Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsme queer, jsme here a Most je náš revír, provolávali účastníci Most Pride

  19:22
V sobotní pravé poledne vykročil do sluncem rozpálených ulic Mostu duhový průvod festivalu Most Pride. Několik stovek převážně mladých lidí prošlo za doprovodu policejního antikonfliktního týmu část centra města s cílem upozornit na dodržování lidských práv a posílit myšlenku vzájemného respektu mezi lidmi.

Festival začal průvodem. Už při jeho řazení se poblíž objevila hrstka odpůrců s několika málo transparenty. Kromě několika slovních výpadů ke konfliktům nedošlo. Úderem dvanácté druhý ročník Most Pride odstartovala jeho zakladatelka Karolína Nodesová.

Průvod prošel i kolem mosteckého magistrátu, který organizátorům nedovolil uskutečnit festival na 1. náměstí ve středu města. Právě zde zazněl nejen pískot adresovaný vedení města, ale také hesla „Teplý sever“ nebo „Jsme queer, jsme here a Most je náš revír“, která pak provázela celý pochod.

Organizátoři počet účastníků odhadli na tři až čtyři stovky, policie odhadla počty zhruba poloviční. I tak ale policie do akce nasadila několik aut plných těžkooděnců, takže průvod proběhl zcela bez problémů, i když procházel kolem místních, kteří slovně dávali najevo svůj nesouhlas.

Do sluncem rozpálených ulic Mostu vykročil duhový průvod druhého ročníku festivalu Most Pride.

Právě tato skutečnost zaujala mladý pár z Prahy, který podporuje Prague Pride a přijel se podívat, co je v Mostě jiné. „Lidé, kteří v Mostě průvod pozorují, jsou z něho více vyjukaní než ti v Praze. Koukají a nevědí, co si o tom mají myslet. Daleko více tady zasahoval antikonfliktní policejní tým, který se snažil průvod od místních oddělit. Také měl průvod v Mostě více odpůrců,“ řekla Klára, které přizvukoval přítel Vojta: „Chtěli jsme vidět, jaký je rozdíl mezi Prague Pride a Most Pride. Mostecký Pride je menší, ale jinak stejně dobrý.“

Na nelehkou situaci lidí LGBTQ+ v regionu si postěžovala i Mostečanka Adina, která se kvůli bezpečnosti i ve dne bojí pohybovat po městě. „Lidi na mě vřískají, že nejsem oblečená tak, jak bych prý měla být oblečená. Mám tady strach chodit sama.“

Právě svoboda a rovná práva jsou středobody festivalu. „Přijela jsem, protože si přeji rovná práva pro všechny. Očekávám setkání lidí, kteří se navzájem posílí. Těším se také na otevřenou diskusi ve veřejném prostoru,“ řekla Andrea z Karlovarska, kterou doplnila Hanka: „Přišla jsem se podívat, jak fungují úplně stejní lidé, jako jsem já.“

Průvod tvořili jak místní, tak i podporovatelé z celé republiky. „Přijeli jsme sem vyjádřit podporu mosteckému Pridu, protože je to skvělá aktivita. Jsme rádi, že se takovéto akce konají i v regionech, kde to má veliký lokální dopad,“ sdělil Filip z Opočna.

Jeho kamarádky Anežka z Prahy a Šárka ze Sušice ocenili místní zajímavý a nabitý program. „Ale je to komornější než v Praze,“ chválila si Anežka. Partu doplnila ještě Jana ze Šumavy: „Nelíbí se nám, že mostecká politická scéna Most Pride nepodporuje, protože toto není žádná kontroverzní akce“.

Většina účastníků byla mladých, někteří dokonce přijeli za doprovodu rodičů. „Přivezla jsem dceru, které je třináct, proto jsem ji nechtěla pustit samotnou. Já sama od setkání nic nečekám, ale protože dcera tu chtěla být, tak očekávám její spokojenost,“ podotkla matka Katka.

Sedmnáctiletou Ivetu zase doprovodila její patnáctiletá sestra. „Jsem součástí LGBTQ+ komunity a moje sestra, která mne podporuje, je tu se mnou jako doprovod. Cítím tu podporu, že ostatní lidé zde jsou podobní jako já,“ řekla Iveta.

Na průvod dorazili také dva otcové. „Zvyšujeme tu věkový průměr, jinak tu jsou samí dvacátníci a mladší,“ usmál se pětapadesátiletý David, otec šesti dětí, který přijel s nejmladší dcerou.

„V jedné domácnosti žijeme už sedm let,“ popsal jeho třiatřicetiletý přítel Chris. „A je to úplně normální soužití. Chceme ukázat, že lidé z LGBTQ+ komunity jsou úplně normální lidé, kteří také žijí v rodinách,“ doplnila Davidova dcera Kristýna.

Svůj velký den na Most Pride přišly oslavit také Martina a Laďka. Přijely sem rovnou z hostiny, kterou slavily právě uzavřené registrované partnerství.

Po loňském ročníku, který byl ve znamení deště, si letošní účastníci užívali pořádné letní vedro. Po úmorném pochodu na slunci se řada lidí ráda uchýlila do vnitřních prostor obchodního domu Prior, který festivalu poskytl přístřeší.

„Jsme rádi, že se nám oproti loňsku podařilo festival zvětšit a že nabízíme širší škálu programu. Mrzí nás ale, že to musí být na soukromém pozemku,“ posteskla si Karolína Nodesová, zakladatelka festivalu Most Pride.

Most Pride připravuje tým zhruba 15 lidí, dobrovolníků, kteří ve svém volném čase společně tvoří program, oslovují stánkaře, plánují průvod a také tvoří obsah na sociální sítě. „Naplánovat a zorganizovat akci pro stovky lidí je náročné, ale náš tým je skvělý a navzájem si pomáháme. Když nastanou těžké chvíle, umíme se podržet a dál táhnout za jeden provaz. Máme stejnou vizi a za tou si společně jdeme. Chceme, aby Most byl známý především díky svému Pridu, a ne například kvůli sociálním, či jiným problémům, které tu máme. Jen je škoda, že tuto vizi s námi nesdílí vedení města – právě to je naše největší překážka,“ doplnil Malý.

Letos na Most Pride přijal pozvání například obhájce lidských práv Kryštof Stupka, zakladatelka youtubového kanálu V Tranzu Lenka Králová nebo Filip Titlbach, novinář a autor knihy Byli jsme tu vždycky.

„Naše akce je jedinečná v tom, že má komunitní a nekomerční ráz. Queer lidem dává možnost cítit se dobře ve své vlastní kůži v místě jejich bydliště a navazovat nová, nesmírně cenná přátelství. Přínosné je to i pro širokou veřejnost. Ta má možnost se dozvědět více o životě queer lidí i o specifických překážkách, se kterými se setkávají. A právě to je hlavním poselstvím našeho festivalu – chceme lidi spojovat a vytvářet pro ně prostor, kde se všichni bez rozdílu mohou cítit dobře a bezpečně,“ dodala Nodesová.

  • Nejčtenější

Rasový motiv, řekl žalobce o bitce v Dubí. Čtyřem obžalovaným navrhl vězení

22. dubna 2024  9:33,  aktualizováno  14:45

U teplického okresního soudu zazněly závěrečné řeči v případu napadení mladého muže na koupališti v...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena neuhlídala dvě děti, obě se utopily. Se žalobcem se dohodla na podmínce

25. dubna 2024  11:30

S podmíněným trestem odešla od soudu žena, která loni v létě neuhlídala na koupališti v Klučku u...

Lidé vyhráli. Lithium se patrně bude zpracovávat na Chomutovsku, ne u Teplic

24. dubna 2024  18:29

Lidé, kteří protestovali proti zpracování lithia v lokalitě Újezdeček u Košťan na Teplicku,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  14:11

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

Plzeň - Teplice 3:0, góly až po přestávce, dvakrát se trefil Chorý

28. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  19:39

Až do druhého poločasu si diváci v Plzni počkali na branky, po poločase ale viděli rovnou tři....

Záchranáři měli ve vzduchu naráz tři vrtulníky, zasahovali i na hoře Říp

28. dubna 2024  15:56

V Ústeckém kraji zasahovaly v jednu chvíli tři záchranářské vrtulníky. Jeden letěl pro vážně...

Zámek v Pětipsech měl nakročeno k zániku, díky spolku už je polovina opravená

28. dubna 2024  8:40

Zámek Pětipsy mezi Žatcem a Kadaní se probouzí k životu. Ruina bez střechy, podlah a stropů, s...

Na horské dráze do finále. Karvinští házenkáři vyřadili Lovosice po rozstřelu

27. dubna 2024  22:22,  aktualizováno  28.4

Zvraty jako v argentinské telenovele. Strhující čtvrtá bitva semifinále play off poslala házenkáře...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...