Muzeum u Mostu otevřelo unikátní kopii šachty, vybudovali ji bývalí horníci

  • 1
Svézt se důlním vláčkem a projít si uhelnou šachtu vybavenou stále funkčními těžebními stroji nabízí nově mostecké Podkrušnohorské technické muzeum. Unikátní expozice o hlubinném dobývání hnědého uhlí, která nemá srovnání ani v regionu střední Evropy, se otevřela v tři sta metrů dlouhé šachtě.

Zaměstnanci muzea, kterými jsou bývalí horníci, začali umělou šachtu budovat teprve loni na podzim.

„Během dne se stihlo postavit i dvacet metrů chodby, přestože se na její výstavbě podílelo jen kolem čtyř mužů,“ vyzdvihl práci svých kolegů Zbyněk Jakš, ředitel Podkrušnohorského technického muzea.

Všechny díly, z nich je šachta vytvořená, pocházejí ze zrušených dolů těžařské společnosti Sev.en Energy, která je do muzea darovala.

„Se vznikem této expozice jsme začali počítat v okamžiku, kdy jsme se dozvěděli o plánovaném ukončování hlubinné těžby hnědého uhlí na Mostecku,“ doplnil Jakš.

Vedle svezení ve vozících tažených drážkovou lokomotivou, které zdejší muzeum nabízí jako jediné na světě, jsou v šachtě k vidění i unikátní razicí či stěnový kombajn. Oba stroje ještě loni v květnu sloužily v nedalekém velkolomu ČSA. 

I další vybavení šachty, jako osvětlení, bezpečnostní prvky či výdřeva chodeb, odpovídá skutečnosti a pochází z okolních, již uzavřených dolů.

„Vzhledem k tomu, že v našem revíru bylo již hlubinné dobývání pohřbeno, tak vše, co je zde k vidění, se podařilo zachránit pro budoucí generace,“ doplnil při slavnostním otevření Vlastimil Vozka, předseda správní rady Podkrušnohorského technického muzea. 

Kvůli technické náročnosti přestěhovat vybavení šachty z podzemí totiž dříve většina vybavení končila zasypaná pod zemí.

Podkrušnohorské technické muzeum, které vzniklo v roce 2003 v areálu bývalého hlubinného dolu Julius III, nabízí jako jediné v Česku ucelenou ukázku dobývání hnědého uhlí hlubinným i povrchovým způsobem. Oba druhy těžby v Podkrušnohorské pánvi kdysi probíhaly.