Van der Poelovo skotské představení. I přes pád slaví titul mistra světa

  17:21aktualizováno  18:31
Už sto kilometrů před cílem hýřil aktivitou a snažil se soupeře útoky ve stoupáních překvapit. Zůstal mezi pěticí nejsilnějších závodníků a v předposledním kole silničního závodu jedním mohutným nástupem rozhodl o své zlaté medaili. Nizozemského cyklistu Mathieu van der Poela nerozhodil ani pád, kterému se na mokré silnici ve skotském Glasgow nevyvaroval, a v potrhaném dresu si dojel pro titul mistra světa. Stříbrnou medaili získal Belgičan Wout van Aert, pro bronz dospurtoval Slovinec Tadej Pogačar.
Mathieu van der Poel vítězí v silničním závodě na mistrovství světa v Glasgow

Mathieu van der Poel vítězí v silničním závodě na mistrovství světa v Glasgow | foto: AP

Před deseti lety se stal ve Florencii mistrem světa na silnici mezi juniory. Mezitím se stal pětkrát mistrem světa mezi elitou – jenže v cyklokrosu, naposledy letos v lednu v domácím Hoogerheide.

Na silničních šampionátech si vybíral spíš smůlu. Před čtyřmi lety ho z boje o medaile vyřadila těsně před cílem totální ztráta energie. Před dvěma lety dojel v belgické Lovani osmý. Na povedený výsledek loni v Austrálii nenavázal, když se noc před závodem dostal na hotelu do konfliktu s dalšími hosty a kvůli vyčerpání vzdal téměř okamžitě po startu.

Tentokrát se problémům zdárně vyhýbal, celý 271 kilometrů dlouhý závod se pohyboval na čele, snažil se roztrhat skupinu favoritů už daleko před cílem.

Jeho chvíle přišla ale až na metě 22 kilometrů, když ve stoupání společně s Woutem van Aertem, Tadejem Pogačarem a Madsem Pedersenem (Dánsko) dojeli osamoceného Itala Alberta Bettiola.

Hromadný závod cyklistů ve Skotsku zastavili aktivisté, přilepili se k silnici

Van der Poel se zvedl ze sedla a mohutnými záběry do pedálů se svým konkurentům vzdaloval. Těm na jeho pronásledování nezbyl dostatek sil a téměř okamžitě se smířili s bojem o druhé místo.

I když… nepotká van der Poela smůla i do třetice? V Glasgow počasí s jezdci vyloženě laškovalo, v jedné části města svítilo slunce, v druhé pak prudce pršelo. A ve třetí svítilo slunce a do toho prudce pršelo.

V jedné z mokrých zatáček i tak skvělému technikovi, jako je van der Poel, podklouzlo kolo a svezl se po asfaltu. Rychle skočil zpět do sedla, dres měl v podpaží a na stehně potrhaný, z lokte a kolene mu tekla krev. Šlapal ale dál, jen si musel poradit s rozbitým utahováním treter. Plandající součástku nakonec za jízdy utrhl a pokračoval dál s neutaženou tretrou.

I přesto si ale přivezl do cíle náskok minuty a 37 sekund. Celou cílovou rovinku si tak mohl vychutnat s triumfálním pocitem. S úlevou si oddychl, a pak se nevěřícně chytl za hlavu.

POVEDLO SE! Dojatý Mathieu van der Poel vítězí v silničním závodě na mistrovství světa v Glasgow

Opravdu to dokázal. Po vší smůle se konečně dočkal vytouženého vítězství a v osmadvaceti letech je novým mistrem světa.

Pro Nizozemsko prvním od roku 1985 a triumfu Joopa Zoetemelka.

Za van der Poelem, který se už v cíli dojatě objímal se svými nejbližšími, mezitím vrcholila bitva o zbývající medaile. Van Aertovi se podařilo odjet Pedersenovi s Pogačarem a s pohodlným náskokem si dojel za svým největším rivalem pro stříbro. Stejně dopadl i na lednovém šampionátu cyklokrosařů.

V souboji o bronz měl papírově větší předpoklady na úspěch mistr světa z roku 2019 Pedersen, obtížná skotská trať z něj ale vysála příliš mnoho sil, a tak ho Pogačar ve spurtu relativně snadno porazil.

Nejlepší trojice silničního závodu mužů na MS v Glasgow. Zleva: Wout van Aert, Mathieu van der Poel a Tadej Pogačar

Z české čtveřice se nejlépe umístil Petr Kelemen, který strávil 176 kilometrů v úniku a do cíle dojel na 24. místě. Michael Boroš dojel 37., nejzkušenější Adam Ťoupalík obsadil 42. příčku. Mathias Vacek závod nedokončil.

Jak se vše odehrálo

Skotská dřina. Za posledních deset let byl jen mistrovský závod ve Florencii v roce 2013 delší než ten letošní v Glasgow. K 271 kilometrům je ale nutné připočíst nevyzpytatelné skotské počasí a výjimečně obtížné městské okruhy s několika velmi prudkými výšlapy a bezpočtem technických zatáček. Pole favoritů bylo před startem tradičně velmi široké. Povede se vrchaři Tadeji Pogačarovi, klasikářům Woutu van Aertovi a Mathieu van der Poelovi, nebo sprinterovi Jasperu Philipsenovi?

Z Edinburghu do úniku. Ze skotského hlavního města Edinburghu se cyklisté skotským venkovem přesunuli do Glasgow. Od začátku byly hodně vidět české dresy, do úniku se snažili dostat Adam Ťoupalík a Petr Kelemen. Ten byl nakonec úspěšnější než starší reprezentační kolega a po dvaceti dvou kilometrech závodu se dostal do devítičlenné skupiny uprchlíků.

Skupina uprchlíků projíždí Skotskem v rámci silničního závodu na mistrovství světa. Na poslední pozici jede Petr Kelemen

Hodinové intermezzo. Během osmdesáti kilometrů si únik vypracoval více než osmiminutový náskok, když ale najela odjetá skupinka do stoupání severně od Glasgow, růst jejich výhody se zastavil. Stejně jako se zastavil celý závod. Úzkou silničku v kopci si vybrala k narušení závodu skupina protestujících, která se pomocí malty přilepila k vozovce. Téměř hodinu pak trvalo, než se policistům podařilo silnici opět zprůjezdnit.

Dánské třídění. Při nájezdu na městské okruhy v Glasgow se na čele pelotonu seřadila sestava Dánska a rozjela nemilosrdné tempo. Rychle tím klesal nejen náskok úniku, ale hlavně počet závodníků v hlavním poli. Přestože do cíle zbývalo ještě 140 kilometrů, Dánové ve frenetickém tempu nepolevovali, a brzy osekali peloton na pouhých šedesát nejsilnějších jezdců.

Vacek končí. Pouze dva z deseti průjezdů cílem si v pelotonu užil Mathias Vacek. Lídr českého týmu se dlouho pohyboval na předních pozicích, pak ho ale skolily žaludeční problémy. Z hlavní skupiny vypadl společně s Julianem Alaphilippem, Kasperem Asgrenem a Jasperem Philipsenem, což je sice elitní společnost, ale jednadvacetiletý Čech si nejspíš takové setkání představoval za jiné situace.

Skotské Glasgow přivítalo cyklisty na mistrovství světa skvělou atmosférou

Italská akce. Asi pětadevadesát kilometrů před cílem převzali iniciativu Italové a dál třídili peloton. Vše ještě dovršil svým nástupem Matteo Trentin, za kterým už zbylo jen kolem dvaceti závodníků.

Útok střídá útok. Záhy zaútočil ještě van der Poel a odstartoval tím třicet pět kilometrů trvající sérii jednoho nástupu favoritů za druhým. Překvapit soupeře se snažili Pedersen, Pogačar, van Aert a několikrát také obhájce duhového trikotu Remco Evenepoel.

Kelemenovo představení. Ostrému tempu favoritů nemohla devítka v úniku odolávat dlouho, a tak byl už 74 kilometrů před cílem denní únik pohlcen. Dvaadvacetiletý Kelemen se po celém dni na čele, kde pro náskok skupinky tvrdě pracoval, zdržel ještě nějakou chvíli mezi nejlepšími a až na posledních šedesát kilometrů závodu zmizel z předních pozic.

Bettiol odjíždí. Třicet pět kilometrů trvající sérii nástupů ukončil až Alberto Bettiol, který nastoupil, když závod vjel do dešťového mraku. Stále sice svítilo slunce, cyklisty ale zkrápěla prudká sprška. Nad Glasgow se tematicky rozprostřela duha – že by posvěcení Bettiolovy akce?

Alberto Bettiol zdolává městské okruhy v Glasgow

Kontrola favoritů. Bettiola sice nikdo přímo nestíhal, za ním se ale vytvořila super silná čtveřice nejaktivnějších závodníků celého dne: van der Poel, van Aert, Pogačar a Pedersen. Ti se rychle vzdálili jezdcům za nimi, kteří ztratili jakoukoliv šanci na úspěch, Itala ale čtyřka držela na dvaceti sekundách náskoku, což jí v tu chvíli absolutně vyhovovalo.

Duhový nástup. Že se duha neukázala pro Bettiola bylo jasné v předposledním kole, kdy se k němu hvězdná čtveřice nemilosrdně přibližovala, až byl ve stoupání 22 kilometrů před cílem dostižen. Postaral se o to především van der Poel, který svým nástupem na úpatí výšlapu nejen zcela převálcoval Bettiola, ale také zlomil veškeré naděje na vítězství zbylé trojice. Nikdo neměl sílu na Nizozemcův razantní náskok reagovat.

Pro nový dres. Van der Poelova výhoda rychle narůstala, jak se van Aert s Pogačarem a Pedersenem jen ohlíželi jeden na druhého. Nizozemcovu cestu za vítězstvím sice pozdržel nepříjemný pád, zastavit ji ale nemohl. A van der Poela ani nemuselo mrzet, že přijíždí do cíle v roztrhaném dresu. Právě si totiž dojel pro zcela nový, duhový.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Glasgow

závod s hromadným startem

Muži (271,1 km): 1. Van der Poel (Niz.) 6:07:27, 2. Van Aert (Belg.) -1:37, 3. Pogačar (Slovin.), 4. Pedersen (Dán.) oba -1:45, 5. Küng (Švýc.), 6. Stuyven (Belg.) oba -3:48, ...24. Petr Kelemen -10:01, 37. Boroš -13:59, 42. A. Ťoupalík -14:06, M. Vacek (všichni ČR) nedokončil.

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Svit téhle hvězdy bude chybět. Šampionka Parkerová se rozloučila

29. dubna 2024  1:20

Pohled na americké basketbalové palubovky už nebude tak krásný. Hvězdná Candace Parkerová ukončila...

Hrdina Cienciala v euforii: V šatně jsme si řekli, že naše lajna rozhodne

29. dubna 2024  1:09

Tahle výměna bude šéfy pardubického hokejového klubu pravděpodobně docela dlouho strašit ve snech....

Opavští basketbalisté titul neobhájí, ve čtvrtfinále je přehrála Ostrava

28. dubna 2024  21:33,  aktualizováno  23:55

Opavští basketbalisté ligový titul neobhájí. Ve čtvrtfinále play off je vyřadila Ostrava, která...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...