Nově nalezené sochy vysmívajícího se velekněze a obchodníka ze Svatých schodů v...

Nově nalezené sochy vysmívajícího se velekněze a obchodníka ze Svatých schodů v Rumburku. Po restaurování se osadí do kaple Svatých schodů v Rumburku, odkud byly demontovány před 120 lety. | foto: Klára Mágrová

Sto let se o nich nevědělo, nyní Loreta objevila trojici ztracených soch

  • 2
Nečekaným nálezem se může pochlubit Loreta v Rumburku. Nedávno byly v depozitáři této barokní památky nalezeny tři sochy zobrazující velekněze a vysmívající se židovské obchodníky, které byly považovány za ztracené. Vznikly mezi lety 1767 až 1770, teď je čeká péče restaurátorů.

„Dosud se mělo za to, že sochy nenávratně zmizely kolem roku 1900. Podle archivních zpráv byly totiž mezi lety 1900 až 1902 některé značně poškozené sochy prodány do starožitnictví a z výtěžku prodeje se hradila obnova kaple v loretánském ambitu,“ uvedla Klára Mágrová z Lorety.

Ještě nedávno se plánovalo, že se letos pořídí kopie soch, nález ale vše změnil a sochy čeká oprava.

„Dřevěné polopostavy jsou naštěstí ve velmi dobrém stavu. Drobná oprava čeká jen špičky nosů,“ řekl akademický malíř a restaurátor Petr Šafus.

Nález mimo jiné potvrdil, že soch v kapli Svatých schodů muselo kdysi být víc, než se soudilo.

„Díky nedávno nalezeným dobovým snímkům z počátku 20. století víme, že součástí sochařské výzdoby byla i postava dalšího velekněze. V plánu je pořízení kopie sochy. Jak vypadaly další tři, jichž se týkal prodej z počátku 20. století, ale netušíme,“ řekl rumburský děkan Jozef Kujan.

Do kaple se zároveň nyní vrátily čtyři sochy římských vojáků, jež byly v restaurátorské dílně od června. Jsou na svém původním místě, před Božím hrobem a u výjevu Posmívání se Kristu. Během restaurování za 550 tisíc korun se jim vrátila původní podoba z 18. století.