Ukryl jsem se na útěku z léčebny, řekl muž ze stožáru. Ústav ho nepostrádá

  • 105
Čtyřiatřicetiletý muž, který nad ránem vylezl na děčínském hlavním nádraží na stožár trakčního vedení a sedm hodin blokoval provoz na trati mezi Prahou a Drážďany, skončil v rukou zdravotníků. Novinářům řekl, že se na sloupu ukryl při útěku z psychiatrické léčebny. Tam ale o žádném útěku nevědí a nikoho nehledají.

„Utíkal jsem před policií, protože po mně bylo vyhlášeno pátrání. Utekl jsem totiž z léčebny v Horních Beřkovicích. Už mně nezbývala energie schovat se někam jinam a na sloupu jsem byl izolovanej, v bezpečí,“ prohlásil muž, když jej policejní vyjednavači po sedmi hodinách přesvědčili, aby přestoupil na jejich plošinu (viz článek Muž odmítal slézt z trakčního stožáru v Děčíně, zpozdil i mezinárodní vlaky).

Ředitel Psychiatrické nemocnice Horní Beřkovice Jiří Tomeček však o žádném útěku z léčebny neví. „Za poslední minimálně tři týdny nemám hlášený žádný únik,“ řekl iDNES.cz.

„Nejsme žádné vězení. To znamená, že pacient se může rozhodnout odejít, byť na to právo nemá, protože je v ochranné léčbě,“ doplnil Tomeček.

Policisté už muže vyslechli. „Poté jej předali do péče zdravotníků. S ohledem na ochranu osobnosti bližší informace o zadrženém muži a jeho zdravotním stavu  zveřejňovat nebudeme,“ sdělila mluvčí děčínské policie Petra Trypesová. 

České dráhy počítají s tím, že po muži, jehož čin způsobil až několikahodinová zpoždění vlaků, budou vymáhat náhradu škody.

„Pokud nám někdo způsobí škodu, typickým příkladem jsou námi nezaviněné střety s automobily na přejezdech, tak ji po vinících vymáháme. Také v tomto případě počkáme na závěry vyšetřování a pak učiníme příslušné kroky,“ nastínil vedoucí oddělení vnější komunikace drah Radek Joklík.

Kolik by muž musel zaplatit, se však ještě neví. „Výše škody bude známá později, cestující mají na uplatnění svých nároků až tři měsíce,“ doplnil Joklík.