Češi našli způsob, jak lépe vydělávat na mléce

aktualizováno 
Nový způsob získávání cenné bílkoviny z mléka by mohl udělat z českých mlékáren významného hráče na miliardovém trhu. A také alespoň zčásti vrátit do potravin to, o co je potravinářské technologie bezděky připravují.

Zpracování mléka | foto: Profimedia.cz

Než se mléko dostane od zdroje k nám na stůl, zmizí z něj spousta věcí. V řadě případů je to dobře, hlavně v případě škodlivých mikroorganismů, ale někdy je to na škodu. To je i případ bílkoviny laktoferinu. Ta za běžných okolností slouží jako "doping" pro mláďata. Přímo zabíjí některé patogeny, má zřejmě i mírné protinádorové účinky a podporuje funkci imunitního systému. Sám o sobě laktoferin určitě není všelék, ale pozitivní účinky prokazatelně má.

Z většiny mléka však zmizí při tepelné úpravě, třeba při známé pasterizaci (i nepasterizované mléko z automatů má podle vědců podstatně nižší obsah laktoferinu). Chemicky se nezničí, ale vysoká teplota změní jeho podobu tak, že přestává v těle účinkovat. "Zkroutí" se jejím působením tak, že už na buňkách nezapadne na místa, kam by měl.

Asi vás napadne, že by bylo zajímavé tuto látku od mléka oddělit před ohřátím, abychom o její účinky nepřišli. Mnohé firmy po celém světě už to dnes dělají. Na světě se každým rokem zobchoduje laktoferinu zhruba za 100 milionů eur (2,5 mliardy korun).

Významným odběratelem jsou asijské trhy, kde je laktorferin povoleno přidávat do potravin. Dává se do mléka, do kojenecké výživy či do jogurtů. "V Evropě to jde pomaleji, ale nakonec to také půjde," říká Anna Kolorzová z firmy Ingredia, která se specializuje právě na získávání produktů z mléka. Navíc už v tuto chvíli je u nás možné látku přidávat do doplňků stravy.

Ale i když trh už existuje, poptávka výrazně převyšuje nabídku. Laktoferin je vzácný. Zhruba prý platí, že kilogram (s průměrnou cenou několik set eur) lze získat z 10 tisíc litrů mléka, i když tento údaj samozřejmě může podle různých okolností kolísat. Separace je náročná a vyžaduje dost specializované vybavení.

Ale díky Čechům (či přesněji hlavně Moravanům) by se to mohlo změnit. V olomouckém Regionálním centru pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) při Palackého univerzitě vznikl ve spolupráci právě s firmou Ingredia způsob, jak prospěšnou bílkovinu z mléka získat podstatně jednodušeji a levněji.

Železo je základ

Oddělování cenného materiálu obstarává hodně "na jemno" namleté částečky s obsahem železa. V Olomouci funguje už zhruba deset let specializovaný tým na využití nanočástic (tedy speciálně tvarovaných a vyráběných částeček řádově o velikosti miliardtin metru). Vznikla tu firma, která vyrábí nanočástice železa, které se dnes už používají třeba k čištění podzemních vod.

Jedním ze směru výzkumu je i využití magnetický nanočástic oxidu železa k získávání zajímavých látek z různých roztoků a podobně. Vyrábí se vždy ze dvou dílů. Tím prvním je samotná železitá nanočástice, druhým na míru vytvořený "chemický přívěsek", vytvořený tak, aby se vázal na látku, kterou má částice zachytit. Olomoučtí vědci nedávno například publikovali o práci o úpravě nanočástic pro zachycování hormonu dopaminu, který je důležitý pro funkci mozku a může hrát důležitou roli v onemocněních, jako je Parkinsnova choroba.

Podobné je to i v případě laktoferinu, jen "přívěšek" je samozřejmě šitý na míru právě této bílkovině. Chemikům z Hané se podařilo v tomto případě najít velmi účinný "magnet". "Dokážeme z mléka získat většinu laktoferinu, možná až 80 procent. A to v té nejlepší kvalitě a čistotě." říká ředitel RCPTM Radek Zbořil.

Díky tomu, že nanočástice jsou magnetické, lze je pak z mléka lze snadno oddělit magnetickým polem. V dalším kroku se pak od nich laktoferin oddělí a nanočástice se mohou použít znovu. "V podstatě je tedy výsledkem vývoje jednoduché zařízení, které nijak nekomplikuje ani neprodlužuje mlékárenský  výrobní proces," přibližuje Kateřina Holá z olomouckého centra.

Mléko v prášku a vakuu může být horké nebo studené, podle teploty přilité vody.

Sušené mléko pro posádku vesmírné stanice ISS. Pokud víme, je bez laktoferinu.

Jednoduchost si chválí i potravináři. "Je to celé tak jednoduché, že by se to v podstatě nemuselo dělat ani v mlékárně, ale přímo u zemědělce," vysvětluje Anna Kolorzová z firmy Ingredia. (U starších technologií vadil tuk obsažený v mléce, a tak se muselo oddělení laktoferinu provádět až po odstředění mléka v mlékárně.)

V laboratoři prý postup pracuje naprosto dokonale. V poloprovozních podmínkách se našly drobné problémy, ale všechny by měly být poměrně snadno řešitelné, shodují se všichni zúčastnění. Ale to s sebou přenos z laboratoře do výroby - tedy zhruba od mililitrů k hektolitrům - nese vždy. Postup se patentuje a na podzim by mělo být vše vyřešeno a připraveno k případnému nasazení do praxe. (To by se mělo každopádně stihnout do příštího roku, kdy končí zhruba 10milionový grant Technologické agentury na vývoj této metody a autoři z něj budou skládat účty.)

Účastníci projektu jsou o tom alespoň pevně přesvědčeni a za projektem vidí možnost velmi slušného zisku. "Slibujeme si od toho hodně," říká Radek Zbořil z olomouckého výzkumného centra a dodává: "I proto, že novou technologií získáváme velmi kvalitní a čistý laktoferin, což se projeví na jeho antibakteriálních účincích, a to samozřejmě zase na ceně." 

Pokud - či snad až - se nová technologie se dostane do praxe, bude to tak trochu návrat do starých časů, říká Anna Kolorzová: "Když má být mléko trvanlivé, musí být prakticky sterilní, to znamená tepelně upravené a bez účinného laktoferinu." Jinak to prakticky není řešitelné - těžko si můžeme všichni ráno dojít nadojit mléko sami a kdyby se nesterilizovalo, zdravotní škody by byly větší než přínos laktoferinu v mléce. "Ale tímhle způsobem konečně dokážeme v praxi částečně napravit to, že moderní potraviny z nezbytnosti přichází o spousta zajímavých látek."

Autor:

Mohlo by vás zajímat: Černobyl

Černobylská havárie se stala 26. dubna 1986 v černobylské jaderné elektrárně na Ukrajině (tehdy část Sovětského svazu). Vzpomínka na tragédii v těchto dnech oživila televizní minisérie Černobyl.

Téma Černobyl v článcích Technet.cz:
Brzda místo plynu a plyn místo brzdy. To byl Černobyl
Havárie neskončí před rokem 2065. Černobyl polyká tuny vody a miliardy eur
Výbuch roztavil beton a tisícitunový poklop létal vzduchem. Černobyl 1986

Nejčtenější

Scéna jako z hororu. Na střeše mrakodrapu vrtule rozsekala cestující

Havárie vrtulníku N619PA na střeše budovy PAN AM 16.5. 1977

Části zdeformované vrtule se do ulic New Yorku řítily jako smrtící neřízené projektily. Vrtulník společnosti New York...

Třímachový zabiják letadlových lodí Suchoj T-4 byl velkým žroutem rublů

Suchoj T-4

Historie letectví se pozoruhodnými stroji jenom hemží. Jedním takovým byl i sovětský bombardér Suchoj T-4. Vznikl pouze...

Osudový omyl. První a poslední přistání proudového letadla v Olomouci

MiG-21F trupového čísla 0618 s nímž v Olomouci tragicky havaroval kadet Omran...

Bylo mu 23 let, když se u Přerova učil létat na vysoce výkonném letounu Mig-21F. Podcenil však zadání úkolu a při...

Kilogram má novou definici. Jeho fyzická podoba ztratila 50 mikrogramů

Kopie originálu kilogram z Paříže v americké laboratoři Sandia. Podobné vzory

Od 20. května začala platit nová definice kilogramu. Ta již nebude mít fyzickou podobu, ale bude odvozená od pevné...

Jarní aktualizace Windows 10 je ke stažení. Microsoft se moc nepředvedl

Světlý motiv v jarní verzi Windows 10  2019

Microsoft uvolnil ke stažení velkou jarní aktualizaci Windows 10. Nečekejte však žádné velké změny. Většina se odehrála...

Další z rubriky

Poslední šance přihlásit se. Ukažte co dokážete na Maker Faire 2019

3D tisk je základem mnoha DIY projektů, narazíte na něj na každém kroku.

Být šikovným kutilem a vynálezcem je skvělé. Nabízet úžasné produkty a služby pro tvůrce je výborné. Ukázat co umíte...

Obraz Mony Lizy Leonardo nikdy nedal zákazníkovi, řekl host Rozstřelu

Historik umění Martin Zlatohlávek v diskusním pořadu Rozstřel. (6. května 2019)

Neuvěřitelně bohatých 67 let života prožil vědec, vynálezce a v neposlední řadě i umělec Leonardo da Vinci. O jeho...

Tyto geny můžete jen závidět. Chrání před cukrovkou a obezitou

Obezita má svou genetickou složku, o tom dnes není sporu. Velké potíže...

„Poruchy“ v naší DNA mohou mít někdy nečekané výsledky. Ilustruje to mimo jiné i výzkum univerzity v Cambridge. Ukázal,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz