelé,“ řekl mluvčí NP České Švýcarsko Tomáš Salov.

Hasiči k požáru vyjížděli ve tři čtvrtě na sedm ráno. Na místě zasahovalo asi 160 hasičů. Hořel i les, který pravděpodobně chytil od požáru chat.

„Kvůli požáru dvou chat a lesního porostu v Rynarticích - Na Tokání, okres Děčín, byl vyhlášen třetí stupeň poplachu,“ informoval mluvčí hasičů Lukáš Marvan. Požár hasiči dostali pod kontrolu ve tři čtvrtě na dvě odpoledne, kdy začali dohašovat ohniska.

Shořely dvě chaty, obě jsou v soukromém vlastnictví. V pondělí v nich chtěli provozovatelé přivítat první hosty.

„Čekali jsme s otevřením na pondělí. Měli jsme i spoustu rezervací, to teď budeme muset všechno vyřešit,“ řekl ČTK za majitele Miroslav Keller. „Když mi zavolali v sedm ráno, že hoří penzion, byl to šok, ale hlavně, že tam nikdo nebyl,“ uvedl. Škoda podle něj bude velmi vysoká, vyčíslit si ji netroufl.

„Je to obrovské neštěstí. Máme za sebou požár zámečku Dvojhradí ve Mstišově a teď další historická památka. Je to ale příliš čerstvé na to, abych mohla říci, co všechno to pro nás znamená. Víme jen jediné, co nás čeká, bude obrovská práce,“ řekla Věra Brožová z Národního památkového ústavu.

Pracovníci památkového úřadu prohlédnou zbytky budov hned, jak jim to hasiči dovolí. „Následně bude provedena dokumentace všech existujících konstrukcí, zhodnocen bude jejich technický stav a případná možnost záchrany,“ nastínila Brožová další vývoj.

„Situace se pak bude odvíjet od toho, v jakém stavu nebo v jak velkém rozsahu se podaří objekty či jejich části zachovat. Našim primárním cílem bude učinit všechny kroky, které po dohašení zabrání jejich další destrukci a umožní získat čas pro plánování obnovy památky. Teoreticky lze uvažovat o provizorním zastřešení torz, statickém zajištění pomocí podpěr nebo výdřev,“ přiblížila.

Dále by měly následovat konzultace s majitelem a projektantem o způsobu obnovy památky. „V případě fatálního poškození lze uvažovat o zániku objektu či o výstavbě replik památky tak, jak se to stalo např. na Libušíně,“ dodala Brožová.

Chata Na Tokání vyhořela už v roce 1905 a pak i 1909

Chaty Na Tokání jsou podle památkářů vzácnou památkou. „Jedná se o soubor šesti srubů vznikajících ve 30. letech 20. století jako lovecký zámeček rodu Kinských. V této oblasti jde o zcela mimořádný typ architektury, jejíž jádro je zděné, obložené dřevem, takže působí jako celodřevěné. Tímto se zcela vymyká regionálním stavbám. Významná je pak i podoba a vybavenost interiérů. Ty jsou obkládané dřevem a za pozornost stojí uměleckořemeslné zpracování detailů,“ popsala Brožová.

Původní obora byla v lokalitě Na Tokání vybudována v 80. letech 17. století. V roce 1833 dal majitel panství kníže Rudolf Kinský příkaz k vybudování provizorní útulny pro lovce, neboť zde byl znám hojný výskyt ptactva, především tetřeva hlušce. Postupně se přistavovaly další objekty a stavby získaly trvalý charakter. Z té oné doby pochází i německý název lovecké chaty Balzhütte.

Postupně zde byly budovány přístupové cesty a osvětlení a zpevňovány lovecké stezky v okolí. V polovině 50. let 19. století Na Tokání vznikla chata ve stylu loveckého zámečku. Tento objekt byl 26. 10. 1905 zničen požárem.

Vzápětí byl sice obnoven, ovšem i tato lovecká chata o čtyři roky později opět shořela. Současná podoba staveb Na Tokání pocházela až z 30. let 20. století, kdy zde byla v roce 1932 postavena nová hájovna a budova hostince.

Chatám Na Tokání se říká různě. „Někdy se se můžete setkat i s názvem Tokáň. My však používáme název Na Tokání, který uvádějí katastrální podkladové mapy,“ podotkl Salov.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autoři: , ,
  • Nejčtenější

Vyměním blinkr za kávu. Lidé si předávají špatně doručené zásilky

Zákazníci chomutovské Zásilkovny v těchto dnech řeší neobvyklou situaci. Na výdejních místech služby a v jejích Z-boxech si sice vyzvednou balík na své jméno, ovšem až poté zjistí, že obsah je jiný,...

24. července 2024  15:06

Stát končí s investicemi do okolí jezera Milada. Města neví, co bude dál

U jezera Milada nedaleko Ústí nad Labem chybí i devět let po zpřístupněný širší zázemí pro rekreanty, dostatek služeb nebo záchytné parkoviště. A hned tak se to nezmění. Státní podnik Diamo, který...

22. července 2024  9:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hradec - Teplice 1:0, gól hostů v závěru kuriózně neplatil, pak se trefil Spáčil

Devadesát minut nudy, v nastavení pak nevídané drama. Tepličtí fotbalisté v úvodním dějství nového ročníku v Hradci Králové v samém závěru skórovali, ale na doporučení videoasistenta gól kvůli...

21. července 2024  19:40,  aktualizováno  21:55

Na Lounsku se srazil minibus s autem, mezi zraněnými jsou ženy z věznice

Nehoda minibusu a osobního auta u Lubence na Lounsku si dnes odpoledne vyžádala dvanáct zraněných. Čtyři lidi s podezřením na středně vážná až vážná zranění odvezli záchranáři do nemocnice v Mostě. V...

19. července 2024  13:07,  aktualizováno  17:04

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

OBRAZEM: Krásky, rychlé stroje, bouračky i prezident. Superbiky v Mostě bavily

Víkendové mistrovství světa superbiků v Mostě mělo zase šmrnc. Davy fanoušků včetně pochodujících Turků, v paddocku krásné hostesky, na startovním roštu na rozdíl od formule 1 stále grid girls, na...

22. července 2024  12:21

Muž na Děčínsku zemřel po ranách nožem, policie podezřelého obvinila z vraždy

Kriminalisté v Ústeckém kraji vyšetřují vraždu, k níž došlo ve čtvrtek večer na Děčínsku. Podezřelým je jednadvacetiletý muž, který podle serveru CNN Prima News ubodal svého otčíma. Policisté ho...

26. července 2024  9:15,  aktualizováno  14:40

Šestá litvínovská sezona pro Zygmunta: Našel jsem druhý domov

Je mu teprve 24 let, v hokejovém Litvínově však přidá už šestou sezonu. Polský útočník Pawel Zygmunt se dohodl se semifinalistou letošní extraligy na prodloužení kontraktu o další rok.

26. července 2024  14:05

Na Litoměřicku při požáru bytu zemřela seniorka, patrně kouřila v posteli

Při požáru bytu v panelovém domě v Roudnici nad Labem na Litoměřicku ve čtvrtek večer zemřela jeho majitelka. Podle prvotních zjištění žena v důchodovém věku pravděpodobně kouřila v posteli.

26. července 2024  8:59

Hit před bitvou. Kabáti v Teplicích před Spartou představí novou hymnu

Zpívá celý stadion! Na fotbale v Teplicích zazní před sobotním ligovým hitem s mistrovskou Spartou i potenciální hit hudební. Skupina Kabát, která vzešla z lázeňského města na severu Čech a několik...

25. července 2024  19:05,  aktualizováno  26.7 8:42

Advantage Consulting, s.r.o.
TECHNIK 3D MĚŘENÍ (38-42.000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Ústecký kraj
nabízený plat: 38 000 - 42 000 Kč

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....