3:1 pro Pogačara. Vingegaard znovu nestačil, žlutý dres ale těsně udržel

  13:45aktualizováno  18:06
Už se zdálo že po celodenní práci jeho kolegů z týmu UAE zůstane Tadej Pogačar sedět v sedle až do cíle třinácté etapy a na svého soupeře Jonase Vingegaarda nezaútočí. V posledních stovkách metrů ale přeci jen přišel Slovincův zdrcující nástup, kterého se dokázal udržet právě pouze žlutý muž ze stáje Jumbo-Visma. Dán ale Pogačarovu kadenci nevydržel a v cíli na něj ztratil. Před víkendem tak vede Tour de France už o pouhých devět sekund. Po úchvatné sólo jízdě si pro vítězství na Grand Colombier dojel z denního úniku Polák Michal Kwiatkowski z týmu Ineos.
Tadej Pogačar dojíždí do cíle třinácté etapy na Grand Colombier. Za ním se...

Tadej Pogačar dojíždí do cíle třinácté etapy na Grand Colombier. Za ním se snaží limitovat ztrátu Jonas Vingegaard | foto: AP

Když se silnice po krátké rovině na sedmnácti kilometrech do cíle zvedla a narazila do prudké úvodní pasáže stoupání na Grand Colombier, vypadl ze skupiny v úniku. Zdálo se, že i při třetí účasti v denním úniku znovu skončí naděje Michala Kwiatkowského na vítězství daleko před cílem.

Třináctá etapa Tour de France

Podrobná reportáž

Na čele se vytvořilo trio nejsilnějších, které se kroutilo v atraktivních serpentinách. V jedné z nich k nim zdánlivě odnikud doletěl Kwiatkowski a pokračoval nezadržitelně dál.

Jeho nástup na trojici za ním rostl z deseti sekund na půl minuty a když zbývalo do cíle pět kilometrů, měl už celou minutu k dobru.

Stále však nebylo jisté, že bude vítězem etapy. Za zbytky úniku supěl vlak favoritů pod velením letky UAE. Její domestici po celý den v podstatě neopustili čelo pelotonu. Vše nasvědčovalo tomu, že připravují půdu pro velký útok Tadeje Pogačara. A pokud by nastal, mohla by Kwiatkowského tříminutová výhoda na favority rychle mizet.

Jenže ubíhal kilometr za kilometrem a Polákova naděje na vítězství neklesala.

Michal Kwiatkowski v obklopení diváků jede pro vítězství ve třinácté etapě Tour

Celý pátek se nemluvilo o ničem jiném, než jak by Pogačar rád zopakoval své vítězství na Grand Colombier z roku 2020. A že má na něm také ideální příležitost najet na Vingegaarda cenné sekundy, dokonce ho zbavit celkového vedení.

Celodenní práce Pogačarova týmu na čele pelotonu tomu jasně nasvědčovala. Když pak ale přišly nejprudší pasáže, zůstával ve skupině favoritů klid. Že by Slovinec neměl k útoku dost sil?

Až na posledních třech kilometrech se tempo favoritů prudce zvedlo. To už ale byl Kwiatkowski nedostižně na cílové rovince. Dojel si pro druhé kariérní vítězství na Tour.

Michal Kwiatkowski se raduje z vítězství na Grand Colombieru, kopci s jedním z nejkrásnějších výhledů Tour de France

Teprve když se za cílem objímal se svým týmem, rozpoutala se mezi favority bitva. Vlastně to byl jen jeden mohutný nástup.

Nejprve zrychlil Pogačarův superdomestik Adam Yates. Toho se zachytil Vingegaardův pomocník Sepp Kuss. Za Kussovo kolo se nalepil Pogačar a za to jeho zase Vingegaard. Takhle čtveřice pokračovala několik následujících metrů, než se k nástupu konečně zvedl sám Pogačar.

Vingegaard se jako už tolikrát na letošní Tour pověsil na Slovincovo zadní kolo a následoval ho. Jenže Pogačar neúnavně v náporu pokračoval, šlapal ze sedla dál, až konečně Dánův odpor zlomil. Slovinec pokračoval ve vysoké kadenci, zatímco Vingegaard na chvíli polevil, sedl si a mezera mezi nimi se zvětšovala.

Cílem projel Pogačar na třetím místě a stejně jako ve čtvrtek na Cauterets-Cambasque a v neděli na Puy de Dôme počítal… bude to na Vingegaardův náskok stačit?

Tadej Pogačar svým nástupem na Grand Colombieru láme Jonase Vingegaarda

Tentokrát limitoval Dán ztrátu na pouhé čtyři sekundy. Díky bonifikačním vteřinám v cíli ale stáhl Pogačar jeho výhodu o další čtyři. Vingegaardovi tak před alpským víkendem zbývá na Pogačara už pouhých devět sekund k dobru.

A vjíždí do něj s vědomím, že ho Pogačar v posledních třech dojezdech na vrchol jednoznačně porazil.

Jak se vše odehrálo

Krajem rybníků k horám. V městečku Châtillon-sur-Chalaronne severně od Lyonu ukazoval teploměr přes třicet stupňů, když se peloton rozjížděl do třinácté etapy. Měl před sebou pouhých 138 kilometrů končících náročným výšlapem na Grand Colombier. Úvod dne se ovšem odehrával v regionu Dombes mezi nespočtem místních rybníků.

Profil třinácté etapy Tour de France 2023

Tradiční boj na úvod. Stejně jako předešlé dny se i v pátek pokoušeli dostat jezdci do úniku hned po odmávnutí oficiálního startu, tentokrát ale trvalo vytvoření perspektivní skupiny k úlevě všech mnohem kratší dobu než ve čtvrtek. Už po 25 kilometrech se na čele utvořil pestrý mix dvaceti závodníků, kterým dal peloton volnost, a situace se uklidnila.

UAE něco chystá. Příliš velký náskok si ale dvacítka v úniku vytvořit nedokázala, přestože svědomitě spolupracovala. Na čele pelotonu se totiž seřadil tým UAE a dlouho držel rozestup na pouhé minutě a půl. Pak si Pogačarovi pomocníci dopřáli trochu oddechu a povolili úniku další minutu navíc.

Atraktivní pohled na závodníky a krajinu pod nimi z Grand Colombieru

Náskok roste. V pátek se organizátoři s umístěním rychlostní prémie skutečně vyřádili. Peloton k ní musel vystoupat v rámci neklasifikovaného stoupání na Col de la Lèbe. Pro nejvyšší počet bodů si z úniku dojel Mike Teunissen (Intermarché). Na vrchol kopce zbývalo v tu chvíli ještě deset kilometrů, ale hned jak se uprchlíci přehoupli přes horizont, začali v klesání nabírat na peloton cenné sekundy. Když dorazili na úpatí Grand Colombier, měli k dobru téměř čtyři minuty.

Poslední francouzská naděje. Téměř hned poté nastoupil z úniku Quentin Pacher (FDJ), poslední přeživší Francouz v uprchlé skupině. Čtyři kilometry držel naději na úspěch, než se kolem něj prohnalo stíhající trio a Pacherovu misi překazilo. V té chvíli navzdory všem očekávání stále ztrácel peloton kolem tří minut a čtyřiceti sekund, naděje, že by mohl na Den dobytí Bastily zvítězit francouzský závodník ze skupiny favoritů, proto značně klesla.

Sólo útok Quentina Pachera ve stoupání na Grand Colombier

Etapa pro Poláka. Náhle k trojici na čele přiletěl Kwiatkowski. Ten sice hned v úvodu stoupání ztrácel, konstantním tempem se ale dokázal propracovat zpět k vedoucímu triu a vzápětí se mu vzdálit. „Nejspíš jsem měl dnes nejlepší nohy v životě,“ komentoval pak svůj výkon. Do cíle ho pak hnaly stovky diváků podél trati, přes jejichž rykot ani neslyšel týmovou vysílačku s uklidňující zprávou, že mu cestu za vítězstvím nikdo nepřekazí.

Psychická výhoda pro Slovince. Zatímco Kwiatkowski přijímal v cíli gratulace, favorité na posledních prudkých metrech stoupání Grand Colombier teprve trpěli. A nejvíc ze všech nejspíš Vingegaard, který musel už potřetí za devět dnů sledovat, jak mu Pogačar v těžkém stoupání ukazuje záda. A ty nejtěžší dny mají teprve přijít.

Cyklistický závod Tour de France

13. etapa (Chatillon-sur-Chalaronne – Grand Colombier, 138 km)

1. Kwiatkowski (Pol./Ineos Grenadiers) 3:17:33, 2. Van Gils (Belg./Lotto-Dstny) -47, 3. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -50, 4. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -54, 5. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers) -1:03, 6. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -1:05.

Průběžné pořadí: 1. Vingegaard 53:48:50, 2. Pogačar -9, 3. Hindley -2:51, 4. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -4:48, 5. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) -5:03, 6. S. Yates (Brit./Jayco AIUIa) -5:04.

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Hroši chtějí uspět i v Super Cupu, posily lovili v Jižní Americe

30. dubna 2024  10:48

V letech 2016–2020 dokázali tři z pěti po sobě jdoucích sezon zakončit ziskem mistrovského titulu....

Boston získal postupový mečbol. Murray poslal Lakers ze hry

30. dubna 2024  8:26,  aktualizováno  10:36

Basketbalistům Los Angeles Lakers i letos ukončili sezonu Denver Nuggets. Tentokrát poměrem 4:1 na...

Potupa, ostuda, musíme se probrat! Osmnáctka se sbírá z šokující porážky

30. dubna 2024  10:32

Nehledali výmluvy. Čeští hokejoví reprezentanti moc dobře věděli, že za porážku s Kazachstánem (3:4...

V rodišti odstranili sochu fotbalisty Alvese, protestovaly u ní ženy

30. dubna 2024  10:30

V rodném městě fotbalisty Daniho Alvese nechali po jeho odsouzení odstranit sochu zachycující...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...