Kanár, obrat, postup! Skvělá Muchová hladce prolétla do semifinále US Open

  19:27aktualizováno  6. září 7:36
Tažení Karolíny Muchové grandslamovým turnajem US Open pokračuje. Česká tenistka ve čtvrtfinále zdolala houževnatou Rumunku Soranu Cirsteaovou 6:0, 6:3 a postupem mezi nejlepší čtyři opět posunula své maximum v New Yorku. V semifinále se Češka utká s domácí Cori Gauffovou. Poslední utkání kariéry má za sebou Barbora Strýcová, která po boku Santiaga Gonzáleze prohrála ve čtvrtfinále mixu.

Své první čtvrtfinále na US Open zahájila Muchová báječně. Hned v první hře obrala soupeřku o podání a o chvíli později tento počin zopakovala. Díky tomu po necelé čtvrt hodině vedla 3:0.

Cirsteaová vs. Muchová

Podrobná reportáž

Ovšem úvodní zápletka v postupovém příběhu české hráčky přišla záhy.

Zatímco první tři gamy svižně odsýpaly, o čtvrtý se tenistky praly přes osmnáct minut!

Rumunka se poprvé v utkání výrazně vzepjala a v houževnaté snaze vrátit se do setu si během jediného gamu vypracovala devět brejkbolů. Muchová ale její nápor odrazila.

Projevila nejen odolnost, ale také odvahu. Ač se ocitala pod tlakem, troufala si na balony umístěné těsně k čáře nebo na střídání úderů. A taktika jí často vycházela. Aktivní hrou dokázala úspěšně čelit atakům Cirsteaové a otáčet gamy, které se pro ni nevyvíjely dobře.

Rumunka nehrála špatně, dokázala desátou hráčku světa rozběhat nebo dostávat do úzkých, ovšem nedařilo se jí dotahovat příležitosti až do konce. Naopak Muchová si počínala úspěšněji a v důležitých chvílích vytáhla tu eso, jindy zase přesně trefený vítězný míč.

Královna newyorské noci. Hele, Kája si prozpěvuje! A kouče ovládl klid

I proto nakonec ovládla první set suverénním výsledkem 6:0.

V dalším pokračování se třicátá hráčka světa Cirsteaová zkoncentrovala, především v úvodu druhé sady přestala tolik chybovat a poprvé v utkání odskočila do vedení.

Muchová prohrála první dva gamy, což ji mohlo mrzet i proto, že v obou případech byla jediný míček od jejich zisku. Ztrátu servisu však soupeřce okamžitě oplatila, brzy poté srovnala skóre a opět se vrátila k tomu, co ji zdobilo po většinu duelu. Tedy k nápaditým a přesným úderům.

Karolína Muchová se natahuje po balonku ve čtvrtfinále US Open.
Karolína Muchová sleduje odpálený balonek během čtvrtfinále US Open.

Na rozdíl od soupeřky se mohla opřít také o solidní a po většinu času spolehlivé podání. „Servis mi pomáhal v těžkých momentech, za to jsem moc ráda,“ potvrdila v rozhovoru na kurtu Muchová, která zaznamenala celkem šest es.

Za stavu 3:3 česká hráčka dalším brejkem definitivně překlopila druhý set ve svůj prospěch a dotáhla zápas do vítězného konce. Rumunku zdolala za zhruba hodinu a čtyřicet minut výsledkem 6:0, 6:3.

Výměna, kterou si Muchová pomohla k obratu ve druhém setu:

„Pocity jsou nepopsatelné. Je to opravdu sladké vítězství, tento stadion je neuvěřitelný. Děkuji všem za podporu,“ radovala se. Ve čtvrtečním semifinále vyzve 19letou Gauffovou, s níž padla ve finále nedávného turnaje v Cincinnati.

Stala se první Češkou v semifinále US Open po Karolíně Plíškové v roce 2016. V noci na čtvrtek se k ní může přidat i Markéta Vondroušová, která se ve čtvrtfinále potká s Američankou Madison Keysovou.

„Máme v Česku velkou konkurenci. Navzájem se ale podporujeme,“ pravila Muchová.

Kariéra Strýcové končí, rozloučila se v mixu

Strýcová v New Yorku definitivně završila svou bohatou kariéru. Posledním zápasem české tenistky se stalo čtvrtfinále smíšené čtyřhry, v němž spolu s Mexičanem Santiagem Gonzálezem podlehli japonsko-chorvatské dvojici Ena Šibaharaová, Mate Pavič 4:6 a 6:7.

Na posledním grandslamovém turnaji sezony Strýcová startovala ve třech soutěžích. Zatímco ve dvouhře vypadla v prvním kole s Estonkou Kaiou Kanepiovou, v ženské čtyřhře se s Vondroušovou prodraly do osmifinále. Do něj už ale nenastoupily kvůli zdravotním potížím spoluhráčky.

Barbora Strýcová (vpravo) společně s Markétou Vondroušovou během ženské čtyřhry...
Barbora Strýcová a Mexičan Santiago González se zdraví se svými přemožiteli ve...

Nejdéle tak zkušená Češka vydržela ve smíšené čtyřhře, v níž se s Gonzálezem po dvou výhrách dostali mezi nejlepších osm. A mohli jít i dál, ostatně zápas proti Šibaharaové a Pavičovi zahájili lépe a v prvním setu vedli 3:1.

Od té doby však česko-mexický pár uhrál už jen jednu hru a úvodní sadu po 34 minutách ztratil. Ve druhém setu si obě dvojice držely servis až do zkrácené hry. Ve vyrovnané koncovce se Strýcové a Gonzálezovi podařilo odvrátit jeden mečbol, druhý však soupeři využili.

„Jsem strašně ráda, že jsem se k návratu odhodlala,“ řekla Strýcová krátce po skončení posledního zápasu. „Ani jsem si nepředstavovala, že se mi comeback takhle povede.“

Strýcová: Něco jsem tušila. Strašně mě to štvalo. S Maky jsme si poplakaly

Na okruhu WTA získala celkem dva tituly ve dvouhře a 32 trofejí ve čtyřhře. Šestkrát triumfovala v týmovém Fed Cupu a po boku Lucie Šafářové slavila také bronz na olympijských hrách v Riu de Janeiro 2016.

Ve dvouhře se dostala nejvýše na 16. místo žebříčku, na grandslamu si zahrála semifinále Wimbledonu před čtyřmi lety.

Bývalá světová jednička ve čtyřhře ukončila kariéru z důvodu těhotenství už v roce 2021, po narození syna Vincenta se ale ještě letos vrátila na poslední turné po turnajích. Zahrála si mimo jiné v Madridu, v Římě či na Wimbledonu, kde stejně jako v roce 2019 získala se Sie Šu-wej z Tchaj-wanu titul ve čtyřhře.

I Gauffová si k postupu pomohla kanárem

V semifinále turnaje vyzve Muchová Gauffovou ze Spojených států, která v úvodním zápase úterního programu na kurtu Arthura Ashe jasně porazila Lotyšku Jelenu Ostapenkovou 6:0, 6:2.

„Je to skvělý pocit. Minulý rok jsem tu prohrála ve čtvrtfinále a tentokrát jsem chtěla být lepší,“ řekla v rozhovoru na kurtu. „Celý zápas jsem byla opatrná. Dokonce i při mečbolech jsem si pořád nebyla jistá vítězstvím. Dobře vím, že se Jelena umí vrátit z jakéhokoli stavu,“ dodala.

Američanka Coco Gauffová během čtvrtfinále US Open.
Lotyška Jelena Ostapenková se koncentruje během čtvrtfinále US Open.

Gauffová postoupila v New Yorku mezi čtyři nejlepší poprvé v kariéře, zároveň se stala nejmladší Američankou v semifinále US Open od Sereny Williamsové v roce 2001.

Domácí tenistka a šestá hráčka světa po většinu zápasu dominovala.

US Open 2023

příloha iDNES.cz

Hned v první hře sebrala soupeřce servis a tento počin v dalším pokračování ještě několikrát zopakovala. Ostapenková ztratila šest svých podání ze sedmi.

Lotyška, která v předešlém kole vyřadila světovou jedničku Igu Šwiatekovou, tentokrát favoritku příliš nepotrápila. Ze získané hry se poprvé radovala až na osmý pokus, rozjetou Gauffovou tím ale nerozhodila. Jednadvacátá tenistka světa nasbírala výrazně více nevynucených chyb, zapsala jich celkem 36, zatímco Američanka pouze 14.

Djokovič smetl Fritze, čeká ho Shelton

Ve druhém zápase na centrálním dvorci porazil Srb Novak Djokovič domácího Taylora Fritze 6:1, 6:4 a 6:4. Trojnásobný vítěz turnaje se tak stal prvním semifinalistou mezi muži a nadále živí šanci na zisk rekordního 24. grandslamový titul.

Šestatřicetiletý Djokovič se stal nejstarším semifinalistou US Open od Jimmyho Connorse v roce 1991. Rodák z Bělehradu se probojoval v New Yorku mezi čtyři nejlepší potřinácté v kariéře. Celkem jde o jeho 47. grandslamové semifinále, čímž se osamostatnil v čele historického žebříčku před Švýcarem Rogerem Federerem.

„Hraju na tomto kurtu už spoustu let a odehrál jsem zde řadu epických zápasů. Už se nemůžu dočkat, až za pár dní přijde další,“ řekl v rozhovoru na dvorci Djokovič.

Emotivní a hlasitá radost v podání Novaka Djokoviče během čtvrtfinále US Open.

Fritze porazil i v osmém vzájemném zápase a posedmé s ním neztratil ani set. V duelu zaznamenal 25 vítězných míčů, Američan naopak doplatil na kurtu Arthura Ashe na 51 nevynucených chyb.

Během utkání panovala teplota kolem 38 stupňů Celsia a vysoká vlhkost. „Bylo v tom velmi těžké hrát,“ přiznal Djokovič.

V boji o finále vyzve Srb dalšího Američana. Jeho příštím soupeřem bude teprve dvacetiletý Ben Shelton, jenž zaskočil světovou desítku Francese Tiafoea 6:2, 3:6, 7:6, 6:2 a slavil premiérový postup mezi čtyři nejlepší hráče na grandslamu.

Američan Ben Shelton returnuje během čtvrtfinále US Open.

Shelton se také stal nejmladším Američanem, který postoupil do semifinále US Open od Michaela Changa v roce 1992. Rodák z Atlanty si připsal 14 es a 50 vítězných míčků.

„Někdy musíte vypnout mozek, zavřít oči a jen se rozmáchnout,“ uvedl s úsměvem na kurtu Shelton. „Dneska jsem do toho dal všechno. Byla to krásná bitva v nádherné atmosféře,“ podotkl.

Tenisový turnaj US Open v New Yorku

(tvrdý povrch, dotace 65 milionů dolarů)

Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále:

Djokovič (2-Srb.) - Fritz (9-USA) 6:1, 6:4, 6:4
Shelton (USA) - Tiafoe (10-USA) 6:2, 3:6, 7:6 (9:7), 6:2

Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Muchová (10-ČR) - CIrsteaová (30-Rum.) 6:0, 6:3
Gauffová (6-USA) - Ostapenková (20-Lot.) 6:0, 6:2

Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále:
Pavič, Šibaharaová (Chorv./Jap.) - González, Strýcová (Mex./ČR) 6:4, 7:6 (8:6)

Junioři:
Čtyřhra - 1. kolo:

Bonding, Melero (Brit./Šp) - Filip, Hrazdil (ČR) 6:7 (5:7), 7:6 (7:3), 10:6
Cina, Sakamoto (It./Jap.) - Mrva, Križnik (ČR/Slovin.) 7:5, 4:6, 10:8

Juniorky:
Dvouhra - 2. kolo:

Samsonová (10-ČR) - Harmonová (USA) 6:0, 6:1
Pawlikowská (Pol.) - Kovačková (13-ČR) 7:6 (7:4), 6:3

Čtyřhra - 1. kolo:
Bartůňková, Valentová (6-ČR) - Basilettiová, Maduzziová (It.) 6:2, 6:2

Středeční program tenisového US Open

Kurt Arthura Ashe: 18:00 Čeng Čchin-wen (23-Čína) - Sabalenková (2-Běl.), Medveděv (3-Rus.) - Rubljov (8-Rus.), 1:00 Vondroušová (9-ČR) - Keysová (17-USA), Alcaraz (1-Šp.) - Zverev (12-Něm.).

Autoři: ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Liga a data: Na papíře je první Slavia. Kdo hraje nad poměry a kdo zaostává?

30. dubna 2024

Premium Zajímá vás, jak by vypadala tabulka fotbalové ligy po třiceti kolech čistě na základě tvrdých dat?...

Barcelona díky hattricku Lewandowského porazila oslabenou Valencii

29. dubna 2024  23:12,  aktualizováno  23:18

Fotbalisté Barcelony porazili v dohrávce 33. kola španělské ligy díky hattricku Roberta...

Sestupem ohrožené Cagliari bez zraněného Jankta prohrálo v Janově

29. dubna 2024  22:48

Fotbalisté Cagliari bez zraněného Jakuba Jankta prohráli dohrávku italské ligy a souboj nováčků na...

Nejsem vítán, stáhnu se! Agateljan opouští hokejové Ústí, zbyly jen dluhy

29. dubna 2024  20:54,  aktualizováno  21:35

Pět měsíců a dost! Arménec Mikael Agateljan vycouvá z ústeckého hokeje, zatíženého dluhy....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...