Jsme připraveni očkovat i bez registračního systému, říká ústecký hejtman

  16:11
Pokud bude systém registrace lidí na očkování proti koronaviru kolabovat a nebude fungovat, jsou zdravotníci v Ústeckém kraji připraveni očkovat i bez něj. Tvrdí to hejtman Jan Schiller. Do konce ledna by mohlo být v kraji očkováno celkem kolem pěti tisíc lidí.
Generální ředitel Krajské zdravotní Aleš Chodacki a hejtman Ústeckého kraje Jan...

Generální ředitel Krajské zdravotní Aleš Chodacki a hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Přednostně očkované seniory si budou zvát praktičtí lékaři, vyzývat k vakcinaci budou sociální odbory radnic a do domovů důchodců budou jezdit mobilní týmy zdravotníků.

Začít s očkováním nejvíce ohrožené skupiny obyvatel, tedy lidí starších 80 let, je podle vedení kraje a jeho akciové společnosti Krajská zdravotní spravující nemocnice připraveno 14 očkovacích center v regionu. Jejich počet plánuje kraj zvýšit na dvacet.

„Jsme připraveni očkovat i větší počet lidí, ale dodávky vakcín jsou omezené,“ řekl hejtman Jan Schiller (ANO).

„Je nutné, abychom vakcíny dostávali v množství, jak je naplánováno. Zatím to jde mimo nějaký systém, ale doufám, že se situace zlepší,“ opakovaně kritizoval dodávky hejtman.

Ode dneška se mohou lidé starší 80 let registrovat do centrálního rezervačního systému, který spustilo ministerstvo zdravotnictví. V kraji se to týká zhruba 60 tisíc lidí. „Otázkou je, jestli budou všichni ochotní nechat se očkovat,“ zmínil hejtman.

Seniorům, kteří se do centrálního rezervačního systému z různých důvodů nedokážou přihlásit sami, pomohou podle hejtmana sociální odbory měst a obcí. „Uvažujeme i o variantě, že bychom využili pomoci nějaké neziskové organizace, která by těm, kteří bydlí sami a nikoho nemají, s registrací pomohla,“ nastínil řešení situace Schiller.

Už v tomto týdnu se začalo s očkováním klientů v domovech pro seniory. Mobilní tým vyjel do zařízení v ústecké části Severní terasy, kde byla vakcína podána celkem 136 zájemcům včetně personálu. 

„V domovech pro seniory očkujeme všechny obyvatele bez ohledu na věk,“ vysvětlil postup hejtman s tím, že v místě není možné podat vakcínu pouze těm, kterým je víc než osmdesát a ty mladší, například šedesátileté, očkovat až v další vlně.

Držet vakcínu při teplotě -70 stupňů Celsia nás velmi omezuje. Všichni čekáme až budou vakcíny, které jsou pro distribuci a logistiku mnohem jednodušší.

Jan Schillerhejtman Ústeckého kraje

Od 25. ledna by mohly mobilní týmy vyjíždět do domovů pro seniory každý den. „Vše záleží na tom, jestli budeme mít dostatek vakcín,“ uvedla hlavní hygienička Krajské zdravotní Dana Vaculíková.

Zatím poptávka převyšuje nabídku. „Předpokládáme, že mobilní týmy budou do domovů pro seniory jezdit až do března,“ poznamenala hygienička.

Aby byl v co nejkratší době naočkován co největší počet lidí, chce kraj podle představeného strategického plánu využít i pomoci praktických lékařů. To půjde až v momentě, kdy začnou do kraje přicházet i vakcíny od jiných výrobců než od firem Pfizer/BioNTech, které nejsou tak náročné na skladování. Podmínky pro skladování zatím jediné v kraji dostupné vakcíny jsou omezující.

Termíny pro očkování byly po hodině vyčerpané, systém kolaboval

„Držet vakcínu při teplotě -70 stupňů Celsia nás velmi omezuje. Všichni čekáme až budou vakcíny, které jsou pro distribuci a logistiku mnohem jednodušší,“ přiblížil Jan Schiller. Ovšem i další, pro Česko schválená vakcína od firmy Moderna se musí držet v mrazácích, jen při teplotách - 30 °C.

Až budou zajištěny vakcíny od jiných dodavatelů, které je možné uchovávat při pokojových teplotách, zapojí se i oni do očkování. Podle informací od hygieničky Krajské zdravotní budou sami praktici vyzývat své pacienty k očkování.

Pokud bude centrální rezervační systém fungovat tak, jak má, bude očkování v kraji probíhat podle nastavených pravidel. Po registraci bude mít každý přesně stanovený den a čas očkování a systém sám určí, na které očkovací centrum se má člověk dostavit. Mělo by to být co nejblíž jeho trvalému bydlišti. „Pokud, zdůrazňuji pokud, registrační systém nebude fungovat, jsme připraveni očkovat i bez něj,“ podotkl hejtman.

V očkovacím centru stráví každý člověk alespoň 45 minut. „Kolegové nejen seniora, ale každého objednaného nejdříve vyzpovídají, zjistí jeho zdravotní stav a jestli například neměl v minulosti nežádoucí účinky po nějakém předchozím očkování,“ vysvětlil Aleš Chodacki, krajský koordinátor očkování a generální ředitel Krajské zdravotní.

Poté si pacient přečte a podepíše souhlas a je mu vystavena kartička. „Po samotném očkování musí zůstat nějakou dobu v čekárně pro případ, kdyby se mu udělalo špatně,“ doplnil Chodacki.

Zvláště u seniorů vyššího věku doporučuje, ale není to podmínkou, doprovod někoho z rodiny.

Otázky a odpovědi k očkování v Ústeckém kraji

Kolik lidí už je naočkováno?
V Ústeckém kraji bylo doposud proti novému typu koronaviru očkováno 3 098 lidí. Do konce ledna by mohlo být v kraji očkováno celkem 5 tisíc lidí. Počítá se s očkováním 60 tisíc lidí starších 80 let, jejichž registrace včera začala. Předpokládá se, že v regionu bude mít zájem o očkování zhruba 60 procent obyvatel. Dvacet tisíc dávek vakcíny od firmy Pfizer/BioNTech má kraj potvrzených na únor, dalších třicet tisíc na březen. Ještě nikdo z očkovaných neměl nežádoucí reakci.

Jaké vakcíny se v Ústeckém kraji používají?
Používají se zatím pouze očkovací dávky od firem Pfizer/BioNTech. Pro Česko je schválená i vakcína firmy Moderna, ta ale zatím putovala pouze do Moravskoslezského kraje. Kdy přijde dodávka vakcín od této společnosti do Ústeckého kraje, není zatím jasné.

Kde se v kraji očkuje?
V Ústeckém kraji je 14 očkovacích center. Očkovací centra jsou ve všech nemocnicích. Krajem jezdí i dva mobilní očkovací týmy pro zajištění vakcinace v domovech pro seniory, jeden tým vyjíždí z Ústí nad Labem a druhý z Kadaně. Od 25. ledna začnou mobilní týmy do domovů pro seniory vyjíždět každý den.

Kdy se zapojí praktičtí lékaři?
Spolupracovat na očkování chtějí i praktičtí lékaři. U současné vakcíny to ale není možné, protože se musí skladovat při velmi nízkých teplotách. Krajská zdravotní spolupracuje se Zdravotním ústavem v Ústí nad Labem, který bude nadále zajišťovat očkování zaměstnanců integrovaného záchranného systému, jako jsou policisté, včetně městské policie a hasiči.

Jak se vakcíny do krajů rozdělují?
Počty dávek pro jednotlivé kraje jsou stanoveny ministerstvem zdravotnictví. Rozdělují se podle počtu obyvatel a také s přihlédnutím k počtu seniorů, kteří v daném regionu žijí.

Lze předbíhat a zneužívat systém?
Podle Aleše Chodackého, ředitele KZ, by se nemělo stávat, že bude očkován někdo, kdo podle nastavených pravidel nemá nárok. „Už jsem dostal několik zpráv, že někde byl někdo očkovaný přednostně,“ řekl Chodacki. „O všem se ale vede podrobná agenda, v systému jsou zapsáni všichni očkovaní pacienti. Ani já nejsem zatím očkovaný, ještě na mě nepřišla řada,“ dodal. (ČTK, hal)

  • Nejčtenější

Šmicer o politikaření i propadáku Sparty s Liverpoolem: Snižuje to českou ligu

17. března 2024  8:10

Mohl by dělat na fotbalovou Spartu dlouhý nos, když se s ostudou vracela z anglického Liverpoolu....

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čtvrtfinále podle předpokladů. Fanoušci se těší na derby, Spartu čeká Liberec

12. března 2024  20:57

Čtyři nejlepší týmy základní části si před play off hokejové extraligy užily několik dní odpočinku...

Roztržená silnice po sesuvu půdy bude zavřená roky, ohrožená je i železnice

12. března 2024  15:25

Silnici mezi obcemi Denětice a Hořetice na hranici Chomutovska a Lounska roztrhl sesuv půdy....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za Ústí skórovali jen Američané, Čech žádný. Strhla se hysterie, šéf klubu z ní šílí

14. března 2024  13:13

Pět střelců, samí Američané. V Národní basketbalové lize se podle všeho poprvé v historii stalo, že...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rádi hvězdám pomůžeme rozhodnout, usmíval se Zygmunt po skalpu Komety

18. března 2024  21:24

V neděli zařídily vítězství Litvínova v prvním čtvrtfinále v Brně hvězdy z první formace, v...

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Mám toho hodně rozděláno, řekl končící náměstek z SPD. Dál ho živí magistrát

18. března 2024  16:11

V Ústí nad Labem nastala změna ve složení vedení města. Koaliční politici Michal Mohr a Bohumil...

Muž proti sobě držel nůž, po zásahu policejním taserem na něj spadl a zemřel

18. března 2024  10:11

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prověřuje zákrok policistů proti duševně nemocnému...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...